Nyt nousi kissa pöydälle: Suomi joutuisi Venäjän kanssa liriin tosipaikassa?

Julkaistu:

Puolustusministeri Carl Haglund (r) nosti vaalien Nato-keskustelun uudelle tasolle maanantain ISTV:n Taistelupari-ohjelmassa.
Turvallisuuspoliittisessa väittelyssä puhemies Eero Heinäluoman (sd) kanssa Haglund uskalsi sanoa sen, mistä moni päättäjä on vaiennut: Naton ja Venäjän välisessä eurooppalaisessa konfliktissa Venäjä tuskin kunnioittaisi Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta. Eli Suomi joutuisi joka tapauksessa suurvaltojen temmellyskentäksi – tavalla tai toisella. Ministeri moittikin liittoutumattomuuden kannattajia ”sinisilmäisyydestä.”

– Vaikea nähdä, että Venäjä kunnioittaisi Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta niin paljon, että he eivät tulisi Suomen maaperälle. Vaikea nähdä, että he kunnioittaisivat Suomea, Haglund sanoi ohjelman jälkeen IS:lle.

Voiko tuon enää selvemmin sanoa, vaikka ministeri ei uskokaan, että konflikti olisi mitenkään ajankohtainen.

Haglundin linjaus tuo säpinää vaalikeskusteluun.

Natostahan on tähän saakka puhuttu vain siitä kulmasta, mitä Nato-jäsenyys tarkoittaa Suomelle. Paljonko se maksaa? Onko Nato turva vai uhka? Lisäksi on vaadittu lisäselvityksiä jäsenyyden vaikutuksista seuraavalla vaalikaudella.

Ministeri Haglund nosti nyt esille toisen, inhorealistisen näkökulman: miten liittoutumattoman Suomen käy isojen poikien, Naton ja Venäjän, karttapeleissä.

Katso täältä maanantain Taistelupari-väittelyn Nato-osuus!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt