Seuraa heitä: Tässä ovat todennäköiset äänikuninkaat, näille koville nimille voi käydä köpelösti

rac

Julkaistu:

Useissa vaalipiireissä käydään armotonta kamppailua viimeisistä eduskuntapaikoista.
Ylen torstaina julkaiseman kannatusmittauksen mukaan keskusta on matkalla selvään vaalivoittoon. Seuraaville sijoille olivat kiilanneet Sdp:n ohi kokoomus sekä hurjaa loppukiriä tekevä perussuomalaiset.

– Marginaalit ovat pienet. Erot ovat tällä hetkellä lähinnä symbolisia, tulkitsee Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

(Yllä olevalla videolla suomalaiset kertovat, ovatko he löytäneet sopivan ehdokkaan ja miten he valitsevat ehdokkaan. Video on kuvattu lauantaina.)

Kimmo Grönlund uskoo puheenjohtajien viimeisen viikon esiintymisillä olevan suuri merkitys.

– Vaalituloksen ratkaisee se, kuka saa äänestäjiä liikkeelle. Nukkumalla protestoiva voi myös laskea puolueen kannatusta.

IS laski oman arvion siitä, kuinka tulevan eduskunnan paikat jaetaan puolueiden kesken.

Arvio perustuu analyysiin viime viikkojen aikana julkaistuista mielipidemittauksista, muun muassa Ylen Taloustutkimuksella teettämään selvitykseen sekä Helsingin Sanomien laajaan arviointiin. Pohjana on käytetty myös puolueiden keräämää tietoa kannatuksen kehityksestä.

 


HELSINGIN VAALIPIIRI

Keskusta saattaa näissä vaaleissa metsästää yhden lisäpaikan jopa Helsingistä, jossa ehdolla on muun muassa ex-komissaari Olli Rehn. Perussuomalaisten potti jäänee aiempaa pienemmäksi, vaikka Sampo Terho yrittää täyttää meppikollegansa Jussi Halla-ahon jättämää tyhjiötä. Vihreiden menestys on vielä arvoitus Osmo Soininvaaran ja Anni Sinnemäen jäädessä pois.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Paavo Arhinmäki (vas.)

Seuraa tätä: Kokoomuksessa käydään kovaa sisäistä kamppailua Helsingin vaalipiirissä. Vasemmistossa Dan Koivulaakso ja Veronika Honkasalo taistelevat puolueen kolmannesta paikasta.


 


UUDENMAAN VAALIPIIRI

Vaalipiireistä suurimmassa ja kauneimmassa paikoista kamppailee neljän suuren puolueen puheenjohtajista kolme. Pääministerin vetoavusta huolimatta kokoomus menettänee kaksi paikkaa keskustalle. Sdp kärsii piirissä Lauri Ihalaisen ja Mikael Jungnerin lähdöstä.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Timo Soini (ps).

Seuraa näitä: Viime vaaleissa katkerasti rannalle jäänyt Jyrki Kasvi (vihr) saattaa palata eduskuntaan. Myös vasemmistoliiton Jussi Saramo voi tällä kertaa mennä läpi.


 


HÄMEEN VAALIPIIRI

Hämeessä neljä suurta puoluetta voivat kaikki saada kolme paikkaa, niin tasaista on vaalien alla. Gallupien mukaan keskusta on viemässä yhden paikan perrussuomalaisilta. Vastaavasti Johannes Koskisen ja Jouko Skinnarin kaltaisia suuruuksia menettävän Sdp:n edustajista yksi saattaa vaihtua nyt vihreään.

Paikka-arvio:


Äänikuningatar: Sanni Grahn-Laasonen (kok.)

Seuraa tätä: Sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kuuluu ministeritason ehdokkaisiin, joka on vaarassa menettää paikkansa.


 


KAAKKOIS-SUOMEN VAALIPIIRI

Myös Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan piireistä yhdistetyssä Kaakkois-Suomessa keskusta on ratsastamassa vaalivoittoon ja saamassa yhden lisäpaikan. Paperitehtaiden lakkauttamisesta kärsivä Sdp taas ottanee eniten takkiin. Myös täältä vihreät on ottamassa uutena yhden paikan.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Jari Lindström (ps.)

Seuraa näitä: Perussuomalaiset saattaa keräillä demareihin pettyneiden duunarien ääniä. kokoomuksen jokeriksi voi nousta nettijulkkis Marko ”Fobba” Forss.


 


AHVENANMAAN VAALIPIIRI

Ahvenanmaalla isoja yllätyksiä ei ole luvassa, kun alueen nykyinen edustaja Elisabeth Nauclér (r, sit.) pyrkii kolmannelle kaudelleen. Hänet kuitenkin haastaa Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglundin avustajana europarlamentissa toiminut Mats Löfström.

Paikka-arvio:


 


VARSINAIS-SUOMEN VAALIPIIRI

Keskusta voi saada Varsinais-Suomeen jopa kaksi lisäpaikkaa eli neljä edustajaa, riippuen lähinnä kokoomuksen kunnosta. Perussuomalaiset säilyttävät kolme paikkaansa Ritva ”Kike” Elomaan vetoavulla. Sdp:lle viimeksi lähes 14000 ääntä tuoneen Heli Paasion poisjäänti maksanee puolueelle yhden paikan.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Ilkka Kanerva (kok).

Seuraa näitä: Vasemmiston supertähti Li Andersson nousee varmasti eduskuntaan, vain äänimäärä jännittää. Kokoomuksen poliisitaustainen Pertti Hemmilä taas saattaa saada lähtöpassit.


 


SATAKUNNAN VAALIPIIRI

Kokoomus menettää vaaleissa molemmat Satakunnan kansanedustajansa, kun Anne Holmlund ja Sampsa Kataja jättäytyvät pois. Toinen puolueen paikoista saattaakin lipsahtaa keskustalle. Kristilliset menettävät ainoan paikkansa, kun puolueen varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi loikkasi ehdolle Pirkanmaalle.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Timo Kalli (kesk).

Seuraa näitä: Kokoomuksen toivo on Tehyn ex-puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, joka on myös demarimielisten mieleen. Kauko Juhantalo saattaa tehdä paluun keskustan ryhmään. Perussuomalaisista vahvoilla on uusi nimi Laura Huhtasaari.


 


PIRKANMAAN VAALIPIIRI

Isojen puolueiden osalta meno on mittausten perusteella varsin tasaista. Keskusta on nappaamassa yhden paikan sekä perussuomalaisilta että kokoomukselta. Vasemmistoliitto napannee vaalipiiriuudistuksen tuoman lisäpaikan.

Paikka-arvio:


Äänikuningatar: Sanna Marin (sd).

Seuraa tätä: Sdp:n nouseva tähti Sanna Marin voi nousta vaalipiirin ääniharavaksi puolueen laahaavasta galupkannatuksesta huolimatta. Vihreiden konkari Satu Hassi tekee paluuta.


 


VAASAN VAALIPIIRI

Keskusta näyttää ottavan kaksi lisäpaikkaa, yhteensä kuusi. Vastaavasti kokoomus ja perussuomalaiset ovat menettämässä yhdet paikoistaan, kristillisdemokraatit mahdollisesti ainoansa. Ruotsinkielisen rannikkoalueen valtapuolue Rkp säilyttänee neljä paikkaansa.

Paikka-arvio:Äänikuningatar: Jutta Urpilainen (sd).

Seuraa näitä: Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo joutuu tosissaan taistelemaan jatkopaikastaan. Keskustanuorten entinen puheenjohtaja Antti Kurvinen voi hypähtää eduskuntaan.


 


SAVO-KARJALAN VAALIPIIRI

Entisistä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiireistä yhdistetyssä Savo-Karjalassa keskustalle ennustetaan kuutta tai jopa seitsemää paikkaa. Vaalipiiriuudistuksesta hyötyvä vihreät voi napata yhden, kokoomus ja Sdp taas menettävät yhdet omista paikoistaan.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Seppo Kääriäinen (kesk).

Seuraa tätä: Kristillisdemokraattien toivo Sari Essayah tarvitsee todellisen äänivyöryn läpimenoon, mutta voi hyvinkin onnistua. Sdp:n Kari Rajamäeltä jäävät äänet voivat karata perussuomalaisille.


 


KESKI-SUOMEN VAALIPIIRI

Luvassa on tiukka kisa: keskustalle ennustetaan yhtä lisäpaikkaa, joka voi olla pois perussuomalaisilta. Lisäksi kokoomuksen toista paikkaa kärkkyvät sekä Sdp että vihreät, joista jälkimmäiselle paikka olisi vaalipiirin ensimmäinen.

Paikka-arvio:


Äänikuningatar: Anne Kalmari (kesk).

Seuraa näitä: Kohuedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) äänimäärä ja mahdollinen läpipääsy ovat vielä arvoitus. Vihreillä on mahdollisuus ottaa ensimmäisen paikkansa vaalipiirissä.


 


OULUN VAALIPIIRI

Juha Sipilän omassa vaalipiirissä keskustan ennustetaan nostavan paikkamäärää peräti neljällä. Äänten ennustetaan olevan pois erityisesti perussuomalaisilta. Myös kokoomuksen ennustetaan menettävän toisen paikoistaan.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Juha Sipilä (kesk).

Seuraa tätä: Konkari Martti Korhosen ja ex-ministeri Merja Kyllösen poisjäänti voi olla kova isku vasemmistolle.


 


LAPIN VAALIPIIRI

Keskustalle povataan yhtä lisäpaikkaa, jonka saaminen on kiinni Paavo Väyrysen menestyksestä. Vastaavasti joko Sdp tai kokoomus joutuu luopumaan ainoasta paikastaan. Perussuomalaisten Hanna Mäntylän paikkaa tuskin uhkaa kukaan.

Paikka-arvio:


Äänikuningas: Paavo Väyrynen (kesk).

Seuraa tätä: Sdp:n ja kokoomuksen verinen kamppailu ainoista paikoistaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt