Näin Juha Sipilä on muuttunut – katso lukio-, hää- ja lapsuuskuvat

rac

Julkaistu:

Sipilä
Juha Sipilä syntyi 25.4. 1961. Nuoruutensa hän vietti pääosin Puolangalla. Isä oli kansakoulunopettaja. Lapsia oli neljä. Perhe oli uskonnollinen.
Risto Uimosen tuore Sipilä-kirja piirtää kuvan, jonka mukaan Sipilän lapsuus ja nuoruus sujuivat melko tavalliseen pohjoissuomalaiseen tapaan. Sipilä luki Tekniikan Maailmaa jo alakouluikäisenä. Hän nikkaroi ja rakenteli kaikenlaisia teknisiä vempaimia. Teini-iässä Sipilä rassasi innolla mopojen moottoreita.

Ihan tavallinen perhe ei ollut. Isä yleni rehtoriksi ja lähti mukaan kunnallispolitiikkaan. Hän toimi keskustan valtuutettuna.


Kirjan mukaan Juha ja hänen sisaruksensa saivat kotona ”kristillisen kasvatuksen,” jossa oli aineksia lestadiolaisuudesta ja kirkkouskovaisuudesta. Isä Pertti Sipilä ei kuitenkaan kuulunut rauhanyhdistykseen, vaan Rauhan Sana -nimiseen lähetysyhdistykseen. Rauhansanalaiset ovat huomattavasti vapaamielisempiä kuin vanhoillislestadiolaiset.”Meillä luettiin iltarukous, mutta ei ruokarukousta. Perheessämme oli myös vahva anteeksiantamisen kulttuuri. Meillä oli välillä televisio, välillä ei. Tv hankittiin poliittisen kiinnostuksen takia. Kuuntelimme jumalanpalveluksia radiosta ja kävimme kirkossa. Sunnuntai oli lepopäivä, eikä silloin saanut tehdä töitä, koska pyhätöillä ei ollut siunausta,” Juha Sipilän Jouko-veli kertoo kirjassa.
Molemmat ottivat osaa seurakuntanuorten toimintaan. Kirjassa kerrotaan, että myös liikuntaharrastukset vetivät veljeksiä puoleensa. ”He hiihtivät, juoksivat ja pelasivat. Juha Sipilällä oli kova kilpailuvietti, ja hän menestyi niissä lajeissa, joihin osallistui,” Uimonen kirjoittaa.


Jääkiekkoa Sipilä pelasi Puolangan Ryhdissä. ”Juha innostui jääkiekosta muiden kylän poikien tavoin. Hän oli urheilullinen ja pärjäsi hyvin. Hänestä tuli meille luottopakki, joka ei tehnyt numeroa itsestään,” nuorisopastorina tuolloin Puolangalla toiminut Wille Riekkinen kertoo kirjassa. Riekkinen myös valmensi.


Lukiovuosina Sipilä innostui lentopallosta ja pelasi sitä Puolangan Ryhdin B-pojissa sekä seuran kakkosjoukkueessa 5. sarjatasolla.Sipilän lukiovuosista Uimosen kirja kertoo seuraavaa: ”Sipilä Sipilä suoritti ylioppilastutkinnon 1980 ja sai valkolakin hyvin arvosanoin Puolangan lukiosta. Hänen yleisarvosanakseen tuli laudatur ja pakollisten lukuaineiden keskiarvoksi 9. Ylioppilastodistusta koristivat laudaturit äidinkielestä, reaalista ja laajasta matematiikasta.

Ruotsista ja saksasta hän kirjoitti cum laudet sekä englannista magna cum lauden. Sipilä sai täydet kympit fysiikasta, kemiasta ja pitkästä matematiikasta. Yhdeksiköt tulivat uskonnosta, äidinkielestä, historiasta, yhteiskuntaopista ja taloustiedosta, biologiasta, psykologiasta ja filosofiasta, terveysopista sekä liikunnasta. Kuvaamataidossa sekä englannissa ja ruotsissa hänelle annettiin kahdeksikot. Saksan seitsemän oli todistuksen huonoin numero.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt