Pääministeri Mari Kiviniemi: Edessä hikeä ja kyyneleitä - Vaalit 2011 - Ilta-Sanomat

Mari Kiviniemi: Edessä hikeä ja kyyneleitä

Seuraavalla vaalikaudella edessä on poikkeuksellisen kovia poliittisia päätöksiä, joilla pitäisi pelastaa suomalainen hyvinvointivaltio.

Mari Kiviniemi saapui perjantaina EU-kokoukseen Brysseliin.­

13.3.2011 12:33

Nykyinen pääministeri Mari Kiviniemi kertoo STT:n haastattelussa olevansa siihen valmis, jos kansa antaa keskustalle valtakirjan.

Sen hänkin myöntää suoraan, että helpolla urakasta ei pääse.

- Se vaatii sitä yhteen hiileen puhaltamista, ja vähän hikeä ja kyyneleitäkin, jotta hommasta selvitään, Kiviniemi myöntää.

Kiviniemi aikoo selättää vaalikauden haasteet sopimalla. Kilpailukyky ja työllisyys pitäisi turvata yhteiskuntasopimuksella, jota kuitenkin ainakin Etelärannan vuorineuvokset ovat tupo-allergiassaan kavahtaneet.

Työurien pidentäminen tulee eteen jo kevään hallitusneuvotteluissa, olipa keskusta niissä mukana tai ei. Kiviniemi toivoo, että keskeiset linjaukset asiasta saadaan jo hallitusohjelmaan. Helppoa ja yksittäistä tapaa huolehtia siitä, että työurat pitenevät, ei kuitenkaan ole.

- Kun meillä jää työkyvyttömyyseläkkeelle tuhansia ihmisiä ja 52 vuotta on se keski-ikä, kertoo se, että eläkeiän korottaminen, johon tämä on ikään kuin kilpistetty, ei ole se ratkaisu, vaan tämä on paljon moniulotteisempi asia.

Verolinjoissa on eroa

  Keskusta ja hallituskumppani kokoomus ovat vaalien lähetessä ajautuneet verotuksessa eri linjoille. Kokoomus jatkaisi esimerkiksi palkkaveron alentamista, keskusta ei.

Kiviniemen mukaan kyse ei ole mistään ryhtiliikkeestä eikä keskusta ole ollut hallituksen veropolitiikassa kokoomuksen vietävänä.

- Ei todellakaan ole. Verotuksessa tehtiin pienituloisia hyödyttävä perusvähennyksen korotus, ruuan arvonlisäveron alentaminen - kokoomushan vastusti sitä vaaleissa. Me ajettiin se läpi. Kiviniemi myöntää, että keskustan ja kokoomuksen verolinjoissa on eroa.

- Meille verotus on oikeudenmukaisuuskysymys, sillä pystytään tulonjakoa tasoittamaan. Se ei ole pelkästään tapa kerätä valtiolle verotuloja.

Eli kokoomukselle siis on?

- En minä niin sanonut. Minä sanoin vain, mitä mieltä me olemme.

Luitko jo nämä?