Vaalit 2015: Nämä konkarit jäivät vaaleissa rannalle – joukossa ministereitä ja entisiä ääniharavia - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Tutkija: Tästä syystä nämä kovat nimet putosivat – ”hän joutui aikamoiseen mediamyllyyn”

Vaalitutkija Jussi Westinen pitää Paula Lehtomäkeä (kesk) yhtenä vaalien merkittävimmistä putoajista. Lehtomäki hävisi paikkansa Olli Rehnille, joka palaa kansanedustajaksi 20 vuoden tauon jälkeen.

20.4.2015 9:59

Kokoomuksen Kimmo Sasi, 63, jäi eduskuntavaaleissa varasijalle 5 216 äänellä. Hän on ollut kansanedustajana vuodesta 1983 lähtien ja toiminut muun muassa liikenneministerinä ja ulkomaankauppaministerinä.

Pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Sasi ei päässyt tällä kertaa eduskuntaan.­

– Kun joutuu keskittymään eduskuntatyöhön hyvin tiiviisti, se tarkoittaa sitä, että ei ehdi kenttää kiertää. Tuloksessa näkyy, että ei ole kyennyt hankkimaan uusia äänestäjiä vaan on joutunut luottamaan valtakunnalliseen mediajulkisuuteen, kommentoi Sasi vaali-iltana.

Kokoomukselle tuli toinenkin pettymys, kun niin ikään sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, 37, jäi varasijalle.

Kokoomuksen Laura Räty jäi varasijalle.­

Vaalitutkija Jussi Westinen Åbo Akademista arvioi, että Rädyn putoamiseen vaikuttivat yhtä lailla Rädyn lausunnoista nousseet mediakohut kuin Helsingin vaalipiirin kova kilpailu.

– Hän joutui aikamoiseen mediamyllyyn selittäessään lausuntojaan. Se ei varmastikaan helpottanut urakkaa.

Ylivoimaisesti haastavin vaalipiiri

Westisen mukaan Helsingin vaalipiirin armottomuus näkyy myös siinä, että ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä sekä ympäristöministerinä toiminut Paula Lehtomäki jäi myös varasijalle. Lisää Lehtomäestä yllä olevalla videolla.

Lehtomäki oli Westisen mukaan vaalien merkittävimpiä putoajia. Lehtomäen paikan vei Helsingissä Olli Rehn, 53, joka nousi kansanedustajaksi 20 vuoden tauon jälkeen.

Sdp:n Jouni Backman ei päässyt enää eduskuntaan.­

– Helsingin vaalipiiri on keskustalle ylivoimaisesti haastavin vaalipiiri. Puolue on vain kerran onnistunut saamaan kaksi paikkaa.

Tämä tapahtui vuonna 2003, kun ääniharava ja Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki veti perässään eduskuntaan radiojuontaja Pertti Salovaaran. Se oli saavutus sinänsä, sillä Salovaaran äänimäärä oli eduskuntaan valituista pienin – hän sai edustajanpaikan vuonna 2003 vain 1 600 äänellä.

”Täytyy olla hirvittävä pettymys”

Rannalle jääneistä konkareista voidaan mainita edellä mainittujen lisäksi Sdp:n Jouni Backman, 56, ja Hanna Tainio, 54, sekä kokoomuksen Eija-Riitta Korhola, 55.

Backman on toiminut aiempina vuosina muun muassa sisäministerinä ja ympäristöministerinä.

– Hän on ollut vuodesta 1987 kansanedustajana ja putosi viimeksi 2007, tuli uudelleen valituksi 2011 ja putosi nyt jälleen. Tämän täytyy olla hirvittävä pettymys hänelle, Westinen uskoo.

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola on yksi rannalle jääneistä konkareista.­

Tainio ehti olla kansanedustajana vain yhden kauden, mutta hän oli vielä vuoden 2011 vaaleissa Pirkanmaan vaalipiirin ääniharava 10400 äänellä. Tainiosta povattiin noihin aikoihin vielä ministeriä.

Neljän vuoden aikana kannatus kuitenkin suli yli 50 prosentilla ja nyt Tainio sai vain 4582 ääntä jääden varasijalle.

– Sdp:ssä oli jonkin verran paikkojen uusjakoa ja Tainio joutui vaalipiirissään kovaan pyöritykseen tunnelikysymyksessä, sanoo Westinen.

Sdp:n Hanna Tainio sai 4582 ääntä jääden varasijalle.­

Hän viittaa siihen, että Tainio äänesti Tampereen tunnelihankkeen puolesta ja omaa puoluettaan vastaan kolmen demarin kanssa.

– Tunnelihankkeen vaikutusta kannatukseen on tietenkin vaikea arvioida tutkimuksellisesti. Tainio oli kovemmassa nosteessa neljä vuotta sitten ja joskus käy niinkin, että se noste ei enää seuraaviin vaaleihin riitä.

Yllä olevalla videolla kansanedustajaksi pyrkinyt Paula Lehtomäki IS:n haastattelussa.

Luitko jo nämä?