Mihin jäi kokoomuksen leikkauslistasta kaksi miljardia? – Näin Stubb vastaa - Vaalit 2015 - Ilta-Sanomat

Mihin jäi kokoomuksen leikkauslistasta kaksi miljardia? – Näin Stubb vastaa

Kokoomus on vaatinut kolmen miljardin euron leikkauksia.

8.3.2015 15:19

Pääministeri Alexander Stubb (kok) kertoi eilen noin miljardin leikkauksista, jotka saadaan jäädyttämällä etuuksien indeksit, karsimalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja nipistämällä kehitysavusta.

Kokoomuksen leikkauslistalta oli kaksi miljardia vielä esitämättä.

– Valtiotalous ei ole pelkkä kirjanpitoharjoitus. Tämä on vaihe yksi, ja vaihe kaksi on työlista, jonka esitimme tänään. Haluamme pelastaa suomalaisen hyvinvointivaltion ja siihen auttaa ainoastaan työ, ei leikkaaminen, Stubb sanoi.

Missä on teidän konkreettinen leikkauslistanne tässä kymmenen kohdan työlistassa?

– Se löytyy jokaisen kymmenen kohdan alla. Otetaan esimerkkinä kaksi ensimmäistä kohtaa. Äärimaltilinen palkkaratkaisu, jotta saamme vietimme vetämään. Ja siihen kaveriksi numero kaksi, ansiotuloverotuksen keventäminen., Stubb vastasi

Äänestäjien kuluttajansuoja on aika pieni, koska jokainen vaaliohjelma huutaa konkretiaa. Missä on se kokoomuksen konkretia?

– Jos toimittaja voisi kertoa minulle, missä historian vaiheessa joku puolue on antanut konkreettisempia ehdotuksia kuin kokoomus näissä kahdessa asiassa: strateginen hallitusohjelma, jossa on viisi selkeää vaihtoehtoa, ja nyt työlista. Jos niissä ei ole konkretiaa, niin missä sitten?

Tarvitseeko olla valtio-opin professori, että sen konkretian ymmärtää? On erilaista strategista hallitusohjelmaa ja työlistaa. Mitkä ovat ne kokoomuksen keskeisimmät tavoitteet?

– Ei tarvitse olla taloustieteen professori, koska tällainen kansainvälisen politiikan professori ymmärtää, missä mennään. Keskeisimmät tavoitteet lähtevät siitä, että meillä on kolme vaihtoehtoa.

– Yksi: velkaantuminen ja elvyttäminen, Kreikan tie, sitä emme halua Toinen on kitkuttaminen eli veronkorotukset ja juustohöyläleikkaukset, sitä emme halua. Numero kolme on työ ja uusitutuminen ja siihen kokoomus on nyt esittänyt erilaista vaihtoehtoa.

Kokoomus haluaa säästää kolme miljardia ja toistaiseksi on kerrottu vain yksi miljardi. Koska kokoomus kertoo, mistä ne kaksi muuta miljardia suurin piirtein leikataan?

– Korostan jälleen kerran, että juustohöylällä ja leikkaamalla tämä maa ei nouse. Emme voi sysätä lisävelkaa meidän lapsillemme. Olemme esittäneet leikkauksia noin miljardin verran ja toivomme, että muut puolueet tulevat ulos kaapista ja mitä aikovat. Siitä vain!

Minkälaista kohinaa uskotte työlistan aiheuttavan. Siinä oli esimerkiksi paikallista sopimista TES:stä riippumatta?

– Me toivomme, että tämä työlista ravistaa. Jokainen suomalainen ymmärtää työn merkityksen ja työn tarpeellisuuden. Stubb vastasi IS:lle.

Luitko jo nämä?