Kommentti: Neuvo tulevalle pääministerille – Suomen ei pidä olla Venäjän alistuva vaimo

Julkaistu:

Näkökulma
Kun Suomen kansa rientää äänestyskopeille, me emme äänestä pelkästään tulevasta eduskunnasta, vaan myös Venäjästä, kirjoittaa toimittaja Arja Paananen.

ÄÄNESTÄMME siitä, keitä Suomen kansa haluaa hoitamaan maamme Venäjä-suhteita ja tekemään maamme Venäjä-päätöksiä.

Äänestämme siitä, millä sävyllä Venäjän kanssa pitää jatkossa puhua – ja siitä, mitä meillä saa ylipäätään Venäjästä sanoa.

Äänestämme myös siitä, mitä johtopäätöksiä Venäjän nykyisestä käytöksestä pitää tehdä.

Äänestämme siitä, onko Suomen parempi valita Venäjää kohtaan lähtökohtaisesti aina varovainen ja myöntyväinen linja, ettemme vain missään nimessä itse ärsyttäisi naapuriamme.

Ja äänestämme siitä, onko Suomen sittenkin parempi tehdä tyynen päättäväisesti omat ratkaisunsa, painostipa ja uhkailipa Venäjän propagandakoneisto meitä miten tahansa.


ITÄINEN naapurimme on kummitellut Suomen vaaleissa tätä ennen toki jo aiemminkin, ja se on jopa antanut ”kotiryssien” kautta meille suoria ohjeita siitä, keitä Suomessa saa asettaa ehdolle ja keitä meidän pitää äänestää.

Suomea on myös painostettu itärajan takaa vaaleissa. Milloin on järjestetty dramaattinen noottikriisi Urho Kekkosen uudelleenvalinnan tueksi, milloin itse Kekkonen on myllykirjeissään vaatinut Suomen tiedotusvälineiden suuta suppuun hyvien idänsuhteiden vaalimisen nimissä.


Myöhemmin tuo kaikki hävetti meitä ja ihmettelimme, miten saatoimme elää niin pitkään rähmällämme.

Neuvostoliiton hajottua leijuimmekin sitten aina viime kevääseen – eli Krimin valtauksen tuomaan sokkiin asti – siinä auvoisessa kuvitelmassa, että tämän kaiken piti olla meidän osaltamme ohi.


NÄIN pääsi käymään, vaikka merkkejä tulevasta on ollut tarjolla vaikka kuinka paljon. Myös Suomen mediassa Venäjän huolestuttavasta kehityksestä on kirjoitettu koko Vladimir Putinin valtakauden ajan, mutta jostain syystä varoituksia ei ole haluttu uskoa tai kuunnella.

Tai ainakaan meidän poliitikkomme eivät niitä halunneet kuunnella: vielä hetki sitten Suomen kansalle selitettiin mantran tavoin, kuinka Venäjä on Putinin johdolla matkalla kohti demokratiaa ja kuinka meidän pitää nyt vain ymmärtää Putinia ja sitä, että demokratiakehityksen aikana sattuu joskus pieniä takapakkejakin...

Kulunut eduskuntavaalitaistelu on ollut Suomessa siinä mielessä poikkeuksellinen, että ensimmäistä kertaa Venäjästä on puhuttu todella paljon.

Aivan vaalikamppailun viime metreillä keskustelusta on tosin tullut sangen eriskummallista. Väittely on kulminoitunut siihen, saako Venäjää sanoa haasteeksi, uhaksi tai jopa sotilaalliseksi uhaksi. Ja vaikka mitään näistä sanoista ei olisi käytettykään, niin silti joku on ollut näkevinään jo puhujan vaarantamassa Venäjä-suhteita.

Voi yhtä tyhjän kanssa! Täällä meidän poliitikkomme tuhlaavat siis ihan oikeasti aikaansa termeistä väittelemiseen, kun Putin on kenties jo valjastanut yhden miehen päätöksentekokoneistonsa seuraavaa siirtoaan varten.


JOPA Natosta on uskallettu näissä vaaleissa puhua, vaikka se keskustelu on ollut, jos mahdollista, vieläkin eriskummallisempaa.

Ensin on keskusteltu siitä, onko Suomessa ylipäätään tarpeen keskustella Nato-jäsenyydestä ja jos on, niin kuka saa Suomessa keskustella Natosta ja mitä kaikkea Suomen Nato-keskustelussa saa sanoa. Kovin paljon ei tästäkään ole äänestäjälle käteen jäänyt.

Vaalitaistelun aikana esiin on noussut myös tuoreita ”myllykirjeiden kirjoittajia”, joiden mielestä Suomen median ja erityisesti iltapäivälehtien Venäjä-kirjoittelu näyttää olevan pahempi synti kuin ne Venäjän teot, joista Suomen media kirjoittaa.

Samaan aikaan on tosin löytynyt niitäkin, jotka ovat arvostelleet suomalaistoimittajia siitä, että Krimin valtaus ja Putinin aggressiivinen käytös pääsivät tulemaan kaikille mukamas niin suurena yllätyksenä.

Eli siis pitäisi kirjoittaa Venäjä-uhista, mutta ei saisi kirjoittaa Venäjä-uhista – kas siinäpä pulma!KRIMIN järkytystä seuranneena aikana mediassamme on varmasti ollut myös yksittäisiä ylilyöntejä ja virhearvioita, mutta siihenkin on pitkälti ollut syynä Venäjän käymä hybridisota.

Krimin tapahtumat opettivat, että Venäjän kanssa on joskus parempi uskoa intu­itioonsa kuin odottaa kaikkien faktojen selviämistä – sillä siinä vaiheessa, kun tapahtumien juoni on vihdoin meille kaikille selviää, se voi olla jo liian myöhäistä. Juuri näin kävi esimerkiksi Krimin ”vihreiden miesten” kanssa.

Ennen kuin me lännessä ehdimme kunnolla tajutakaan, Venäjä oli liittänyt Krimin itseensä ja provosoinut Itä-Ukrainaan sodan, jota me Suomessakin pitkään vielä kriisiksi kutsuimme.

Tämän opetuksen jälkeen Suomen tiedotusvälineissä on oltu entistäkin valppaampina Venäjän kanssa. Tutkijat voivat myöhemmin selvittää kopeissaan rauhassa pohtien, kuinka tässä kaikessa on onnistuttu mediassa, joka on joutunut tekemään päätöksiään internet-ajan 24/7-julkaisusyklillä.

Kaikkien salaliittoteoreetikkojen olisi kuitenkin hyvä muistaa yksi perustavaa laatua oleva ero: Suomen media pyrkii aina etsimään totuutta – toisin kuin valtaosa Venäjän nykyisestä valtiollisesta mediasta, joka pyrkii kaikin keinoin nimenomaan salaamaan ja vääristelemään totuutta.


VAALIKAMPANJA ei ole sujunut myöskään ilman Venäjän suoranaisia vaikutus­yrityksiä Suomeen. Ilmeisin niistä oli Venäjän ärähdys Pohjoismaiden puolustusministerien yhteiseen kirjoitukseen.

Moskovassa nähtiin Suomen ja Ruotsin Nato-näpäyttäminen niin tärkeäksi, että maan ulkoministeriön virkamiehet eivät edes pyhittäneet lepopäiväänsä, vaan kiiruhtivat viime sunnuntaina julkaisemaan ministeriön nettisivuilla Venäjän vastineen asiaan.

Saatiinhan siitä sitten meillä kunnon soppa aikaan, kun taas ryhdyttiin väittelemään siitä, mitä Venäjästä saa sanoa ja kuka saa sanoa...

Samaan aikaan Venäjä tavoittelee meistä otetta muullakin tavalla. Internetin uutisten ja sosiaalisen median keskusteluja vääristelevät Venäjän etuja ajavat nettitrollit, Suomea ja suomensukuisia maalataan Venäjällä uhaksi – ja onpa meillä eduskuntavaaleissakin ehdolla henkilöitä, joiden suhteet Putinin Venäjään ovat sellaiset, että oikeampi paikka heille saattaisi olla Venäjän duumassa.

Euroopassa on jo pitkään puhuttu siitä, kuinka Putin yrittää tahallaan hajottaa Euroopan unionia tukemalla eri maiden äärioikeistoa ja äärivasemmistoa jopa rahallisesti. Olisi naiivia ajatella, että tällainen yritys omien ”vaikuttaja-agenttien” ja ”riidankylväjien” saamiseksi valtaan ei olisi parhaillaan käynnissä myös meillä Suomessa. Tätäkin äänestäjien on hyvä miettiä sunnuntaina, ennen kuin lappu putoaa uurnaan.


PUTININ politiikan suhteen olennaista on ymmärtää se, että Venäjän johdon nykyinen ”ideologia” perustuu liki yksinomaan viholliskuvien luomiseen ja lännen syyttämiseen kaikesta mahdollisesta.

Venäjän näkökulmasta ei siten ole olemassa mitään ”vilpitöntä yhteistyötä” lännen kanssa – vaan Venäjä näkee kaiken kylmänä etutaisteluna, jossa kumpikin osapuoli kampittaa toistaan ja jossa voi olla vain joko voittajia tai häviäjiä.

Venäjä ei lähtökohtaisesti myöskään ajattele ns. win-win-asetelmasta, mihin esimerkiksi Euroopan unionin pohjoinen ulottuvuus ja kaikki muut lännen hienot ajatukset Venäjän ”demokratiakehityksen tukemisesta” ovat aina perustuneet.


Meidän on hyvä tajuta myös se, että voittipa Suomen eduskuntavaaleissa myötäilevämpi tai tiukempi Venäjä-linja, niin Venäjä ei tule lopettamaan painostustaan meitä kohtaan.

Tilannetta voi verrata vaikkapa sairaalloisen mustasukkaiseen mieheen: ei hän lopeta epäilyään ja syyttelyään, olipa hänellä sitten puolisonaan umpiuskollinen tai hieman silmäänsä vilkutteleva nainen.

Kyse on Venäjän omasta psykologisesta tilasta, jossa maa tekee kaikkensa tehdäkseen uhrista syyllisen – ja tässäkin pätee sama logiikka kuin perheväkivallan kohteeksi joutuneiden naisten kohdalla. Moni nainen uskoo viimeiseen asti, että syy on hänessä itsessään ja käyttäytymällä miestään kohtaan nöyremmin hän voi välttää väkivallan.

Yhtä lailla meiltä löytyy niitä poliitikkoja, jotka ovat valmiit yhä uskomaan, että länsi itse on syyllinen Venäjän nykyiseen aggressioon ja että käyttäytymällä nöyremmin me voimme välttää tulevat iskut.


KELLÄÄN ei varmasti ole hallussaan yhtä ainoaa viisasten kiveä siihen, miten Suomen pitäisi toimia Venäjän kanssa jatkossa.

Sunnuntaina me valitsemme kuitenkin edustajamme, joiden tehtävänä tulee olemaan asiasta päättäminen ja oikeiden ratkaisujen etsiminen.

Tulevien kansanedustajien kannattaa muistaa myös se, että he joutuvat luotsaamaan Suomea olosuhteissa, joissa Venäjä on läsnä niissäkin päätöksissä, jotka eivät muodollisesti edes liity mitenkään Venäjään.

Mitä enemmän tuleva eduskunta ja hallitus tuhlaavat aikaansa keskinäiseen riitelyyn vaikkapa sote-uudistuksesta, sukupuolineutraalista avioliitosta ja Natosta, sitä hajanaisempia me olemme ja sitä alttiimpia me olemme kaikille mahdollisille vaikutusyrityksille.

Ja mitä enemmän tuleva oppositio käyttää aikaansa pelkkien omien poliittisten irtopisteidensä hakemiseen ja hallituksen kampittamiseen, sitä enemmän se tulee pelanneeksi juuri Venäjän pussiin kylvämällä riitaa ja estämällä tärkeitä päätöksiä – sen sijaan että olisimme yhtenäisiä ja vahvoja sekä henkisesti että taloudellisesti.


EI VENÄJÄ Ukrainankaan kimppuun käynyt yllättäen. Nykynäkökulmasta se on käynyt omaa hybridisotaansa Ukrainaa vastaan jo vuoden 2004 vaalikamppailusta asti.

Ensin yritettiin myrkyttää Kremlin-mielisen Viktor Janukovitshin vastaehdokas Viktor Jushtshenko. Ja kun Jushtshenko kaikesta huolimatta jäi henkiin ja selätti vilppivoittaja-Janukovitshin, niin Venäjä teki sen jälkeen kaikkensa riitauttaakseen oranssin vallankumouksen johtajat keskenään, pitääkseen Ukrainan heikkona kaasusodalla ja jakaakseen Krimillä asuville venäläisille Venäjän passeja.

On myös varmaa, että Venäjä teki suunnitelmansa Krimin valloittamisesta viimeistään oranssin vallankumouksen jälkeen.

Yhtä lailla on paljon mahdollista, ettei Krimiä olisi koskaan vallattu, jos Venäjä olisi saanut pidettyä Ukrainan muuten aisoissa – esimerkiksi 2010 vihdoin presidentiksi päässeen Janukovitshin avulla.

Vasta kun tilanne muuttui Maidanin Eurooppa-myönteisen vallankumouksen myötä ja Venäjälle tuli tilaisuus iskeä, se myös iski.

Suomessa on silti yhä edelleen sitäkin ilmapiiriä, että mihin tahansa potentiaaliseen Venäjä-uhkaan varautuminen on vain turhaa Venäjällä pelottelua.

Sen sijaan pitäisi lähteä siitä, että Venäjä - kuten muutkin suurvallat - tekee koko ajan naapureidensa varalle vaikka mitä suunnitelmia – mutta eri asia on, tuleeko sille koskaan tilaisuutta, halua tai tarvetta näitä suunnitelmiaan toteuttaa.


VAALEISSA voi olla vielä edessä yllätyksiä, mutta yhden toiveen haluaisin silti esittää pääministeriksi povatulle Juha Sipilälle:

Vaikka kuinka kannatatte paasikiviläis-kekkoslaista linjaa Venäjä-suhteissa ja vaikka kuinka olette sitä mieltä, että Suomen ei pidä hakea Nato-jäsenyyttä tällä vaalikaudella, niin hallitusohjelmaan ei pidä enää mitään ylimääräisiä Nato-jarruja kirjoittaa.

Jo se, että Suomi osoittaisi tällä tavalla itsenäisyyttään, riittäisi varmasti nostamaan porua Venäjän suunnalta. Symbolisesti ele kertoisi Moskovalle silti kaiken olennaisen: Suomella on siis sittenkin selkärankaa tehdä omat päätöksensä ja Venäjän itsensä käytöksestä tulee paljolti riippumaan, minkä päätöksen Suomi lopulta tekee.

Vain täysin alistunut vaimo olisi siinä pisteessä, että hän ilmoittaisi mustasukkaiselle miehelleen jo etukäteen, ettei hän seuraavien neljän vuoden aikana tule hakemaan paikkaa turvakodista, tapahtuipa mitä tahansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt