Kommentti: Juha Sipilässä ja Urho Kekkosessa on yhteinen piirre - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Kommentti: Juha Sipilässä ja Urho Kekkosessa on yhteinen piirre

Muut isot puolueet kerjäävät Sipilältä hallituspaikkaa kuin piestyt koirat luuta, kirjoittaa toimittaja Seppo Varjus.

Seppo Varjus ei kuvitellut koskaan vertaavansa Juha Sipilää Kekkoseen.­

9.4.2015 9:10 | Päivitetty 9.4.2015 10:32

Muistattehan vielä keskustan suuren idolin Urho Kekkosen? Urkki oli kova ja kiero, mutta tarvittaessa taittuvakin.

Kun Juha Sipilä nousi tuntemattomuudesta keskustan johtoon, ei tullut mieleen verrata häntä Kekkoseen millään lailla. Kirjoitin, että minneköhän keskusta luulee tämän ”herra Whon” johdolla pääsevänsä. No. Sipilän rauhallinen olemus ja kansanmiehen puheenparsi palauttivat Timo Soinin möreän seireenilaulun houkuttamat keskustalaiset takaisin kotiin. Ja vähän muutkin. Puolue pelastui perikadosta. Olin väärässä.

Joten muutan mieltäni. Sipilä onkin ovelampi ja laskelmoivampi kuin moni politiikassa vuosikymmeniä peuhannut. Ei miljoonia tehdä vain reippaudella ja rehtiydellä. Bisneksessä pitää olla muutakin.

Sipilä liikkuu kuin taitava pioneeri miinakentällä. Kun aloite keskioluen vetämisestä kaupasta raivostuttaa kansan, Sipilä vetää pois aloitteen ja on kuin sitä ei olisi ollutkaan. Sipilä pystyy puhumaan kymmenien tuhansien julkisen puolen työpaikkojen vähentämistarpeesta ja siitä, että tietysti luonnollisen poistuman kautta vetämättä henkeä välillä. Yrittäkääpä puristaa Sipilältä haluaako hän hallitukseen kokoomuksen vai Sdp:n. Minä turhaan yritin.

Sipilä on aivan varmasti seuraava pääministeri. Muut isot puolueet kerjäävät häneltä hallituspaikkaa jo kuin piestyt koirat luuta. Sen saadakseen Alexander Stubb, Antti Rinne ja Timo Soini pian vinkuvat neuvottelupöydässä. Pehmeästi puhuva voittaja voi luetella vaatimuksiaan. Hänkin kyllä osaisi tinkiä periaatteistaan, mutta nyt ei tosiaan tarvitse.

Urho Kekkonenkin oli kova kuin kivi ja liukas kuin saippua tarpeen mukaan. Enkä tosiaan kuvitellut vielä joskus vertaavani häntä Juha Sipilään.

Luitko jo nämä?