Onko Ruohonen-Lerner seuraava puhemies? - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Onko Ruohonen-Lerner seuraava puhemies?

Perussuomalaisilla riittää nyt pähkäiltävää, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan esimies Mika Koskinen.

20.4.2015 14:39 | Päivitetty 20.4.2015 18:01

Suomessa vallitsee käytäntö, jonka mukaan eduskunnan toiseksi suurin puolue saa puhemiehen paikan. Tehtävä on siis menossa perussuomalaisille. Ps:n puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ilmoitti tänään puolueen lähtevän siitä, että paikka kuuluu perussuomalaisille.

2011–2014 puhemiehenä toimi Sdp:n Eero Heinäluoma. Häntä ennen tehtävää hoitivat kokoomuksen Sauli Niinistö (2007–2011), Sdp:n Paavo Lipponen (2003–2007) ja kokoomuksen Riitta Uosukainen (1999–2003). He, kuten moni heidän edeltäjänsä, nousivat tehtävään eduskunnan toiseksi suurimman puolueen paikalta Uosukaista lukuunottamatta.

Heinäluomaa, Niinistöä, Lipposta ja Uosukaista yhdistää toinenkin seikka. Heillä oli takanaan mittava poliittinen ura eduskunnassa ja valtioneuvostossa, kun he ottivat puhemiehen tehtävän vastaan.

Kysymys kuuluu, löytyykö perussuomalaisilta mitat täyttävä ehdokas? PS:n ongelma on siinä, että sen eduskuntaryhmä on parlamenttivuosilla mittattuna nuori. Toisen tai kolmannen kauden kansanedustajat ovat ps:ssä harvinaisuuksia. Suurin on puolueen nykyisistä edustajista nousi ensimmäistä kertaa eduskuntaan 2011. Ministerikokemusta ei ole Toimi Kankaanniemeä lukuun ottamatta kenelläkään.

Puheenjohtaja Timo Soini olisi mitat täyttävä ehdokas. Hän on neljännen kauden kansanedustaja ja johtanut ulkoasiainvaliokuntaa. Mutta Soini haluaa ministeriksi. Niinpä ps:n on löydettävä joku muu ehdokas. Eduskunnan puhemies ja kaksi varapuhemiestä on määrä valita ensi viikon tiistaina sen jälkeen, kun uusi eduskunta on järjestäytynyt.

Soinin jälkeen ryhmän kokenein edustaja on Pirkko Ruohonen-Lerner. Hänet valittiin eilen eduskuntaan kolmannelle kaudelle ja on siten Soinin jälkeen ryhmän kokenein kansanedustaja.

Ruohonen-Lerner ilmoitti tänään, ettei hän ole vielä päättänyt, lähteekö hän Sampo Terhon (ps.) tilalle Brysseliin vai jääkö eduskuntaan. ”En tänään pysty kertomaan muuta kuin, että asia on harkinnassa,” Ruohonen-Lerner sanoi STT:lle tänään.

Ruohonen-Lernerin vastaus kertoo siitä, että hän vähintään elättelee toiveita puhemiehen tehtävästä. Eri asia on, onko hän puolueensa ehdokas tehtävään. Ruohonen-Lerner syrjäytettiin ps:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä reilu vuosi sitten eikä hän nauti jakamatonta suosiota ryhmässä.

Perussuomalaisilla riittää nyt muutenkin pähkäilemistä. Toisella varasijalla perussuomalaisten mepiksi on Toimi Kankaanniemi. Runsaan äänisaaliin kerännyt Kankaanniemi nousi eilen kansanedustajaksi. Jos Ruohonen-Lerneristä tulee puhemies, puolueelle on luvassa lisää selitettävää. Sampo Terho valittiin EU-parlamenttiin vain vajaa vuosi sitten ja nyt hän palaa Suomeen kesken tehtävän. Keskisuomalaiset äänestivät Kankaanniemen eduskuntaa, mutta Kankaanniemi meneekin Brysseliin.

Juttua korjattu 17.59: Toisin kuin jutussa väitettiin, on yhdellä perussuomalaisten kansanedustajalla ministerikokemusta. Toimi Kankaanniemi oli Ahon hallituksen kehitysyhteistyöministeri, tosin tuolloin Kristillisdemokraattien edustajana.

Luitko jo nämä?