Hallitusneuvottelut jatkuvat – Soini vakuutti perussuomalaisten yhtenäisyyttä - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Hallitusneuvottelut jatkuvat – Soini vakuutti perussuomalaisten yhtenäisyyttä

Eilen virallisesti alkaneissa hallitusneuvotteluissa jatketaan tänään siitä mihin eilen jäätiin.

12.5.2015 9:55 | Päivitetty 12.5.2015 9:59

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten välisiä neuvotteluja käydään hallituksen muodostaja Juha Sipilän (kesk) vetämässä strategiatyöryhmässä sekä EU-asioihin, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja maahanmuuttoon keskittyvissä omissa työryhmissään.

– Kyllä siinä vielä töitä on. Eteenpäin on menty, ja uskon että nämä työryhmät saadaan huomiseen mennessä valmiiksi niin kuin tarkoitus on, totesi aamulla neuvottelupaikalle valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnaan astellut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

– Siellä on hoksnokkapojan johdolla toinen ryhmä ja toista johtaa sitten kokoomus ja kolmatta keskusta. Jokaisella on omansa, Soini totesi viitaten maahanmuuttoryhmää vetävään perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerolaan.

Soinin mukaan kaikkein vaikeimmat kysymykset tullaan ratkaisemaan kolmen puheenjohtajan muodostaman trion kesken.

– Kyllähän ne lopulta meille tulevat, jos ryhmissä ei päästä sopuun. Mutta ei sinne ryhmiin ole tarvinnut mennä ramppaamaan, hyvin ne ovat siellä edenneet, Soini sanoi.

Hän kertoi kuitenkin saaneensa illalla yhteenvedon ryhmien neuvottelujen etenemisestä.

– Lähdemme siitä, että neuvottelijat tekevät niin hyvät esitykset, ettei niihin tarvitse puuttua. Mutta jos tarvitsee puuttua niin sitten puututaan.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten välisiä neuvotteluja käydään hallituksen muodostaja Juha Sipilän (kesk) vetämässä strategiatyöryhmässä sekä EU-asioihin, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja maahanmuuttoon keskittyvissä omissa työryhmissään.­

Tekemistä riittää vielä kaikissa ryhmissä. Esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pohtivan ryhmän työssä päästiin etenemään vasta illalla.

– Varmaan täytyy kirjata jotakin kansainvälisestä yhteisöstä, kriisinhallinnasta ja kehityspolitiikasta. Ja eiköhän se Nato-sana siellä muodossa tai toisessa ole, Soini pohdiskeli tulevaa hallitusohjemaa.

Venäjän suhteen puolueiden näkemykset eivät Soinin mukaan eroa toisistaan kovin paljoa.

– Oli järjestelmä tsaristinen, kommunistinen tai nykyinen, toimeen on tultava ja tullaan.

Soinilta kysyttiin sisään mennessä myös, yhtyvätkö perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja kannattajat näkemykseen, jonka mukaan hallitusneuvotteluissa kaikkien on kyettävä tinkimään omista tavoitteistaan.

– Totta kai, koska me olemme samaa puoluetta kaikki. Nyt kun päästään tämän prosessin jälkeen vaikuttamaan todella, eikä vain kommentoimaan hallituksen esityksiä, niin jokainen tietää ettei siinä selkävoittoja saa, mutta pistevoittoja kyllä, Soini vastasi.

Soinin mukaan perussuomalaisissa ei tarvitse enää käydä erikseen keskustelua kompromissien tekemisestä.

– Puoluehan on jo 20 vuotta vanha. Sitä on hyvin harjoiteltu.

Luitko jo nämä?