He ovat Juha Sipilän luotetut hallitusneuvotteluissa - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

He ovat Juha Sipilän luotetut hallitusneuvotteluissa

Olli Rehn, Matti Vanhanen, Anne Berner, Juha Rehula, Kimmo Tiilikainen...

Olli Rehn, Matti Vanhanen ja Anne Berner saavat vastuuta yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, Juha Rehula ja Kimmo Tiilikainen hallitusneuvotteluissa.­

30.4.2015 9:44

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on koonnut vahvan avustajakunnan työmarkkinajärjestöjen kanssa käytäviin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.

STT:n tietojen mukaan Sipilän tukena ovat keskustan kansanedustajat Anne Berner, Olli Rehn ja Matti Vanhanen.

Yrittäjänä tunnettu Berner on toiminut muun muassa Perheyritysten liiton puheenjohtajana, kun Vanhanen toimi pääministerivuosiensa jälkeen sen toimitusjohtajana. Rehnillä on yli kymmenen vuoden kokemus EU-komissaarina toimimisesta.

Mielenkiintoista on, että tässä joukossa ei ole yhtään keskustan edellisen vaalikauden edustajaa. Anne Berner oli eduskuntavaaleissa asettumassa jo kokoomuksen ehdokkaaksi. Hän vahvisti ISTV:n haastattelussa eilen, että nimenomaan Juha Sipilän henkiläkohtainen pyyntö sai hänet asettumaan keskustan ehdokkaaksi.

Hallitusneuvottelijoidenkin vastuut jaettu

STT:n mukaan keskustan hallitusneuvottelijoidenkin vastuualueet on jaettu.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen vastuulla ovat julkinen talous ja kasvu eli säästöt, verotus, yrittäjyys ja liikenne. Puolueen varapuheenjohtajan Juha Rehulan salkussa ovat rakenneuudistukset eli sote, eläkeuudistus, kunnat ja hallinto. Rehulaa on yleisesti veikkailtu myös uuden hallituksen sote-ministeriksi.

Hyvinvointi ja perheet -ryhmää vetää puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja koulutus ja osaaminen -ryhmää eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Puumala.

Biotalous eli maatalous, metsät, energia ja ympäristö kuuluvat eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmarille. Uudistushankkeet eli johtaminen, normit, kokeilut ja digitalisaatio puolueen varapuheenjohtaja Anu Vehviläiselle.

Ei-kansanedustajista keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska vastaa EU-linjauksista ja puoluesihteeri Timo Laaninen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksista.

Juha Rehulan lisäksi hallitusneuvottelijoista ainakin Anu Vehviläisen ja Annika Saarikon nimet on mainittu erilaisissa ministerispekulaatioissa. Hallitusneuvottelijan asema ei kuitenkaan takaa ministeripaikkaa.

Luitko jo nämä?