Kehitysapua kritisoiva Timo Soini lahjoittaa itse rahaa ulkomaille - ”Viimeksi eilen annoin” - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Kehitysapua kritisoiva Timo Soini lahjoittaa itse rahaa ulkomaille - ”Viimeksi eilen annoin”

Kehitysapujärjestelmästä enemmän vapaaehtoisuuteen perustuvan haluava perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lahjoittaa osan omista tuloistaan kehityskohteisiin.

9.3.2015 16:14

Maanantaina vaaliohjelmansa ja talouspoliittisen ohjelmansa julkaissut perussuomalaiset haluaa säästää miljoonia muun muassa kehitysavusta, johon nykyisin käytetään noin miljardi euroa vuodessa.

Puolueen mukaan suurin osa kansainvälisestä avusta tulisi kerätä valtion budjetin sijaan kansalaisilta vapaaehtoisina lahjoituksina, jolla voitaisiin säästää jopa 500 miljoonaa euroa valtion menoissa.

Soini kannustaa suomalaisia vapaaehtoisiin lahjoituksiin omalla esimerkillään.

– Itse annoin eilen viimeksi tällaisiin tekijöihin rahaa. Kanavoin omat kehitysapurahani katolisten avustusjärjestöjen ja Suomen Punaisen Ristin kautta, eli en ole tällaisen valtiovetoisen kehitysapumallin kannattaja, Soini sanoo.

– Myös kotimaan köyhiä muistan säännönmukaisesti, muun muassa Pelastusarmeijan kautta, hän lisää.

Apua Etelä-Amerikkaan

Ulkomaille antamat henkilökohtaiset avustuksensa Soini kertoo lähettävänsä Suomen Caritas ry:n kautta. Katolisen kirkon alainen, kansainvälinen avustusjärjestö tarjoaa kehitysavun lisäksi muun muassa katastrofiapua ja maahanmuuttajatyötä.

– Minulla ei ole yksityiskohtaista tietoa siitä, mihin se menee, mutta itse olen auttanut voimakkaasti Latinalaiseen Amerikkaan kohdistuvissa kirkon projekteissa, Soini sanoo omista lahjoituksistaan.

Timo Soini esitteli perussuomalaisten vaaliohjelman Helsingissä maanantaina.­

Valtion kassasta voisi Soinin mukaan ottaa jatkossakin 250 miljoonan euron osuuden. Kritiikistään huolimatta hän myöntää, että kehitysapujärjestelmällä on oma paikkansa.

– Se tarvitaan osana kansainvälistä yhteistyötä. Mutta luotan että mainitsemieni järjestöjen kautta avustus menee perille, Soini muotoilee.

Kokoomus peesaa

Perussuomalaisten lisäksi myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on esittänyt kehitysavun yhtenä säästökohteena. Soinin mielestä näyttää siltä, että kokoomus peesaa asiassa perussuomalaisia.

– Aika monessa asiassa olen huomannut, että kun joku uskaltaa mennä edessä, niin muita tulee perässä. Kehitysapu on siitä yksi hyvä esimerkki, Soini naljailee.

Sdp:ssä ja vasemmistossa perussuomalaisten kehitysapulinjausta on taas arvosteltu kovaan ääneen. Soini muistuttaa, että nykyisen hallituksen ohjelmassa kehitysapu päätetiin jäädyttää vuoden 2012 tasolle.

– Tämä hallitus on itsekin leikannut kehitysapua ja haukkuu meitä siitä. Sen mielestäni vähän outoa.

Kanta maahanmuuttoon voi muuttua

Kehitysavun lisäksi toinen perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa mainituista säästökohteista on maahanmuuton kustannukset kotimaassa.

Puolue on aiemmin arvioinut maahanmuuton maksavan Suomelle satoja miljoonia tai jopa jopa miljardeja. Soinilla ja perussuomalaisilla ei kuitenkaan edelleenkään ole esittää väitteen pohjaksi kunnon laskelmia, jotka ovat valmistumassa vasta lähiaikoina.

– Se nyt joka tapauksessa tiedetään, että maahanmuutolla on enemmän kustannuksia kuin tuloja, Soini sanoo.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OEDC on tuoreessa raportissaan laskenut, että maahanmuuttajat tuovat Suomelle enemmän tuloja kuin maksavat yhteiskunnalle.

– Haluaisin nähdä nekin laskelmat, mitä niihin on sisällytetty ja mitä niissä on huomioitu. Jos lähdemme siihen, että kaikkialla Länsi-Euroopassa maahanmuutto on kannattavaa, niin sitten puolue voi katsoa, mikä tämä linja on. Mutta tällä hetkellä emme usko sitä, Soini vastaa.

Katso yllä olevalta videolta, miten Timo Soini kommentoi maahanmuuton kustannuksia.

Luitko jo nämä?