Taisteluparit ISTV:ssä: Packalén vertasi maahanmuuttopolitiikkaa homevaurioon - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Taisteluparit ISTV:ssä: Packalén vertasi maahanmuuttopolitiikkaa homevaurioon

ISTV:n ensimmäisissä vaaliväittelyissä eturivin ehdokkaat ottivat yhteen turvallisuudesta, ympäristöstä ja maahanmuutosta.

Carl Haglund (r) ja Eero Heinäluoma (sd) ottavat mittaa toisistaan turvallisuuspolitiikassa.­

30.3.2015 6:41 | Päivitetty 30.3.2015 20:09

ISTV:n Taistelupari-vaaliväittelyt alkoivat maanantaina kolmella kuumalla kohtaamisella klo 19.00 Helsingin Sanomatalossa.

Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Mika Lehto kommentoi tapahtumia alla olevassa seurannassa. Seuranta ei välttämättä toimi kaikissa mobiililaitteissa.

Live Blog Taisteluparit 30.3.2015 

Kipakkaa väittelyä maahanmuutosta

Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kovin sanoin arvostellut perussuomalaisten Tom Packalén ja Yle Puheen Ali ja Husu -radio-ohjelmasta tuttu, Somaliasta Suomeen 1994 muuttanut Abdirahim ”Husu” Hussein (kesk) yrittivät löytää vastausta siihen, onko Suomen maahanmuuttopolitiikka ollut onnistunutta.

Hussein alkoi hiillostaa Packalénia menneestä eduskuntakaudesta.

– Sinulla on ollut neljä vuotta aikaa. Mitä olet tehnyt? Oletko saanut mitään aikaan?

– Olen. Olen pyrkinyt koko ajan nostamaan asioita esiin, Packalén sanoi.

Poliisitaustainen Packalén kertoi olevansa paljon maahanmuuttajien kanssa tekemisissä. Packalénin mukaan ratkaisua ongelmiin ei ole hänellä – eikä maahanmuuttajillakaan. Packalén peräänkuulutti keskustelua.

– Jos on homevaurio kylpyhuoneessa ja siihen laitetaan muovimatto päälle, niin ei se homevaurio poistu sieltä, Packalén sanoi.

Hussein toivoi, että onnistumisia nostettaisiin enemmän esiin. Myös Packalén on asiasta samaa mieltä.

– Jos maahanmuuttajat päättäisivät tänään mennä lakkoon, kyllä se tuntuisi tässä kaupungissa, Hussein sanoi.

Kommentaattori ja kehätuomari, radiopersoona Harri Moisio piti Husseinin suoritusta parempana.

Hassin ja Grahn-Laasosen väittely meni kuulusteluksi

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kohtasi eduskuntaan paluuta yrittävän ja ympäristöministerinä Paavo Lipposen (sd) hallituksessa vuosina 1999–2002 toimineen Satu Hassin (vihr). Väittelyssä selvitettiin, onko Suomen ympäristöpolitiikka mennyt huonompaan suuntaan.

Satu Hassi kertoi olevansa pettynyt kokoomukseen ja hallitukseen. Hänen mielestään ne ovat ottaneet ”jarruttajan kannan” ympäristökysymyksissä. Hassi kysyi Grahn-Laasoselta, onko kokoomus keskustan linjalla siinä, että ympäristöministeriö pitäisi lakkauttaa ja luoda luonnonvaraministeriö.

Grahn-Laasonen vastasi, ettei hän kannata ympäristöministeriön sulattamista maa- ja metsätalousministeriöön. Hän kuitenkin laittaisi ympäristöhallinnon ”saman sateenvarjon alle” Ruotsin malliin.

Sanni Grahn-Laasonen ja Satu Hassi.­

Kehätuomari Harri Moision mukaan väittelyssä ei päästy alkuperäiseen aiheeseen: meneekö Suomen ympäristöpolitiikka metsään?

– Kieltämättä tästä tuli aikamoinen kuulustelu. Satu Hassi vei tätä väittelyä ja Sanni Grahn-Laasonen vastasi. Kumpikaan ei oikein missään vaiheessa päässyt tähän asiaan, Moisio sanoi.

– Jotenkin jäi vaikutelma, että Sanni Grahn-Laasosen argumentointikyky oli hyvä. Annan pisteet hänelle. Hyvin pienellä erolla, mutta kuitenkin.

Haglund ja Heinäluoma väittelivät turvallisuuspolitiikasta

Turvallisuuspolitiikasta kehään nousivat mittelemään todelliset raskassarjalaiset, puolustusministeri Carl Haglund (r) ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd). Väittelyn aiheena oli, kuka turvaa tarvittaessa Suomen selustan.

Eripuraa syntyi odotetusti Natosta. Haglundin mukaan EU:n yhteinen puolustus ei ole mikään ratkaisu lähiaikoina.

– Ei pitäisi luoda sellaista kuvaa, että tämä on tapahtumassa kohta ja tämä on meille oikea vaihtoehto. En näe, että lähitulevaisuudessa tämä voisi olla ydinratkaisumme, Haglund sanoi.

– Meidän näkemyksemme on se, että ensi vaalikaudella pitäisi selvittää, mitä Nato-jäsenyys tarkoittaisi.

Heinäluoman mielestä Suomen maanpuolustuksen perusta on ”viisas ulkopolitiikka ja oma puolustus”.

– Minkä takia nato on niin äärimmäisen mielenkiintoinen? Siinä on neljä kirjainta ja se mahtuu otsikkoon. Eurooppalainen puolustusyhteistyö ei mahdu otsikkoon, Heinäluoma nauratti yleisöä.

Harri Moision mielestä Heinäluoma voitti väittelyn.

Taisteluparit jatkuvat keskiviikkona

Taistelupari-väittelyt juontaa tälläkin kertaa Suuri väittelyilta -yleisötapahtumien isäntänä tunnettu toimittaja Pekka Vahvanen. Taisteluparit jatkuvat keskiviikkona kello 18.

Kaikkiaan ISTV:n väittelyihin saapuu neljänä iltana 24 eturivin ehdokasta eri puolueista. Kaikkia väittelyjä voi seurata suorana lähetyksenä ISTV:stä tai paikan päällä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä. Kommentoi väittelyitä Twitterissä hashtagilla #taistelupari.

Taisteluparien lisäksi ISTV näyttää suorina lähetyksinä eduskuntapuolueiden puheenjohtajien haastattelut.

Puheenjohtajien Vaaligrillit alkavat 8. huhtikuuta keskustan Juha Sipilän tentillä.

Niin Taisteluparit kuin Vaaligrilli-lähetyksetkin ovat myöhemmin katsottavissa videoklippeinä Ilta-Sanomien verkkosivuilta.

Juttua muokattu kello 9.15: Aiemmin kerrottiin, että Harri Moision lisäksi myös Jone Nikula olisi kommentoimassa väittelyä, mutta hän ei pääse paikalle.

Luitko jo nämä?