Perussuomalaiset kohautti: "Tiesimme, että häly nousee"

Perussuomalaiset kommentoi puolueen vaaliohjelmasta noussutta kohua.

3.3.2011 13:51

Perussuomalaisten taidekäsityksistä noussut kohu ei yllättänyt puolueen vaaliohjelman kirjoittajia.

–Tiesimme, että häly tästä varmasti nousee. Siitä huolimatta ajateltiin, että kannanotto otetaan. Pitkässä juoksussa on hyvä, että tästäkin teemasta keskustellaan, Vesa-Matti Saarakkala kommentoi torstaina.

Saarakkala on puolueen kolmas varapuheenjohtaja ja hän johti perussuomalaisten vaaliohjelman valmistelua.

Vaaliohjelmassa ylistetään Gallen-Kallelaa ja Sibeliusta sekä karsastetaan "postmodernin nykytaiteen" tukemista.

Valtion tukea kulttuurille pitäisi puolueen mielestä ohjata niin, että rahoilla vahvistetaan suomalaista identiteettiä.

–Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle, vaaliohjelmassa suositellaan.

Ruotsissa samoilla linjoilla

Kannanotot ovat hyvin samansuuntaisia, mitä avoimen maahanmuuttovastaiset ja kansallismieliset ruotsidemokraatit tarjosivat Ruotsissa äänestäjille viime vuoden valtiopäivävaaleissa.

Puolue korosti ruotsalaisen kulttuuriperinnön kunnioittamista ja vaalimista sekä vaati, että verovaroilla tukeminen pitäisi lopettaa sellaiselta taiteelta, jonka tärkein päämäärä on shokeerata ja provosoida.

Saarakkala kiistää, että perussuomalaisten linjaukset olisivat lainatavaraa naapurista.

–Ajatusta ei todellakaan ole keksitty Ruotsista. Ainakaan itse en ole edes tutustunut ruotsidemokraattien vaaliohjelmaansa.

Saarakkalan mukaan ruotsidemokraatit ei ole perussuomalaisten "sisarpuolue" eikä heillä ole minkäänlaista yhteistyötä ruotsalaispuolueen kanssa. "Taiteesta pitää voida puhua"

Jos perussuomalaisten taidelinjauksista syntynyt häly ei yllättänytkään, Saarakkala sanoo kuitenkin olevansa hämmentynyt.

–On paljastunut, että monien poliitikkojen näkemykset kulttuurista ovat aika ohuita, sitä luokkaa että kulttuuri on tärkeää.

Saarakkala sanoo, etteivät he ole kieltämässä mitään, mutta olisi jo kulttuurin elinvoimaisuuden kannalta tärkeää, että otetaan kantaa myös sisältöihin.

–Ei voi olla niin, että taiteella otetaan kantaa politiikan asioihin, mutta politiikan puolella ei sitten saisi ottaa kantaa taiteeseen.

Luitko jo nämä?