Kokoomuksella ja keskustalla kiista eläkeläisten verotuksesta - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Kokoomuksella ja keskustalla kiista eläkeläisten verotuksesta

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) väittää, että keskusta olisi kiristämässä valtion veroa maksavien eläkeläisten verotusta. Keskusta kiistää.

Ben Zyskowicz (kok) väittää, että keskusta olisi kiristämässä valtion veroa maksavien eläkeläisten verotusta. Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan väite ei pidä paikkaansa.­

15.4.2015 5:38

– Keskusta kiristää kaikkien valtion veroa maksavien eläkeläisten verotusta, Ben Zyskowicz sanoi IS:lle.

Keskustan vaaliohjelmassa on 450 miljoonan euron verokevennys, työtulovähennys. Se tehdään palkkatuloista, ei eläkkeistä.

– Keskustan ehdotuksessa ei tehdä mitään muutoksia tuloveroasteikkoihin, ei myöskään inflaatiokorjauksia.

– Se tarkoittaa sitä, että kaikki niiden eläkeläisten, jotka maksavat valtion tuloveroa, verotus kiristyy. Se raja, mistä eläkeläinen joutuu maksamaan valtion veroa kunnallisveron lisäksi, on noin 2 000 euroa kuukaudessa. Eli kaikkien 2 000 euron eläkkeitä tai sitä suurempaa eläkettä saavien verotus kiristyy tässä keskustan mallissa, Zyskowicz näki.

Zyskowiczia kummastutti puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk) vastaus MTV:n maanantaisessa Kaksintaistelussa Alexander Stubbin (kok) kanssa.

– Sipilä sanoi jotenkin niin, että he huolehtivat siitä, että kenenkään verotus ei kiristy. Sipilä ilmeisesti tarkoitti sitä, että he ovat luvanneet, että kokonaisveroaste ei nouse. Ei heidän ohjelmansa sitä tarkoita, etteikö joidenkin verotus kiristyisi, koska kaikkiin yli 2 000 euron eläkettä kuussa saavien verotus kiristyy.

– Minusta on hämmästyttävää, että keskusta kiistää tämän, koska tämä perustuu keskustan vaaliohjelmiin veroista ja taloudesta, Zyskowicz .

Kokoomus on vaaliohjelmassaan lupaillut kahden miljardin euron verokevennykset tuloveroasteikkoon kaikille.

 Olemme kertoneet, että kenenkään verotus ei kiristy.

Keskustassa tutkittiin vaaliohjelmat. Inflaatiotarkistuksia ei ohjelmista löytynyt, mutta puoluesihteeri Timo Laanisen (kesk) mukaan Zyskowiczin väite eläkeläisten veronkiristyksistä ei pidä paikkaansa.

Laaninen vakuuttaa, että kenenkään verotus ei nouse ja inflaatiotarkistuksista päätetään budjettiriihen yhteydessä.

– Jos olisimme sitä mieltä, että inflaatiokorotuksia ei tehdä ja sitä kautta halutaan kasvattaa verotuloja, kyllä se ohjelmassa olisi kerrottu. Olemme kertoneet, että kenenkään verotus ei kiristy.

– Meidän ohjelmassa inflaatiotarkistuksiin ei ole otettu kantaa. Se ei tarkoita, että tätä kautta verotusta alettaisi kiristää. Ratkaisut syntyvät budjettiriihessä, jos olemme hallituksessa mukana. Inflaatiotarkistukset ovat vuosittaista rutiinia ja tupot voivat vaikuttavat niiden mitoitukseen, Laaninen kommentoi.

Laaninen lähetti terveiset Zyskowiczille.

– Zyskowicz keskittyköön selittämään sitä, miksi kokonaisveroaste on noussut tällä vaalikaudella kolme prosenttiyksikköä ja miksi eläkeläisten verotus on myöskin kiristynyt, Laaninen totesi.

Luitko jo nämä?