Perussuomalaisten maahanmuuttoluvuista kritiikkiä - ”Tekevät enemmän töitä kuin suomalaiset” - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten maahanmuuttoluvuista kritiikkiä - ”Tekevät enemmän töitä kuin suomalaiset”

Tutkijoiden mukaan maahanmuuttoa tarvitaan, jotta töille riittää tekijöitä tulevaisuudessa.

2.4.2015 17:27

Elinkeinoelämän valtuuskunnan hiljattain julkaiseman raportin mukaan Suomi tarvitsee vuosittain yli 30 000 maahanmuuttajaa, jotta työvoima ei tulevina vuosina supistuisi. Nykyisellään työikäisten määrä vähenee Suomessa vuosittain noin 10 000 henkilöllä suurten ikäluokkien eläköitymisen seurauksena.

EVA:n raportin kirjoittajiin kuuluva tutkija Pekka Myrskylä pitää perussuomalaisten tänään julkaisemia laskelmia maahanmuuton kustannuksista osin ”mielettöminä”.

Hän muistuttaa, että maahanmuuttajien esimerkiksi koulutuksena tai suorana avustuksena saama tuki koituu usein myös kantasuomalaisten eduksi. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi toimeentulotuki on asuntokuntakohtaista, ja maahanmuuttajien ja suomalaisten ”sekaperheitä” on saman verran kuin varsinaisia ulkomaalaistalouksia.

– Virolaiset, kiinalaiset, nepalilaiset ja monet muutkin ryhmät tekevät enemmän töitä kuin suomalaiset, ei heistä sen kummempia kustannuksia aiheudu valtiolle kuin suomalaisistakaan, Myrskylä huomauttaa.

Pakolaiset ovat oma lukunsa.

– Irakilaiset ja somalilaiset ovat tulleet paljolti pakolaisina tarkoituksella pysyä hengissä, työhön pääsy ei ole varmaan ykköstavoite. Heillä ei ole mitään, eli elämä on aloitettava asunnosta ja keittiötavaroista, hän toteaa.

Esimerkiksi koko Afrikasta tulevien maahanmuuttajien osuus on kuitenkin nykyisin enää alle 6 prosenttia.

– Keskustelussa heillä on valtava paino vaikka merkitys enää kovin vähäinen, Myrskylä sanoo.

Maahanmuuttajaperheiden muita suurempaa lapsimäärää Myrskylä pitää erinomaisena asiana, sillä se parantaa Suomen työvoimatilannetta myöhemmin.

– Toisen sukupolven muuttajat aiheuttavat kustannuksia ihan samalla tavalla kuin suomalaisnuoretkin. Mahdollisten tuottojen aika tulee siiten myöhemmin kuin työura alkaa siellä 25 vuoden paikkeilla. Lapset ovat aina aluksi kalliita, hän toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton työvoimapolitiikkaan ja maahanmuuttoon erikoistunut tutkija Mikko Räsänen pitää perussuomalaisten tänään julkaisemia maahanmuuttolaskelmia pääosin uskottavina.

Perussuomalaisten tutkimuksen mukaan paljon pakolaisia luovuttavista maista tulleiden maahanmuuttajien kohdalla jopa työssäkäyvien henkilöiden nettovaikutus maan talouteen on negatiivinen.

Räsäsen mukaan tämä ei ole yllättävää, sillä työllisiksi lasketaan jopa vuoden aikana pelkästään viimeisen viikon töissä käyneet henkilöt.

– Tämä kertoo siitä, että tehdään osa-aikaisia ja määräaikaisia töitä, joiden palkkataso on alhaisempi, Räsänen analysoi.

Myös EK:n näkemyksen mukaan Suomi tarvitsee lähivuosina runsaasti lisää maahanmuuttajia kotimaisen työvoiman tarjonnan vähentyessä.

– Päällimmäisenä on yritysten tarve, eli jos avoimeen paikkaan ei löydy tekijää, niin täytyy saada rekrytoitua ulkomailta, Räsänen sanoo.

Suomessa on jo yli 200 000 työtöntä, joiden työllistämisen perussuomalaiset haluaa laittaa ulkomailta tulijoiden edelle.

Räsänen muistuttaa, että työttömyydestä huolimatta meillä on jatkuvasti auki myös iso määrä työpaikkoja, joihin ei löydy tekijöitä.

– Tässä on selkeä kohtaanto-ongelma, joka tulee asuinpaikoista, osaamisesta ja työkyvystä, hän toteaa.

Luitko jo nämä?