Vaalimuistoja: Näin kävi äänestyspaikoille iskeneelle happokondomimiehelle - Vaalit 2011 - Ilta-Sanomat

Vaalimuistoja: Näin kävi äänestyspaikoille iskeneelle happokondomimiehelle

IS kertoi Vaalimuistoja-sarjan edellisessä osassa, miten syövyttävää happoa käyttänyt mies iski kolmelle äänestyspaikalle Rovaniemellä kevään 1991 eduskuntavaaleissa.

Ilta-Sanomat kertoi poikkeuksellisesta tapauksesta 18. maaliskuuta 1991.­

16.3.2011 16:46

Mies pudotti kondomien sisälle valutettua rikkihappoa Saarenkylän, Ounasrinteen ja Narkauksen äänestyspaikkojen vaaliuurniin, jolloin useita äänestyslippuja syöpyi puhki.

Lapin keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana toiminut Hannes Viiri muistaa happomiehen tapauksen.

- Mies kertoi ostaneensa peräti litran rikkihappoa tätä tempausta varten, puheenjohtajan tehtävät aikapäiviä sitten jättänyt Viiri kertoo IS:lle.

Silloisesta Rovaniemen maalaiskunnasta kotoisin ollut mies laittoi kaksi kondomia päällekkäin ja täytti ehkäisyvälineet rikkihapolla. Kondomit hän ujutti uurnaan sisään äänestyslippujen välissä.

Saarenkylässä happoa roiskui myös vaalitoimitsijoiden päälle, kun happopullo meni rikki käsikähmässä. Poliisi haki miehen suojiinsa.

Viiriltä löytyy selitys myös siihen, miten mies pääsi äänestämään kolmella äänestyspaikalla.

- Hän oli ottanut sairaalasta mukaan kavereidensa äänestysilmoituksia. Muistaakseni äänestämistä varten ei tarvinnut tuolloin kuin ilmoituksen äänioikeudesta.

Tapausta käsiteltiin lopulta käräjillä.

- Mies todettiin syyntakeettomaksi ja hän menetti äänestysoikeutensa pysyvästi. Myöhemmin mies löydettiin takametsästä piilokodasta, jossa hän yritti asua. Myöhemmistä vaiheista en tiedä mitään, Viiri kertoo.

Ilta-Sanomien nettisarjassa kerrotaan pieniä ja vähän suurempiakin tarinoita menneistä eduskuntavaaleista. Muistatko sinä mielenkiintoisen vaalitarinan, jonka olet itse kokenut, kuullut tai lukenut? Vinkkaa alla olevassa kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia osoitteeseen panu.karhunen@iltasanomat.fi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?