Leikkausten määrä paljastuu pian: ”Kaikki on pöydällä, koskee kaikkia” - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Leikkausten määrä paljastuu pian: ”Kaikki on pöydällä, koskee kaikkia”

Julkaistu: 18.5.2015 11:34

Kuinka monta miljardia leikataan ja miten paljon säästöistä tehdään rakenneuudistuksilla? Siitä pitäisi olla selko ylihuomenna.

Hallitusneuvotteluissa haetaan tänään keinoja kymmenen miljardin euron säästöihin. Tarkoitus olisi saada talousryhmältä jonkinlainen runko valmiiksi ylihuomenna keskiviikkona.

– Talousryhmä tekee töitä ja parhaassa tapauksessa illalla voisi olla raamiykkönen kasassa. Eli säästöpäätöksistä ilman rakenneuudistuksia alkaisi olla jokin käsitys, Juha Sipilä (kesk) sanoi tullessaan aamulla Smolnaan hallitusneuvotteluihin.

Konkreettisia säästöpäätöksiä kerrotaan vasta ensi viikolla neuvottelujen lopuksi. Tämän viikon keskiviikkona Sipilä on lupaillut kertovansa, miten paljon kuuden miljardin euron säästöistä ja neljän miljardin pitemmän ajan säästöistä tehdään leikkauksilla ja ja miten paljon uudistuksilla.

– Keskiviikkona tulee jako uudistusten ja säästöjen välillä. Jatkuvasti uutisoidaan, että meillä olisi kymmenen miljardin säästöt. Siitä ei ole kysymys, vaan pyritään tekemään isompi osa uudistamalla kuin säästämällä. Esimerkiksi sote-uudistus ei ole leikkaus, vaan se on uudistus.

– Konkreettiset leikkaukset kerrotaan ensi viikolla, Sipilä totesi.

Leikkauslistoilla indeksien leikkaus saattaa olla esillä, koska niin keskusta kuin kokoomus esittivät vaaliohjelmissaan indeksijäädytyksiä.

– Katsotaan. Kaikki on pöydällä. Kun päätökset tehdään, kaikkia ne koskee. Tavoite on, että leikkauksia on tarkoitus kohdentaa Suomesta ulos meneviin rahoihin, Timo Soini (ps) sanoi.

Tänään puheenjohtajien johtoryhmä kiertää kaikissa kymmenessä työryhmässä.

– Kymmenen miljardia pitäisi jotain kautta sopeuttaa: neljä valtion tasolla, kaksi kunnilta ja neljä kestävyysvajeeseen. En usko, että tänään tuloksista voi puhua. Hallitustunnustelijalla on selkeä prosessikaavio siitä miten edetään päivä päivältä. Tämä on vaikeiden päätösten viikko. Viime viikolla saatiin strategiat kuntoon ja tällä viikolla keskitytään yksityiskohtiin, Alexander Stubb (kok) totesi.

Tänään Smolnassa aloitti uusi asuntoryhmä, jota vetää ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk). Nurmijärven mannekiinina tunnettu Vanhanen ei kommentoinut sanallakaan työryhmän suunnitelmia, kun hän tuli aamulla Smolnaan.

Luitko jo nämä?