Haglund: Venäjä ei kunnioittaisi Suomen maaperää Nato-konfliktin aikana

rac

Julkaistu:

Taistelupari
ISTV:n Taistelupari-väittely roihahti liekkeihin puolustusministeri Carl Haglundin (r) ja puhemies Eero Heinäluoman (sd) mittelön loppupuolella maanantaina Sanomatalossa.
Eero Heinäluoma otti vartin mittaisen väittelyn lopuksi puheeksi Suomen Nato-jäsenyyden ja muistutti, että Nato merkitsisi liittoutumista Yhdysvaltojen kanssa. Heinäluoma kyseli, mitä jos Nato ja Venäjä ajautuisivat konfliktiin, ja Suomi on Venäjän naapuri.

Carl Haglund ei ehtinyt Taisteluparin loppuminuuteilla kunnolla vastata Heinäluomalle. Haglund totesi, että Venäjä tuskin jättäisi Suomen maaperää rauhaan, jos Nato ja Venäjä olisivat sodassa keskenään.

Tentin jälkeen Haglund ehti tarkentaa kommenttiaan IS:lle.

Haglund ei usko, että Naton ja Venäjän välille syntyy konfliktia.

– Jos teoriassa konflikti syntyisi, on vaikea nähdä, että Venäjä kunnioittaisi Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta niin paljon, että he eivät tulisi Suomen maaperälle. Vaikea nähdä, että he kunnioittaisivat Suomea.

– Pelkään, että laajamittaisessa konfliktissa Moskova ei näe Suomea enää liittoutumattomana maana. Me olemme vahvasti osa EU:ta ja yhteistä EU:n rintamaa, ja olemme olleet tiiviisti Naton kanssa toiminnassa 20 vuotta. On todennäköistä, että Venäjä ei kunnioittaisi meidän sotilaallista liittoutumattomuuttamme.

– Tuntuu vähän naiivilta ajatella, että voisimme pitäytyä jonkun ison eurooppalaisen konfliktin ulkopuolella, jos Venäjä ja Nato-maa olisivat konfliktissa, Haglund sanoi IS:lle.

EU-jäsenyys voi vetää konfliktiin

Haglundin mukaan Suomi voi joutua osaksi konfliktia jo EU:n jäsenenä.

– Osana EU:ta Suomen velvollisuus on tukea muita EU-maita, jos ne joutuvat konfliktiin. En voi kuvitella tilannetta, jossa esimerkiksi Venäjä toimisi aggressiivisesti Baltiaa kohtaan ja me voisimme vain istua täällä ja pyöritellä peukkujamme ja ajatella, että ei tämä meitä koske.

– Ei ole realistista ajatella, että Suomi voisi pitäytyä ulkopuolella isoista eurooppalaisista konflikteista, Sen takia meidän on toimittava niin, että konflikteja ei synny. Pitäisin sinisilmäisenä ajatella, että voisimme pitäytyä ulkopuolella, jos Eurooppaan syntyy konflikti, Haglund totesi IS:lle.

”Olemme eturintamassa”

Puhemies Heinäluoma kiteytti Nato-sanomansa taiston tauottua.

– Jos olemme sotilasliitossa, meidän asemamme muuttuu täysin siitä, mitä se on ollut toisen maailmansodan jälkeen.

– Jos aseet alkavat paukkua ja tulee rähinä Naton ja Venäjän välillä, täytyy nähdä, että olemme eturintamassa. Emme ole mikään Belgia, Hollanti eikä Tanska. Meillä on 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Sitäkin sietää hetki miettiä, että haluammeko konfliktiin eturiviin, Heinäluoma sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt