Vaalit 2015

Zyskowicz hämmästelee keskustan Venäjä-linjaa

Julkaistu:

Kokoomuskonkarin mielestä keskustan Venäjä-kommentit ovat entistä sekavampia.
Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) äimistelee puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk) eilistä haastattelua STT:llä.

– Sipilä onnistuu samassa haastattelussa alleviivaamaan Suomen kuulumista selkeästi länteen ja vetää kuitenkin heti perään tältä kannanotolta pohjan pois asemoimalla Suomen idän ja lännen väliin. Sipilän näkemysten ristiriitaisuus kertoo siitä, että Paavo Väyrysen ja hänen laillaan ajattelevien asema keskustan sisäisessä ulkopoliittisessa keskustelussa on vahva, Zyskowicz kirjoittaa tiedotteessaan.

Sipilä sanoi eilen STT:n haastattelussa, että keskusta on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa niin Paasikiven linjalla kuin tiukasti EU:n yhteisellä linjalla.

– Minulle on päivänselvää, että Suomi on osa länttä ja toimimme EU-rintamassa esimerkiksi pakoteasioissa, mutta pidämme samalla hyvät kahdenkeskiset välit naapureihin.

– Kun me yhdessä Ruotsin kanssa muodostamme sotilaallisesti liittoutumattoman Pohjolan, emme muodosta uhkaa itään emmekä länteen. Mielestäni tämä on Suomen turvallisuuspolitiikan yksi keskeisistä kulmakivistä myös jatkossa, Sipilä totesi STT:llä, ja Sipilä ei sulkenut pois myöskään Nato-jäsenyyden hakemista ensi vaalikaudella.

Zyskowicz esitti Sipilän kommentista kolme kysymystä.

– Muodostaako Viro uhan itään eli Venäjälle, kun se kuuluu Natoon? Miten Suomi voisi edes teoriassa muodostaa uhan lännelle? Onko Sipilä on unohtanut itsestään selvän lähtökohdan, että Venäjäkin tietää Suomen olevan ja pysyvän osana länttä?

– On haitallista synnyttää sellaista mielikuvaa, että vaikutusvaltaiset suomalaiset poliitikot myötäilevät omissa lausunnoissaan Venäjän Nato-kauhuista propagandaa, Zyskowicz päätti tiedotteensa.

Keskustakonkari Väyrynen on arvostellut EU:n Venäjän vastaisia pakotteita ja Väyrynen sanoi vajaat pari viikkoa sitten eduskuntavaalipaneelissa Brysselissä, että keskusta on Paasikiven linjalla.

– Linjan ydin on, että Suomen pitää hoitaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa niin, että suurvaltanaapuri ei koe, että sen turvallisuus olisi Suomen kautta uhattuna, Väyrynen linjasi taannoin Brysselin vaalitentissä.

Kokoomus on aiemminkin halunnut kysellä keskustan ulkopolitiikan linjasta. Puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb (kok) arvosteli keskustan suhtautumista Suomen ja EU:n Venäjä-linjaan pääministerin haastattelutunnilla joulukuussa nimeltä mainiten.

– Keskustan ulkopoliittista linjaa määrittelevät sellaiset henkilöt kuin vaikka Paula Lehtomäki, Paavo Väyrynen tai Seppo Kääriäinen. Jokainen voi omalla tavallaan tulkita, mitä he ovat mieltä EU:n pakotepolitiikasta tai Suomen linjasta ylipäänsä, Stubb lausui joulukuussa Ylen haastattelutunnilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt