Vanhat valokuvat: Ilkka Kanerva - Vaalit 2011 - Ilta-Sanomat

Tältä Ilkka Kanerva näytti nuorena - katso kuvat 1970-luvulta!

Ilkka Kanerva (kok) nousi eduskuntaan syksyn 1975 ylimääräisissä eduskuntavaaleissa. Kanerva oli tuolloin 27-vuotias.

Kanerva pistäytyi Turussa torilla 24. syyskuuta 1975.­

5.4.2011 9:00

Teppo Uimonen on kuvannut Kanervan torilla Turussa vain pari päivää vaalien jälkeen syyskuussa 1976. Ilta-Sanomien valokuvaajan Martti Peltosen kuvassa Kanerva poseeraa taas eduskuntatalon rappusilla tammikuussa 1976.

Kanervan ura poliitikkona oli alkanut samalla tavalla kuin monen muun hänen kollegansa. Teiniliitossa ja opiskelijapolitiikassa häärännyt Kanerva valittiin kokoomusnuorten johtoon 23-vuotiaana.

Alkuaikoina Kanervasta kertovat lehtijutut keskittyivät lähinnä politiikkaan. 1980-luvulla Kanervan maine naistenmiehenä kuitenkin vahvistui.

Kanerva kertoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa 1988 oivaltaneensa, että kaikkia naisia ei tarvitse valloittaa.

- Se oli yksi kipeimpiä havaintoja... päänahkojen metsästyskulttuuri on alkukantaisempien heimojen ominaisuuksia, se ei kuulu kypsälle ihmiselle... tällaista donjuanismia on pakko kaikin keinoin välttää... ei minua siihen kukaan ole pakottanut... itse siitä on otettava vastuu, Kanerva sanoi.

Samassa haastattelussa Kanerva kertoi, että politiikka on kuluttavaa.

- Jos koko elämäsi käytät taktista näkökulmaa, jos kaikki arvot kiertyvät politiikkaan, tapaat ennemmin tai myöhemmin edessäsi henkisen invalidin. Niiltä vaurioilta minäkään en ole välttynyt.

1987 Kanerva nimitettiin kansliaministeriksi, jonka tehtävänä oli toimia pääministeri Harri Holkerin (kok) apulaisena. Sittemmin varsinaissuomalainen poliitikko on toiminut useissa erilaisissa ministerintehtävissä.

Viime aikoina Kanervan uraa ovat leimanneet naissotkut ja vaalirahakohu. Kanerva joutui lähtemään ulkoministerin paikalta Johanna Tukiaiselle lähetettyjen tekstiviestien takia. Vaalirahasotku johti taas syytteeseen törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Takavuosien staili -sarjassa esiteltiin aluksi vanhoja valokuvia kaikista puoluejohtajista. Suuren suosion vuoksi sarja jatkuu muiden tunnettujen poliitikkojen kuvilla. Kenestä poliitikosta haluaisit nähdä vanhan valokuvan? Tee ehdotuksesi alla olevassa kommenttikentässä!

Ilkka Kanerva eduskuntatalon edustalla 16. tammikuuta 1976.­

Juhani Orrenmaa, Erkki Liikanen ja Ilkka Kanerva juustomaistajaisissa 1978.­

Pääministeri Kalevi Sorsa (vas.), kansanedustaja Ilkka Kanerva ja puhemies Ahti Pekkala pohdiskelevat välikysymyskeskustelun aikataulua eduskunnan käytävällä 23. marraskuuta 1978.­

Ilkka Kanerva viime kesänä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?