Eduskunnan sekoilu päättyi historialliseen äänestykseen - ”Hyvin harvinaista” - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Eduskunnan sekoilu päättyi historialliseen äänestykseen - ”Hyvin harvinaista”

Aamupäivällä viimeiseen istuntoonsa ennen vaalitaukoa kokoontunut eduskunta päätyi kumoamaan äänestyksessä opintotuen rajausta ja toisen asteen koulutuksen säästöjä koskevat lait.

14.3.2015 11:32

Opintotuen rajausta koskevassa äänestykessä nähtiin historiallinen hetki, kun kaikki hallituspuolueet äänestivät hallituksen omaa esitystä vastaan. Esitys kaatui lopulta äänin 185-1 kokoomuksen Kimmo Sasin jätettyä ainoana edustajana protestiäänen lakiesityksen puolesta.

– Seuraavalla hallituksella on vähintään kolmen miljardin säästötarpeet. Viimeisessä istunnossa kaikki säästöt vedettiin vessanpöntöstä alas. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajana en voi hyväksyä tällaista politiikkaa, Sasi perusteli harvistaista vetoaan istunnon jälkeen.

Puhemies Eero Heinäluoma totesi äänestyksen jäävän historiaan erikoisena tapahtumana.

– On hyvin harvinaista, että kaikki ministerit äänestävät hallituksen esitystä vastaan. Mutta ei tästä mitään iloa ole kenellekään, sillä on selvää, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, Heinäluoma sanoi viitaten lakiuudistuksilta toivottuihin säästöihin.

Päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp ajautuivat viime metreillä riitelemään avoimesti jäljellä olleista lakiesityksistä, ja puolueet pyrkivät vesittämään toistensa ajamia hankkeita. Toisen asteen koulutuksen lakiuudistuksen oli tarkoitus tuoda lähes 200 miljoonan euron säästöt.

#Opintotukilakiäänestys. #eduskunta pic.twitter.com/bvNSO2h62X— Terhi Peltokorpi (@TPeltokorpi) March 14, 2015
Eduskunnan uskottavuus 0 Toukokuussa tehdään 3 mrd€ säästöt Nyt viimeinen istunto hylkää kaikki säästöt Mikä on äänestäjän kuluttajansuoja?— Kimmo Sasi (@KimmoSasi) March 14, 2015

Luitko jo nämä?