Timo Haapala muistelee television vaalitenttejä: ”Tuolit eivät kelvanneet Paavo Lipposelle” - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Timo Haapala muistelee television vaalitenttejä: ”Tuolit eivät kelvanneet Lipposelle”

Timo Haapala on vetänyt eduskuntavaalitenttejä televisiossa jo vuodesta 1999. Paljon on tullut nähtyä ja koettua.

MTV:n politiikan ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapala seurasi ensimmäiset eduskuntavaalinsa politiikan toimittajana jo vuonna 1991.­

18.3.2015 18:00

Vaalit 2015: Kahdeksan puheenjohtajaa, keskiviikko 18.3. MTV3 klo 20.05

MTV:n politiikan ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapala seurasi ensimmäiset eduskuntavaalinsa politiikan toimittajana vuonna 1991.

– Jäi kyllä kokemus mieleen. Kepu sai ”veret seisauttavan” vaalivoiton ja syntyi Esko Ahon porvarihallitus, hän muistelee.

Nuo vaalit Haapala raportoi sanomalehti Kalevalle. Vuoden 1995 vaalien aikaan hän oli Ilta-Sanomien politiikan toimittaja, vuodesta 1999 lähtien mies on uutisoinut vaaleja MTV:lle.

– Erityisesti mieleen on jäänyt vuoden 2003 vaalitentti, kun keskustan tuolloinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki alkoi 6.3. MTV:n suorassa lähetyksessä heilutella salaisia papereita Suomen suhtautumisesta Irakin-sotakoalitioon. Irak-vuodosta seurasi poliittinen myrsky, joka johti lopulta Jäätteenmäen dramaattiseen eroon kesäkuussa 2003. Siinä tehtiin historiaa, hän muistelee.

Vaalitenttien perussapluuna ei Haapalan mielestä ole erityisemmien vuosien saatossa muuttunut, vaikka joitain kokeiluja onkin nähty.

– 2000-luvulla tenteissä oli paljon turhaa sirkusmeininkiä, runojen kirjoittelua ja kännykän kasaamista. Onneksi luottamus asiaan on palannut, hän sanoo.

Karismaattisimmaksi vaalitentittäväkseen Haapala nimeää SDP:n entisen puheenjohtajan Paavo Lipposen.­

Karismaattisimmaksi eduskuntavaalitentittäväkseen Timo Haapala nimeää hetken mietittyään SDP:n entisen puheenjohtajan Paavo Lipposen.

– Hän tunsi oman arvonsa. Lipponen jäi mieleen myös siitä, että hänelle ei tahtonut kelvata mikään tuoli. Oikein muistan yhden poikkeuksen ja hänen tyytyväisen huokaisunsa: ”Tämä on hyvä tuoli!””

Tämän kevään vaaleissa Haapala odottaa erityisesti pääsevänsä tenttaamaan keskustan Juha Sipilää.

– Hän on todennäköisin pääministeriehdokas ja joutuu siksi lujille. Untuvikkoja ovat myös kokoomuksen Alexander Stubb ja SDP:n Antti Rinne – kaikille kolmelle kyseessä ovat ensimmäiset eduskuntavaalit puheenjohtajana, hän sanoo.

MTV:n eduskuntavaalitentit käynnistyvät tänään kahdeksan puheenjohtajan kohtaamisella. Sen toimittajina ovat Eeva Lehtimäki ja Jussi Kärki. Timo Haapalan ja Eeva Lehtimäen vetämät puheenjohtajien Kaksintaistelut käynnistyvät 1.4. kristillisten Päivi Räsäsen ja RKP:n Carl Haglundin tapaamisella.

Luitko jo nämä?