Vaalit 2015

Kaikkien aikojen hallitusvääntö? Paavo Väyrynen: ”Haluan ulkoministeriksi”

Julkaistu:

Hallitusneuvottelut
Paavo Väyrynen järjesti taas huiman väännön ministeripaikasta.

PAAVO VÄYRYNEN ei aio jättää kansanedustajan valtakirjaansa ensi maanantaina. Samanlaisella vitkuttelulla europarlamentin ja Suomen eduskunnan välillä hän nappasi kahdeksan vuotta sitten ulkomaankauppaministerin salkun. Silloin Lapin äänikuningas käytännössä otti hallituspaikan vetkuttelullaan.

Paavo Väyrynen sanoo, että ei pysty jättämään kansanedustajan valtakirjaansa ensi maanantaina, koska hän on Strassbourgissa Euroopan parlamentin täysistunnossa maanantaista torstaina. Seuraavalla viikolla hän on Brysselissä.

– 8. toukokuuta on ensimmäinen mahdollinen päivä, Väyrynen kertoo.

Jos Väyrynen jättäisi valtakirjan, hänellä olisi kolme vuorokautta aikaa päättää kummassa parlamentissa istuu. Valtakirjan jättämiselle Suomen eduskuntaan taas ei ole mitään takarajaa.

Väyrysen mielestä hän on tehnyt äänestäjilleen tilanteen täysin selväksi ennen vaaleja.

– Olen tehnyt täysin selväksi sekä ennen europarlamenttivaaleja että eduskuntavaaleja, että tässä ovat vaihtoehdot. Sen ovat äänestäjät tienneet.

Väyrysen tähtäimessä on ulkoministerin salkku.

Maanantaina Juha Sipilältä kysyttiin, mitä mieltä hän on ministeriydestänne. Hän aika tylysti vastasi, että on 40 muutakin halukasta.

– Ei siinä mitään tylyä ollut. Mitä muuta voisi vastata, kuin että ehdokkaita on paljon, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mielestä asian ”periaatteellinen puoli” voi ratketa milloin tahansa.

Tutkija ei usko Väyrysen mahdollisuuksiin

Turun yliopiston edustakuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää Väyrysen toimintatapaa erikoisena hänen tasoiseltaan poliitikolta.

 

En muista, että kukaan olisi toiminut näin ja tämä on häneltä toinen kerta.

– En muista, että kukaan olisi toiminut näin ja tämä on häneltä toinen kerta, Jokisipilä ihmettelee.

Hän kuitenkin epäilee Väyrysen mahdollisuuksia, koska tämä ei ole ollut viime vuosina muotoilemassa keskustan oppositiopolitiikka.

– Yleensä ministerinimityksissä katsotaan ketkä ovat tehneet tiukinta työtä juoksuhaudassa eduskunnassa, Jokisipilä sanoo.