Nyt puhuu tentistä ulos näyttävästi marssinut Olli Rehn: ”Erikoista ja epäreilua”

rac

Julkaistu:

Vaalitentti
Europarlamentaarikko Olli Rehn kertoo hankkineensa ”vanhana tiedustelumiehenä” tietoa vaalipaneelin järjestelyistä.
EU-asioiden vaalitentti sai tänään erikoisen käänteen, kun europarlamentaarikko, kansanedustajaehdokas Olli Rehn (kesk) poistui mielenosoituksellisesti tilaisuudesta.

Puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) ei ehtinyt Helsingin yliopistossa järjestettyyn tenttiin, mutta muut seitsemän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa pääsivät paikalle. Rehnin mukaan tenttiin liittyi järjestelyongelmia viimeisten viikkojen ajalta.

– Keskusta ilmoitti aikoja sitten järjestäjille, ettei Sipilä pääse aikataulusyistä valitettavasti paikalle. Keskusta tarjosi minua hyvissä ajoin Sipilän tilalle paneeliin, mutta se ei järjestäjille kelvannut, vaikka puolueet aika usein lähettävät sijaisia, jos puheenjohtajan kalenteriin ei sovi, Rehn sanoo IS:lle.

Rehn kertoo ymmärtäneensä, että erityisesti Euroopan komission Suomen-edustusto oli vastustanut hänen osallistumistaan Sipilän sijaisena.

– Komission pitäisi tarkasti varoa puuttumasta mihinkään sisäpolitiikkaan.

”Näin olen ymmärtänyt”

Rehn sanoo saaneensa tietoa EU-komission edustuston vastustuksesta hänen osallistumiseensa.

– Näin olen ymmärtänyt niistä raporteista, joita olen saanut järjestäjien keskusteluista. Olen saanut tietoa tästä eri järjestäjätahoilta vanhana tiedustelumiehenä.

EU-paneelin järjestivät Eurooppalainen Suomi ry, Euroopan komissio, Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto.

Rehnin mukaan hänelle oli luvattu, että hän pääsisi osallistumaan aktiivisesti keskusteluun, vaikkei päässytkään pöydän taakse puheenjohtajien joukkoon.

– Sain puheenvuoron vasta tunnin keskustelun jälkeen, vaikka oli annettu ymmärtää toisin.

Lyhyt puheenvuoro, sitten ulos

Rehn piti parin minuutin puheenvuoron, jossa hän keskittyi kritisoimaan puheenjohtajatentin järjestelyjä ja marssi mielenosoituksellisesti ulos Helsingin yliopiston juhlasalista.

Aiotteko ottaa asian esiin vielä komission edustuston kanssa?

– Kyllä tästä varmaan keskustelua syntyy komission kanssa.

Oliko ratkaisunne poistua salista spontaani?

– Koska järjestelyt menivät aika erikoisella ja epäreilulla tavalla, en halunnut jäädä kuunteluoppilaaksi, vaikka mielelläni olisinkin sen asiallisen yleisön kanssa keskustellut pidempäänkin.

Rehnin protestilähtö salista sai osan yleisöstä buuaamaan.

– Varmasti on erilaisia näkemyksiä. Totean, että on mielestäni tärkeää, että toimitaan reilujen pelisääntöjen varassa, Rehn kommentoi yleisön reaktiota.

Edustuston päällikkö ymmällään

Rehnin mukaan tentin aikataulu järjestettiin epäreilusti nykyisen pääministerin eikä ”tulevan pääministerin” aikataulujen mukaan.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että järjestäjät yrittivät moneen kertaan järjestää vaalitenttiä Sipilän aikatauluihin sopivaksi.

Rehn väitti puheenvuorossaan, että EU:n komission Suomen edustusto olisi järjestelyissä sotkeutunut Suomen sisäpolitiikkaan poikkeuksellisella tavalla.

Edustuston vt. päällikkö Sari Artjoki oli ymmällään Rehnin kommentista.

– Ei, hyvänen aika. Tässä ovat kaikki puheenjohtajat olleet tasapuolisesti kutsuttuina.

– Meidän tehtävii kuuluu EU-keskustelun edistäminen Suomessa. Teemme sitä mahdollisimman tasapuolisesti, se oli tarkoitus tänään. Toisinaan järjestämme omia tilaisuuksia ja toisinaan järjestetään tilaisuuksia muiden kanssa yhdessä, kuten tänään. Emme ota kantaa, kuka henkilö jostakin puolueesta tulee. Emme sotkeudu puolueiden valintoihin. Kun toimimme nyt yhdessä, kollektiivisella kannalla on vaikutusta, Artjoki totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt