Vaalit 2015

Haglund: Suomessakin pitäisi saada myydä nuuskaa

Julkaistu:

Vaaligrilli
Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund toivoo tiukempia sanktioita laittomista lakoista ja sallisi nuuskan myynnin.
Rkp:n puheenjohtajaa tentattiin torstaina ISTV:n Vaaligrillissä.

Haglund kertoi muun muassa, että vaaleissa pitää välttää katteettomia lupauksia ja että hänen mielestään nuuskaa pitäisi saada myydä myös Suomessa

Rkp:n vaaliohjelma on täynnä yleviä toiveita. Siellä halutaan ja turvataan. Voitteko kertoa edes kaksi konkreettista lupausta?

– Vaaleihin ei pidä lähteä lupauksilla, pitää välttää katteettomia lupauksia. Meillä on kaksi pääasiaa, jonka lupaamme: puolustuksen määrärahat kuntoon ja koulutuksesta ei pitäisi säästää.

Mitä muuta Rkp ajaa kuin puolustusvoimien rahoja ja ruotsinkielisen opiskelun turvaamista?

– Kaikki opiskelu on arvokasta, ei vain ruotsinkielinen opiskelu. Meidän tärkein kokonaisuus vaaleissa on työ. Meillä on ohjelmissa vero- ja työmarkkinauudistus. Ja valtionhallintoa pitää keventää, purkaa kannustinloukkuja ja uudistaa sosiaalijärjestelmää.

Miten Rkp:n työ- ja vero-ohjelma eroaa muiden puolueiden ohjelmista?

– Emme lupaa hirveästi. Lupaamme jatkaa uudistuksia. Esimerkiksi valtionhallinnossa eläkkeelle jää 13 000 ihmistä lähivuosina. Se on mahdollisuus uudistaa valtionhallintoa, ilman että ketään pitää irtisanoa. Tarvitsemme myös työrauhapaketin. Meidän pitää uudistaa lakkolainsäädäntöä.

Haluatte kieltää siis laittomat lakot ja tiukemmat sanktiot tukilakoille?

– Ei, vaan suurempia sanktiota laittomista lakoista. Tukilakkojen osalta pitäisi pyrkiä myös samaan kuin Ruotsissa. Tukilakkojen laajuus pitäisi suhteuttaa alkuperäiseen työkiistaan. Jos sinulla on pieni kiista, se ei Ruotsissa johda jättimäisiin tukilakkoihin. Tarvitsemme työrauhapaketin, se on välttämätön.

Olette myös lyhentämässä ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa?

– Meidän mielestä sitä voidaan lyhentää. Emme halua ottaa rahaa pois. Tukea saisi enemmän alussa ja tuki laskisi jyrkemmin.

En ole huomannut Rkp:n leikkauslistaa. Kannatatteko VM:n esitystä leikata 4 miljardia valtiolta ja 2 miljardia kunnilta?

– Emme ole lähteneet kilpalauluun. Minulla ei ole syytä kyseenalaistaa VM:n virkamiesten valistunutta arviota. Pitää harkita tarkoin, pitääkö valtiolta vetää pois kerralla neljä miljardia.

Verotuksesta olette sanonut, että yritysverotusta ei saa nostaa ja kotitalousvähennys pitää nostaa 3 000 euroon. Mitä muuta verolupauksia teillä on?

– Haluamme korvata perintöveron luovutusvoittoverolla kuten Norjassa. Haluaisimme keventää ansiotuloverotusta.

Kokoomus on luvannut kahden miljardin verokevennykset, keskusta 450 miljoonaa. Mikä on Rkp:n veronalennus?

– Emme ole lyöneet kiinni mitään lukua. Luulen, että olemme keskustan ja kokoomuksen välimaastossa.


Haluatte ensi vaalikaudella selvityksen Nato-jäsenyydestä. Mikä on Rkp:n kanta Natoon?

– Puolueen kanta on avoimen myönteinen.

Edeltäjänne Stefan Wallin kompastui Dragsvikin suosimiseen varuskuntien lakkauttamisessa. Jos Rkp olisi seuraavassa hallituksessa, onko Dragsvikin säilyttäminen kynnyskysymys?

– Oma käsitykseni on, että merivoimat tarvitsee Dragsvikia. Se on heidän suurin yksikkönsä. Pitää olla mahdollisuus suorittaa asevelvollisuus sekä suomeksi että ruotsiksi. En näe mitään syytä lakkauttaa yhtään varuskuntaa.

Kuinka tärkeää on Rkp:lle on jatkaa hallituksessa?

– Haluamme jatkaa vastuunkantoa. Haluamme järkevän talousohjelman, josta kaikki ovat samaa mieltä.

Onko mahdollista nähdä perussuomalaiset ja Rkp samassa hallituksessa?

– On. Arvostan Timo Soinia ja Jussi Niinistöä. Jos haluamme samaan hallitukseen, pitää sopia EU-politiikasta ja maahanmuuttopolitiikasta.

Miksi suomenkielisten pitäisi äänestää Rkp:tä?

– Meillä on selkeä ideologinen ohjelma. Moni arvostaa meidän liberaalia ja kansainvälistä, suvaitsevaa politiikkaamme ja uskottavaa talouspolitiikkaa.

Loppuun pari suomenruotsalaisille tärkeää asiaa. Pitäisi merimetsoja saada metsästää?

– Pitäisi.

Nuuskaa saa EU:ssa myydä vain Ruotsissa. Pitäisikö Suomen anoa nuuskaan myyntiin oikeuksia?

– On epäloogista, että saa tupakoida mutta ei saa käyttää nuuskaa.

Haglund täsmensi Ilta-Sanomille vielä avustajansa välityksellä, että hänen mielestään nuuskaa pitäisi saada myydä myös Suomessa, koska nyt verotulot valuvat Ruotsiin.

Ota kantaa

Pitäisikö Suomessa myydä nuuskaa?

Kyllä 61% Ei 39%
Ääniä yhteensä 21761

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt