Bjarne Kallis: Katainen joutuu taipumaan

Julkaistu:

Eduskunnan jättänyt kansanedustaja Bjarne Kallis (kd) ennakoi, että verokysymyksistä tulee hallitusneuvotteluissa vääntöä.
Kallis pitää todennäköisenä, että kokoomus, SDP ja perussuomalaiset muodostavat hallituksen kolmistaan. Kolmen suurimman puolueen hallituksella olisi 125 kansanedustajaa takanaan eli vain yksi vähemmän kuin edellisellä hallituksella.

- Hallituskokoonpanoa mielenkiintoisempi ja tärkeämpi kysymys on tuleva hallitusohjelma. Mainittujen puolueiden näkemys niin euromaiden tukemisessa kuin verotuspolitiikassa poikkeavat reippaasti toisistaan, Kallis muistuttaa blogissaan.

Kallis luettelee esimerkkejä, joista SDP ja perussuomalaiset ovat eri mieltä kuin kokoomus.

SDP ja perussuomalaiset haluavat korottaa pääomaveroa, muuttaa sen progressiiviseksi ja kiristää osinkoveroa, mutta kokoomukselle kelpaa vain pieni pääomaveron korotus.

Kokoomus puolestaan vaatii arvonlisäveron korottamista ja yhteisöveron alentamista, mutta SDP ja perussuomalaiset vastustavat aikeita.

Kallis arvelee, että kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen joutuu taipumaan hallitusneuvotteluissa. Kallis uskoo, että ensi hallituskaudella pääomavero nousee hieman, mutta ei muutu progressiiviseksi. Osinkovero kiristyy, arvonlisävero nousee ja yhteisövero laskee.

- Tällaisessa ratkaisussa kokoomus olisi se, joka olisi joutunut antamaan eniten periksi. Se merkitsisi myös kireämpää yritysverotusta josta työllisyys kärsisi.

Bjarne Kallis toimi kansanedustajana lähes 20 vuotta. Hän oli myös puolueensa puheenjohtaja vuosina 1995-2004. Kallis ei enää asettunut ehdolle tämän kevään eduskuntavaaleissa.

Ota kantaa

Jos kokoomus, SDP ja perussuomalaiset muodostavat hallituksen, mikä puolue joutuu antamaan eniten periksi?

Kokoomus 55% SDP 36% Perussuomalaiset 9%
Ääniä yhteensä 26330

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt