Eduskuntavaaliehdokas äänesti itseään – ääni katosi mystisesti - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Eduskuntavaaliehdokas äänesti itseään – ääni katosi mystisesti

Osmo Häkkilän itselleen eduskuntavaaleissa antama ääni katosi.

Osmo Häkkilän itselleen antamaa ääntä ei enää vaali-iltana löytynytkään.­

25.4.2015 18:00

Kommunistisen työväenpuolueen ehdokkaana Satakunnassa ollut Osmo Häkkilä äänesti itseään ennakkoon. Vaali-iltana hän kuitenkin huomasi, ettei Siikaisista tullut hänelle äänen ääntä, vaikka hän piirsi vuorenvarmasti äänestyslappuun oman numeronsa.

– Katselin netistä paikkakohtaisia äänimääriä ja Siikaisesta, jossa asun, minulle tuli tasan nolla ääntä, Häkkilä harmittelee.

IS tarkisti Ylen ylläpitämästä tulospalvelusta Häkkilän Siikaisissa saamat äänet. Niitä oli nolla kappaletta.

Ehdokas ei jäänyt vain ihmettelemään tulosta, vaan otti heti yhteyttä keskusvaalilautakuntaan.

– Soitin keskusvaalilautakunnan sihteerille. Minulla oli teoria, että kun siellä lasketaan ennakkoäänet, niin niistä ei voida päätellä, mistä ääni on tullut. Minulle selvisi, että ennakkoäänet lasketaankin kunnissa, Häkkilä kertoo.

Tulkinnan varaa ei Häkkilän mukaan hänen äänestyslapussaan voi olla.

–  Ehdokasnumeroni oli 57. Kirjoitin sen seiskan vielä sillä perinteisellä väliviivalla, joten ei sitä voi miksikään muuksi tulkita. En ymmärrä, miksi ääni olisi mennyt hylättyjen sekaan, ellei joku ole sitten töhrinyt lappua jälkikäteen.

Häkkilä aikoo jatkaa kadonneen äänen metsästystä.

– Maanantaina alan tutkimaan asiaa perusteellisesti. Kun kerroin tästä asiasta ensimmäisen kerran radiossa, minulle soitettiin, että Siikaisissa olisi jäänyt muitakin annettuja ääniä saamatta, ehdokas ihmettelee.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Luitko jo nämä?