Tutkija Carl Haglundin Nato-avauksesta: ”Koko asetelma on outo” - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Tutkija Haglundin Nato-avauksesta: ”Koko asetelma on outo”

Puolustusministeri Carl Haglund (r) ja puhemies Eero Heinäluoma (sd) väittelivät ISTV:ssä maanantaina Naton roolista.

31.3.2015 16:52

– Keskusteluteema on irrallaan tästä ajasta, ennemminkin kylmän sodan ilmapiiriin sopiva, sanoo yliopistontutkija, dosentti Marko Lehti Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprista.

Hän on juuri lukenut puolustusministeri Haglundin ja puhemies Heinäluoman teesit (IS 31.3) Suomen Nato-jäsenyydestä. Heinäluoma haastoi Haglundin väittelyyn ISTV:ssä Nato-jäsenyydestä sanoen, että Suomen Nato-jäsenyys merkitsisi liittoutumista Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltalaisia sotilaita harjoituksissa Latviassa.­

Heinäluoma kysyi puolustusministeriltä, mitä tapahtuisi jos Nato ja Venäjä ajautuisivat konfliktiin, ja Suomi on Venäjän naapuri.

Haglund sanoi, ettei usko Naton ja Venäjän välille syntyvän konfliktia, mutta:

– Jos teoriassa konflikti syntyisi, on vaikea nähdä, että Venäjä kunnioittaisi Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta niin paljon, että he eivät tulisi Suomen maaperälle. Vaikea nähdä, että he kunnioittaisivat Suomea.

”Vie väärille urille”

Lehti sanoo, että keskustelu Suomen liittoutumattomuudesta lähtee outoon suuntaan jo siinä, että keskustelua käydään kuvitteellisen konfliktin ja sen seurausten ympärillä.

– Suomen aseman ajatteleminen tällaisen kuvitteellisen sodan kautta vie keskustelun väärille urille, koko asetelma on outo.

Carl Haglund herätti ISTV:n väittelyssä maanantaina kysymyksen Suomen asemasta mahdollisen konfliktin aikana.­

Lehden mukaan on ymmärrettävä, mikä Naton rooli on eurooppalaisia turvallisuusrakenteita ajateltaessa.

– Naton päätehtäviä ovat eurooppalaisen turvallisuuden tukeminen ja silloin keskiössä on ensisijaisesti konfliktien hallinta. Kysymys sen roolista tällaisessa kuvitteellisessa sotatilanteessa ei ole relevantti, vaan nähdäänkö Nato eurooppalaista rauhaa vahvistavana organisaationa.

– Tärkeätä on se, että jännitteet Euroopan ja Venäjän välillä pyritään ratkaisemaan. Se on ollut kaikkien, niin Naton kuin Naton ulkopuolistenkin maiden tavoite.

Katso yllä olevalta videolta, miten Haglund ja Heinäluoma ottivat yhteen Natosta ISTV:n Taistelupari-väittelyssä.

Lue myös: Carl Haglund nosti kissan pöydälle - liittoutumattomuus ei tuo turvaa tosi paikassa

Luitko jo nämä?