Uudet kansanedustajat nihkeitä avaamaan vaalirahoitustaan

Julkaistu:

Viime vuosina vellonut vaalirahakohu ei ole saanut uusia kansanedustajia avaamaan erityisen innokkaasti eikä ripeästi vaalirahoitustaan.

Pakollista vaalirahoitusilmoitusta ei ollut tehnyt torstaihin kello 16:een mennessä yksikään vastavalituista kansanedustajista.

Ilmoitus on tehtävä Valtiontalouden tarkastusvirastolle kahden kuukauden kuluessa vaalien vahvistamisesta. Ilmoituksia on ollut mahdollista jättää keskiviikkoillasta lähtien.

Uudet kansanedustajat eivät myöskään kunnostautuneet vapaaehtoisten ennakkoilmoitusten tekemisessä ennen vaaleja. Ilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista. Vain hieman alle puolet uusista edustajista on toimittanut Valtiontalouden tarkastusvirastolle mainitun ilmoituksen.

Kokoomuslaiset laiskimpiaEri puolueista kokoomuksen edustajat ovat avanneet vaalirahoitustaan laiskimmin. STT:n laskelmien mukaan puolueen uusista kansanedustajista vain noin joka viides on vaivautunut tekemään ennakkoilmoituksen.

Ahkerimpia ovat olleet vihreiden edustajat, jotka kaikki ovat antaneet alustavat tiedot rahoituksesta. Myös vasemmistoliittolaiset ja kristilliset ovat olleet muita aktiivisempia ilmoittajia.

Ennakkoilmoitusten jättämisessä on nähtävissä alueellisia eroja. STT:n neljän läntisen ja neljän itäisen vaalipiirin vertailussa kävi ilmi, että idän suunnalla edustajat ovat kertoneet kampanjarahoituksestaan selvästi innokkaammin kuin lännestä valitut toverinsa.

Siinä missä reilu neljännes Vaasan, Satakunnan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen yhteenlasketuista edustajista teki ennakkoilmoituksen, Pohjois-Karjalan, Pohjois- sekä Etelä-Savon ja Kymen edustajista noin kaksi kolmesta avasi rahoitustaan.

Pohjoisen ja etelän välillä ei vastaavaa eroa ole. Niin Oulussa ja Lapissa kuin Helsingissä sekä Uudellamaalla ilmoituksen on tehnyt hieman yli puolet läpipäässeistä.

"Ilmoitus ehdokkaan oma asia"Silmiinpistävää on, että muutamassa vaalipiirissä joidenkin puolueiden ehdokkaat eivät jättäneet yhtään ennakkoilmoitusta. Esimerkiksi kokoomuksen ehdokkaat Satakunnan ja Vaasan vaalipiireissä eivät avanneet rahoitustaan lainkaan ennen vaaleja.

Satakunnan kokoomuksen puheenjohtaja Juhani Grönroos kertoo, ettei piirijärjestö ohjeistanut ehdokkaita tekemään vapaaehtoista ilmoitusta.

–Se on jokaisen ehdokkaan oma asia. Kun vaaliorganisaatioissa ei ole juuri ammattilaisia mukana, siinä kestää jonkin aikaa, ennen kuin saadaan selville, mitä kampanjointi tuli maksamaan, Grönroos arvelee.

Esimerkiksi Satakunnan piirin kansanedustajaa Sampsa Katajaa (kok.) epäiltiin vaalirahasotkun yhteydessä rikoksesta Rovaniemen kelkkatehtaan tapauksessa. Hän vältti kuitenkin syytteen. Tapaus ei saanut kokoomuspiiriä patistelemaan ehdokkaita kertomaan kampanjabudjetistaan.

Tehdyissä ennakkoilmoituksissa suurin kampanjasumma on 55000 euroa, joka on keskustan Juha Sipilällä sekä kokoomuksen Jukka Kopralla. Pienin arvio kuluista eli 2500 euroa on perussuomalaisten Jari Lindströmillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt