Vaalimuistoja: Keskustalla yllättävä vaalilause - tähtäimessä vihreät - Vaalit 2011 - Ilta-Sanomat

Keskustalla yllättävä vaalilause - tähtäimessä vihreät

Keskusta hehkutti luontoarvoja ennen kevään 1983 eduskuntavaaleja.

3.4.2011 9:00

"Keskusta - vihreä liitto elämän puolesta", kuului puolueen vaalilause.

Esimerkiksi Ilta-Sanomissa julkaistiin 5. maaliskuuta 1983 mainos, jossa puoluesihteeri Seppo Kääriäinen kertoo puolueensa luontoarvoista.

"Kaupunki-ihminen kohtaa nykymenon vaarallisuuden hengittäessään lyijyä ja nähdessään nurkillaan ratkaisemattomia myrkky- ja jäteongelmia", Kääriäinen kertoili.

Keskustan kampanja oli ajankohtainen, sillä luontoarvot alkoivat olla muotia 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Keskustan puoluesihteerinä 1980-1990 toiminut Kääriäinen muistaa kampanjan hyvin.

- Ylipäätään vihreät ajatukset olivat silloin nousemassa esille. Kun keskustan tausta oli jo valmiiksi ekologinen, ajattelimme vain, että täytyy sanoa asia sen ajan termein, Kääriäinen kertoo.

Kääriäinen kuitenkin myöntää, että tarkoituksena oli myös hillitä vihreiden nousua.

- Varmaan yksi idea oli sanoa, että vihreää liittoa ei tarvita, kun meillä on vanhastaan tällainen puolue.

Nykyään on puhuttu paljon esimerkiksi siitä, että kokoomus mainoskampanjoissaan vihertää ja esittää työväenpuoluetta. Taidettiin sitä osata ennenkin?

- Keskustalle vihreä on puolueen väri. Emme ole mitään keltään ottaneet. Puolue on ollut ekologinen alusta lähtien, Kääriäinen sanoo.

Vihreää liittoa edeltänyt vihreä liike saikin Kalle Könkkölän ja Ville Komsin parlamenttiin vuoden 1983 vaaleissa. Keskustan paikkamäärä kasvoi kahdella 38:een.

Sittemmin vaaliteemojen kierrättäminen puolueiden kesken on ollut arkipäivää. Esimerkiksi vihreät otti hiljattain käyttöön perussuomalaisten edeltäjän SMP:n vaalilauseen "Rötösherrat kuriin".

Vihreiden slogania "Uusi Suomi" käsiteltiin käräjillä asti, sillä verkkolehti Uuden Suomen omistaja Niklas Herlin syytti puoluetta varkaudesta. Oikeus kuitenkin päätti, että vihreät saa käyttää sanayhdistelmää.

Ilta-Sanomien nettisarjassa kerrotaan pieniä ja vähän suurempiakin tarinoita menneistä eduskuntavaaleista. Muistatko sinä mielenkiintoisen vaalitarinan, jonka olet itse kokenut, kuullut sukulaisilta tai lukenut lehdestä? Vinkkaa alla olevassa kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia osoitteeseen panu.karhunen@iltasanomat.fi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?