Enemmistö eduskuntavaaliehdokkaista vastustaa Natoa

Yli puolet Ilta-Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista vastustaa tiukasti Nato-jäsenyyttä.

Yhdysvaltojen sotilaita osallistui Nato-harjoituksiin Latviassa helmikuun lopulla.

14.3.2015 6:49

Suomi tuskin hakee Nato-jäsenyyttä seuraavalla vaalikaudella. Näin voi päätellä eduskuntavaaliehdokkaiden Ilta-Sanomien vaalikoneeseen antamista vastauksista, joiden perusteella selvä enemmistö vastustaa liittoutumista.

Ilta-Sanomien vaalikoneessa ehdokkailta kysyttiin monen muun aiheen ohella, pitäisikö Suomen liittyä Natoon. Kaikista vastanneista yli puolet vastasi olevansa ”täysin eri mieltä” liittymistä puoltaneen väitteen kanssa. Lisäksi yli 22 prosenttia ehdokkaista kertoi olevansa ”osittain eri mieltä”.

Jäsenyyttä kannatti reilut 21 prostenttia, joista alle 8 prosenttia sanoi olevansa ”täysin samaa mieltä”. Epävarmojen osuus vastaajista oli alle 6 prosenttia, joten useimmilla ehdokkailla näyttää vaalien alla olevan asiaan melko vankka mielipide suuntaan tai toiseen.

– Tulos on samansuuntainen monen muun Natosta tehdyn kyselyn kanssa, eikä sikäli yllätä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Hän viittaa esimerkiksi Maanpuolustustiedotuksen viime vuoden lopulla tekemään selvitykseen, jossa 30 prosenttia suomalaista kannatti ja 60 prosenttia vastusti liittoutumista.

Vaalitaktikointi näkyy Nato-kannoissa

Viime aikoina Nato-jäsenyyden kannatus on ollut mielipidemittauksissa nousussa. Salonius-Pasternakin mukaan Venäjän toimet Ukrainassa voivat tulevan vaalikauden aikana vaikuttaa niin, ettei Nato-jäsenyys ole poissuljettu vaihtoehto.

– Vielä pari vuotta sitten moni ei ajatellut, että suursodan mahdollisuus voisi olla olemassa. Mahdoton sanoa, mikä tilanne voi vuoteen 2019 mennessä olla, hän sanoo.

Eron koko kansan ja ehdokkaiden mielipide-erojen välillä Salonius-Pasternak uskoo löytyvän osittain vaalitaktikoinnista.

– Vähän puolueesta riippuen on vaalitaktisesti järkevää vahvemmin vastustaa Nato-jäsenyyttä vaalien alla, vaikka ei normaalisti itse vastustaisi sitä niin vahvasti. Esimerkiksi Sdp:n ja keskustan ehdokkaiden kannattaa tehdä näin, Salonius-Pasternak sanoo.

Vaalikonevastauksissa molempien puolueiden ehdokkaat ovatkin vahvasti Nato-jäsenyyttä vastaan. Sdp:n vastaajista liittymistä vastustaa 91 ja keskustan lähes 87 prosenttia vastaajista.

Myönteisimpiä liittoutumiselle ovat kokoomuksen ehdokkaat, joista 87 prosenttia kannattaa jäsenyyttä.

Alueittain Natolle myönteisimmät ehdokkaat löytyvät Uudeltamaan vaalipiiristä, jossa yli 29 prosenttia vaalikonevastaajista kannatti sitä. Kielteisimmin ajatukseen suhtaudutaan Keski-Suomessa, jossa vain 12 prosenttia ehdokkaista kannatti ja yli 82 prosenttia vastusti Nato-jäsenyyttä.

Ruotsi-yhteistyö saa kannatusta

Ehdokkailta kysyttiin vaalikoneessa myös, pitäisikö Suomen tiivistää sotilaallista yhteistyötä Ruotsin kanssa.

Vastausten perusteella tiivimpi yhteistö länsinaapurin kanssa saa heiltä huomattavasti enemmän kannatusta kuin turvatakuiden hakeminen Nato-mailta. Yli 83 prosenttia vastaajista ja kannatti ja vain 12 prosenttia vastusti Ruotsi-yhteistyön tiivistämistä.

– Jotkut haluavat tarjota Ruotsi-yhteistyötä vaihtoehtona Nato-jäsenyydestä puhumiselle. Toiset taas ajattelevat, että näin totutetaan Suomen ja Ruotsin kansalaiset siihen, että ollaan sotilaallisessa yhteistyössä, Charly Salonius-Pasternak pohtii.

– Itse näen, että Suomen ja Ruotsin pitäisi tehdä paljon enemmän yhteistyötä riippumatta siitä, ovatko maat Naton jäseniä tai ei, hän sanoo.

Ilta-Sanomien vaalikoneessa voit verrata mielipiteitäsi eri asioista yli 1600 ehdokkaan vastauksiin. Vaalikoneeseen pääset täältä!

Luitko jo nämä?