Eduskuntavaalit 2015: Näin vaali-ilta eteni - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

IS seurasi livenä: Näin vaali-ilta eteni

Keskusta on vaalivoittaja. Keskustan perään kiilasi yhden edustajapaikan erolla perussuomalaiset. Kokoomus tuli kolmantena, ja neljänneksi suurin on Sdp.

19.4.2015 19:11 | Päivitetty 20.4.2015 1:18

Ilta-Sanomat päivittää tähän artikkeliin vaali-illan tärkeimmät tapahtumat.

  • Kun 100% äänistä on laskettu, keskusta saa 49 paikkaa. Perussuomalaiset saavat 38 paikkaa ja kokoomus 37.

  • Sdp:n paikkamäärä on 34, vihreiden 15, vasemmistoliiton 12, Rkp:n 9 ja KD:n 5.

  • Vaalien kattava tulospalvelu löytyy tästä linkistä

  • Vaalien kattava kuvagalleria löytyy tästä linkistä.

1.07: Lopullinen vaalitulos on selvillä. Näet sen täältä.

00.01: Peräti 40 istuvaa kansanedustajaa putosi eduskunnasta. Lue lisää täältä.

23:38: Kun äänistä on laskettu 98% on perussuomalaisille tulossa 38 edustajapaikkaa, kokoomuksen jäädessä kolmoseksi 37 edustajapaikalla. Sdp:lle 34 paikkaa.

23.32: Vasemmistoliiton ääniharavana on tuore kansanedustaja Li Andersson, joka keräsi yli 15 000 ääntä Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

23.22: SDP:n jääminen neljänneksi harmitti puheenjohtaja Antti Rinnettä.

Rinne sanoi palattuaan SDP:n vaalivalvojaisiin Hakaniemeen, että häntä "harmittaa hitosti". Demarijohtaja ei ottanut kantaa siihen, onko SDP mukana seuraavaa hallitusta muodostettaessa.

– Täytyy nyt tarkastella tilannetta ja miettiä, mikä on järkevää ja mikä ei, Rinne sanoi.

Antti Rinne saapui pettyneenä puolueen vaalivalvojaisiin.­

23.06: Vaalipiirien laskenta alkaa valmistua. Hämeen vaalipiiri valmistui ensimmäisenä, siellä voiton vei oletetusti Keskusta. Kokoomus ja ps pitivät myös omat asemansa. Lue lisää täältä. Toisena vaalipiireistä valmistui Satakunta, jossa veteraanipoliitikko Kauko Juhantalo teki paluun eduskuntaan.

22.57: Perussuomalaiset riemuitsevat vaalituloksesta. – Tuli toinen jytky! Hehkuttaa puheenjohtaja Timo Soini. Puolueelle on tulossa 37 tai 38 edustajapaikkaa.

– Tänään on tilipäivä! Nyt jytkytetään! Soini villitsi yleisöään.

– Tänään iloitaan, voitto on meidän, yhteisen työn tulos.

Bottalla ps-kansa huutaa JATKO-JYTKY, JATKO-JYTKY. #psbotta #vaalit2015— Perussuomalaiset (@VerkkomediaPS) April 19, 2015

Jos et näe twiittiä, voit lukea sen täältä.

22.52: Kovista nimistä rannalle ovat jäämässä muun muassa Kimmo Sasi, Eija-Riitta Korhola ja Paula Lehtomäki. Lue lisää täältä.

22.48: Lapin vaalipiirin yllättäväksi ääniharavaksi on osoittautumassa Paavo Väyrysen entinen avustaja, Katri Kulmuni.

22.32: Viitasaarella vaalivalvojaisia viettänyt Teuvo Hakkarainen riemuitsi varmalta näyttävää läpimenoaan. – Nyt otetaan ryyppy, kansanedustaja huikkasi.

Teuvo Hakkarainen vaalivalvojaisissaan.­

22.22: Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tunnusti vihdoin puolueensa vaalivoiton. – Eiköhän tuo ero nyt jo riitä, Sipilä kommentoi MTV:lle.

22.15: Ylen ennuste, kun äänistä on laskettu 81,5 prosenttia, lupailee kokoomukselle ja perussuomalaisille samaa paikkamäärää, 38 edustajaa. Sdp on romahtanut, sinne ennustetaan vain 34 edustajaa.

22.07: Kun äänistä on laskettu 78 prosenttia, käydään toiseksi suurimman puolueen paikasta tiukkaa kamppailua. Tällä hetkellä tiukimmin toiseksi suurimman puolueen paikassa on kiinni kokoomus, ja perussuomalaiset ovat ohittaneet Sdp:n.

21.56: Vaaleihin pääministerinä tullut Alexander Stubb onnittelee jo vaalivoittaja keskustaa ja puolueen puheenjohtajaa Juha Sipilää. Stubb myös twiittasi ennusteensa neljästä suurimmasta, järjestyksessä keskusta, kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset.

Prevotes out. It is going to be an interesting, and long evening. So far order: Center Party, Kokoomus, Social Democrats and True Finns.— Alexander Stubb (@alexstubb) April 19, 2015

Jos et näe twiittiä, voit lukea sen täältä.

21.51: Vaalien yksi voittajapuolue näyttää olevan Vihreät, joka on saamassa lisäpaikkoja eduskuntaan. Puolueen ääniharava, Pekka Haavisto on iloinen menestyksestä.

21.46: Useat julkkisehdokkaat ovat jäämässä rannalle. Muun muassa Joel Harkimo ja Jari Porttila eivät näillä näkymin pääse eduskuntaan. Lue lisää täältä.

21.33: Ylen ennusteen mukaan keskustan johto on ennusteista sulanut, ja puolue olisi saamassa lopulta 46 edustajapaikkaa. Kokoomus ja Sdp ovat ennusteessa aivan rinta rinnan, molemmille on luvassa 37 paikkaa. Lue lisää täältä.

21.25: Ylen mukaan äänestysprosentiksi tuli lopulta tasan 70. Vuoden 2011 vaaleissa äänestysprosentti oli 70,5.

21.20: Juha Mieto pettyi ennakkoäänimääräänsä.

Mieto vaalivalvojaisissa Kurikassa.­

21.15: IS:n tulospalvelusta voit katsoa, miten naapurisi on äänestänyt. Katso täältä!

21.02: Kokoomukselta jopa kaksi ministeriä, Laura Räty ja Lenita Toivakka ovat vaarassa pudota eduskunnasta. Lue lisää täältä.

20.53: Vaalien ääniharavana näyttää olevan Juha Sipilä. Kannoilla tulevat Ben Zyskowicz (kok), Alexander Stubb (kok) ja vasemmistoliiton Li Andersson.

Antti Rinne, Alexander Stubb ja Juha Sipilä Pikkuparlamentissa odottavat tuloslaskentaa.­

20.34: Ylen ennakkoäänten perusteella laskeman ennusteen mukaan edustajapaikoista keskustalle olisi tulossa 47 paikkaa. Vaikka Sdp häviää prosenteissa kokoomukselle, on se ennusteen mukaan saamassa toiseksi eniten paikkoja, 38 kappaletta. Kokoomukselle on Ylen mukaan tulossa 37 paikkaa.

20.28: Juha Sipilä riemuitsi ennakkoäänistä. – Todella hurja tulos, Sipilä kommentoi Ylelle puolueen ennakkoäänimäärää. Lue lisää täältä.

20.21: Ennakkoäänten perusteella keskusta on lisäämässä edustajapaikkojaan liki joka vaalipiirissä. Poikkeuksina Vaasa ja Keski-Suomi.

20.01: Ennakkoäänissä kolmen kärki on keskusta 23,2 %, kokoomus 17,9% ja Sdp 17,7%. Neljäntenä puolueena tulee perussuomalaiset 15,8% lasketuista ennakkoäänistä. Tulospalvelu näkyy täällä.

19.54: Juuri ennen ennakkoäänten julkistusta jututettu keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti, että puolue on tyytyväinen ykköspaikkaan paikkamäärästä riippumatta. Lue lisää täältä.

19.20: Vaalien virallinen vaalit.fi -internetsivu on ongelmissa. Oikeusministeriön ylitarkastajan mukaan asiaa selvitellään. Lue lisää täältä.

Artikkelin pääkuvana pyörii ISTV:n ja HSTV:n yhteinen livelähetys, jossa illan kulkua kommentoivat muun muassa IS:n politiikan toimituksen esimies Mika Koskinen ja HS:n päätoimittaja Päivi Anttikoski. Lähetyksen juontaa Simo Frangén. Kamera kiertää vaalivalvojaisissa ja Pikkuparlamentissa.

Ylen torstaisen kannatusmittauksen mukaan Ylen torstaina julkaiseman kannatusmittauksen mukaan keskusta on matkalla selvään vaalivoittoon. Seuraaville sijoille olivat kiilanneet Sdp:n ohi kokoomus sekä hurjaa loppukiriä tekevä perussuomalaiset.

Ilta-Sanomien toimitus raportoi vaali-illan tapahtumia Twitterin välityksellä alla olevassa seurannassa. Seuranta ei välttämättä toimi kaikissa mobiililaitteissa:

Live Blog Eduskuntavaalit 19.4.2015 

Luitko jo nämä?