Soini: Jatkojytky perustui kolmeen asiaan

rac

Julkaistu:

Perussuomalaiset
Sunnuntaista asti Suomessa on ruodittu eduskuntavaalien tulosta ja erityisesti perussuomalaisten jatkojytkyä. Timo Soinin mukaan hyvä tulos perustui kiertämiseen, puheisiin ja kuuntelemiseen.

KAIKESTA näkee, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on kansanmies ja mies kansan mieleen. Ihmiset tulevat tervehtimään Soinia spontaanisti kädestä pitäen, onnittelemaan, puhumaan politiikkaa tai vaikka kutsumaan puhujaksi tilaisuuteen, kuten eräskin paikalle tupsahtanut sote-alan ammattilainen.

Olemme kauppakeskus Lippulaivassa Espoonlahdessa, pari kilometriä Soinin kotikulmilta Espoon Iivisniemestä.

Sunnuntaina syntyi jatkojytky. Maanantai oli Soinin mukaan ”palautumispäivä”.

– Panin miehet hommiin tekemään valmisteluita. Tämä on ollut aika kovaa ajoa.


SOINILLA on kokemusta siitä, mitä vaalityö voi rankimmillaan olla. Kuntavaalien 2008 jälkeen Soini oli sairauslomalla tulehtuneen jalan takia. Eduskuntavaalien 2007 jälkeen Soini oli sairaalassa ja kuukauden päivät sairauslomalla keuhkokuumeen takia. Vuoden 2012 presidentinvaalin jälkeen hän oli sairaalassa sydänoireiden takia.


Nyt hän näyttää hyvinvoivalta.

– Jos ei itse ymmärrä säännöstellä menemistään, niin ei sitä kukaan muukaan puolestasi tee, Soini sanoo.

Ottiko kampanja koville?

– Otti se koville. Ei tullut helpolla. Se on kova henkinen ja fyysinen prässi keski-ikäiselle miehelle. Tuhat asiaa koko ajan ilmassa. Kaikki se matkustaminen, vaalitentit. Kaikki.

Kiersittekö yhtä paljon kuin 2011?

– En ihan yhtä paljon, mutta paljon kiersin. Kolmeen ja puoleen viikkoon tuli noin sata tilaisuutta. Kaikki vaalipiirit kävin.

Vastoin monien odotuksia perussuomalaiset menestyivät vaalissa. Ps nousi kakkospuolueeksi, vaikka se menetti yhden paikan. 17,6 prosentin kannatuksella (19,1 % vuonna 2011) irtosi 38 edustajaa.

 

Minähän en ennustuksista välitä. Tämä on kestävyyslaji.

Jatkojytkyyn tarvittiin Soinin mukaan muutakin kuin pelkkää kiertämistä.

– Puhuin aina. Puheen pituus oli 15–20 minuuttia, ja se kehittyi sitä mukaa, kun kiersi ja hoksasi, mikä ihmisiä kiinnostaa. Yritin antaa vastauksia.

– En käynyt missään teltalla vain näyttämässä itseäni, Soini lisää.

Soini kertoo panostaneensa vaalitilaisuuksissa paljon myös keskusteluun ihmisten kanssa.

– Puheen jälkeen juteltiin 20–30 minuuttia. Siitä tulee se tuntuma, ja sitähän minä olen tehnyt aina. Toisaalta se on aika rankkaa, kun usein kuulee rankkoja elämäntarinoita. Mutta niin pysyy ajan tasalla siitä, mikä ihmisiä todella kiinnostaa, Soini kertoo.


HÄN korostaa, että henkilökohtaista kontaktia ei voita mikään, ei varsinkaan some-hommat.

– Sain tartutettua tämän meidän ehdokkaisiin. Pitää uskaltaa mennä sinne ukkokööreihin. Ei siellä teltan sisällä lippis päässä ruuhkaa tule.


Soinin mukaan kampanjan ajoitus osui kohdalleen. Loppuun ladattiin paljon.

– Kenttä sai tietää pari viikkoa aikaisemmin, koska tulen. Sitten siihen päivään satsattiin vaalipiirissä aivan hemmetisti. Näkyvyys oli hirveä, ja kaikki saatiin duuniin. Myös mainonta kohdistettiin tähän loppuun.

Soinin mukaan mitään ei kuitenkaan olisi syntynyt ilman kunnon pohjatyötä.

– Ei se mene viikon tai kahden mukaan. Ei kansaa pidä sillä lailla ylenkatsoa. Siellä oli se sympatia olemassa, ja saimme laukaistua sen ääniksi.

Soini intoutuu kehumaan myös puolueensa kenttäväen.

– Olen aina sanonut, että me olemme Suomen paras toripuolue. Menit minne tahansa, kaikki oli kunnossa, teltat pystyssä. Musta tuntuu, että osaavatko nämä cityjupit telttaa enää edes pystyttää, kun ne ei käy inttiäkään, Soini heittää.


PERUSSUOMALAISET onnistui peittoamaan niin kokoomuksen kuin demaritkin. Soinin mukaan siinä auttoi merkittävällä tavalla kokemus. Sekä Alexander Stubb (kok) että Antti Rinne (sd) ovat olleet puheenjohtajina vasta vajaan vuoden.

– Kokemus ja kestävyys. Sellainen menee suoraan ihmisten selkärankaan, että toi me tiedetään ja tunnetaan. Se auttaa tässä hommassa, poliitikon tärkein ominaisuus kun on kestää henkistä epämukavuutta. Sitä kutsutaan kantiksi.


Perussuomalaisten jatkojytkystä alkoi näkyä viitteitä viimeisissä kannatuskyselyissä. Kakkospaikkaa ei puolueelle ennustanut kuitenkaan kukaan. Kävi samalla tavalla kuin neljä vuotta aikaisemmin.

– Minähän en ennustuksista välitä. Tämä on kestävyyslaji. Mutta siitä pyttyynnyin, että jotkut omatkin alkoivat sanomaan, että kyllä tässä nyt taitaa nyt käydä niin ja näin ja että jytky sulaa, Soini tuhahtaa.


SOINI kirjoitti puolueensa lehdessä ennen vaaleja kriittiseen sävyyn siitä, että toisin kuin 2011, niin nyt vaalien alla esiintyi omien riveissä turhaa ”kitinää”.


Kun ennakkoäänet julkistettiin sunnuntai-iltana kello 20, Soini vaikutti itsekin melko vaisulta. Kannatus oli 15,8 prosenttia, mikä lupasi 32 paikkaa.

– Piti olla varovainen, mutta kyllä minä sanoin, ettei se tähän jää.

– Halla-ahokin lausui jotain. Parempi, ettei lausuisi asioista, joista ei ymmärrä. Heikkouskoiset rupesivat heti hörisemään. Tiesin, että se nousee. Se nousee vaalipäivänä aina.

Ota kantaa

Uskotko perussuomalaisten olevan seuraavassa hallituksessa?

Kyllä 85% En 15%
Ääniä yhteensä 4590

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt