Viinaralli synnytti kiivaan väittelyn – ”Kallein lasku, jonka EU aiheutti Suomelle”

Ilta-Sanomien Taistelupari-vaaliväittelyiden viimeiset erät käytiin torstai-iltana Sanomatalon Mediatorilla.

Taistelupari-illan aloittivat kansanedustajat Jaana Pelkonen (kok) ja Sauli Ahvenjärvi (kd) väittelemällä siitä, pitäisikö viinit tuoda Suomessa maitokauppaan vai keskioluetkin viedä Alkon hyllylle. Katso yllä olevalta videolta, miten kiivas väittely eteni.

Ahvenjärvi ajaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa. Hän ei toisi viinejä maitokauppoihin.

– Minulle tämä on mahdoton ajatus, koska tämä johtaa alkoholin kulutuksen kasvuun. Ja on selkeä näyttö siitä, että kulutuksen kasvu johtaa alkoholihaittojen kasvuun, Ahvenjärvi sanoi.

– Viinithän tavallaan ovat jo maitokaupoissa, koska 70 prosenttia Alkon myymälöistä sijaitsee K- ja S-ryhmän liikkeiden kanssa saman katon alla, Pelkonen huomautti.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen.

Pelkosen mukaan esimerkiksi veronkorotukset eivät toimi globaalissa maailmassa, jossa alkoholia tilataan netistä ja viinaa rahdataan Virosta.

– Olemme matkalla, ellemme jo ole, sellaiseen kaksinaismoralistiseen hyysäysyhteiskuntaan, Pelkonen sanoi.

– Tällä ei ole moralismin kanssa mitään tekemistä. Alkoholihaitat ovat raakaa todellisuutta.

Ahvenjärven mukaan alkoholin aiheuttamat välittömät ja välilliset haitat kustantavat yhteiskunnalle jopa 10 miljardia euroa. Pelkonen puhui välittömistä haitoista, jotka ovat laskelmien mukaan runsaat miljardi euroa.

Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärvi.

Ahvenjärvi puuttuisi ongelmiin tuontirajoituksilla.

– Tuontirajoitukset ovat aivan toimiva teema. Kun liityimme EU:hun, se oli ehkä kaikkein kallein lasku, jonka suomalainen yhteiskunta maksaa EU-jäsenyydestä. Jouduimme purkamaan ne hyvät alkoholintuontirajoitukset, jotka meillä aiemmin oli, Ahvenjärvi sanoi.

Pelkosen mukaan keskustelussa aliarvioidaan suomalaisten älykkyyttä.

– Ihmiset ovat löytäneet kautta aikojen keinon juoda ja jopa valmistaa alkoholia. Viinaralli ei ole uusi asia, viinaralli raikasi Suomen ja Viron välillä jo kieltolain aikaan, Pelkonen vastasi.

Kehätuomari Harri Moision mielestä voiton vei Jaana Pelkonen.

ISTV:n Taisteluparit päättyivät. Täältä voit katsoa kaikki väittelyt.

Perjantaina jatkuvat ISTV:n Vaaligrillit, joissa tentataan eduskuntapuolueiden puheenjohtajia. Vihreiden Ville Niinistö on IS:n politiikan toimittajien hiillostettavana kello 12. Seuraa suoraa lähetystä IS:n nettisivuilta!

Luitko jo nämä?