Soini-huoli leviää maailmalla

Julkaistu:

Arvostetun yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden mukaan koko euroalueen vakauttamistoimet saattavat olla vaarassa perussuomalaisten nousun takia.

Lehden mukaan euroalueen yritykset rauhoittaa sijoittajia velkaongelmien hoitamisessa saattavat "suistua raiteiltaan" sunnuntaina, kun suomalaiset menevät äänestämään.

WSJ on huomioinut perussuomalaisten (eng. True Finns) kannatuksen huiman nousun suomalaisten teettämissä kyselyissä.

Lehden mukaan veronmaksajat ovat tyytymättömiä siihen, että Suomi aikoo tukea muiden euromaiden tapaan talousongelmista kärsiviä maita samaan aikaan kun sosiaalietuuksia leikataan kotimaassa.

Lehden mukaan on mahdollista, että perussuomalaiset istuvat seuraavassa hallituksessa kokoomuksen ja keskustan rinnalla.

- Perussuomalaiset eivät suostu hallituskoalitioon sellaisen puolueen kanssa, joka on valmis antamaan lisää lainantakauksia, tylyttää perussuomalasten varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala lehdelle.

Yhdysvaltalainen lehti kuitenkin muistuttaa, että perussuomalaiset eivät olisi vaalien jälkeen asemassa, jossa he voisivat päättää yksin euroalueen politiikasta. Puolueella olisi siihen kuitenkin suuri vaikutus.

- Jos perussuomalaiset ovat osa seuraavaa hallituskokoonpanoa, niin heidät pakotetaan tekemään kompromissejä, sanoo Helsingin yliopiston politiikan tutkija Jan Sundberg lehden haastattelussa.

- Suomen EU-politiikka kääntyisi kuitenkin pari astetta kohti perussuomalaisten politiikkaa, Sundberg jatkaa. 

Puolue Soinin
varassa


Lehti muistuttaa, että jos perussuomalaiset istuvat seuraavassa hallituksessa, se olisi ensimmäinen kerta, kun avoimesti takuujen maksamista vastustava puolue olisi mukana päätöksenteossa kansallisella tasolla.

Tampereen yliopiston professorin Risto Heiskalan mukaan perussuomalaisten suosio johtuu pitkälti puolueen puheenjohtajan Timo Soinin karismasta.

Lehden mukaan puolueen henkilöityminen Soiniin on potentiaalinen heikkous, sillä Soini joutui sairaalaan keuhkokuumeen takia ennen eduskuntavaaleja 2007 ja ennen eurovaaleja 2009. Keuhkokuumeen kerrottiin tulleen rankasta työtahdista. WSJ muistuttaa, että työmäärä ei ainakaan vähene, jos Soini valitaan ministeriksi.

WSJ:n jutusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset.

Perussuomalaisten kannatuksen nousu on huomattu myös muualla ulkomailla. Esimerkiksi saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi jutussaan, että aiemmin poliittisesti korrektien suomalaisten kuori on mennyt rikki. Lehden mukaan politiikan sotkut ovat auranneet tietä perussuomalaisten nousulle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt