Eduskunta pui vielä postia, jätteitä ja vesirakentamista - Vaalit 2011 - Ilta-Sanomat

Eduskunta pui vielä postia, jätteitä ja vesirakentamista

Eduskunta aloittaa tiistaina loppurutistuksen vaalikauden viimeisten lakiuudistusten käsittelemiseksi.

28.2.2011 16:29

Valiokunnissa viimeisteltävinä ovat vielä ainakin postilaki, jätelaki ja vesilaki. Kaikkiin niihin on liittynyt poliittista eripuraa asian eri vaiheissa. Myös ympäristövaliokunnassa käsiteltävänä olevan Saaristomeren kansallispuiston rajauksesta on ollut kiistaa.

Postilaki aiheutti syksyllä poliittisen kahakan hallituksen ja Postin työntekijöiden välille. Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) joutui antamaan asiassa periksi ja suostumaan myönnytyksiin asian eduskuntakäsittelyssä.

Vesilain kokonaisuudistus on ollut maratonhanke, joka aloitettiin jo kymmenen vuotta sitten.

Sen kiistellyin kohta on ollut valtioneuvostolle tuleva lausunnonanto-oikeus yhteiskunnallisesti merkittävässä vesitaloushankkeessa.

Lausunto-oikeuden takana on ajatus siitä, että valtiovalta voisi sen kautta vaikuttaa esimerkiksi tekoallashankkeissa lupaviranomaisen päätökseen.

Vihreät ovat pitäneet sitä vain lausuntona muiden joukossa, mutta keskustassa ja voimayhtiöissä asiaa on tulkittu toisinkin.

Vesivoimasta ehkä vaalikysymys

Keskustelu Kemijoen Vuotoksen ja Iijoen Kollajan altaiden mahdollisesta rakentamisesta on viriämässä jälleen vaalien vuoksi.

Viime hallitusneuvotteluissa vihreiden jyrkän kielteinen kanta hankkeisiin esti niiden nostamisen vaalikauden poliittiselle asialistalle.

Pohjoisen voimayhtiöt ovat viime aikoina jälleen aktivoituneet asiassa. Allashankkeille uutta pontta ovat antaneet ilmastovaatimukset, ydinvoimarakentamisen vuoksi lisääntyvä säätövoiman tarve sekä tulvasuojelu.

Hankkeiden kohtalo voi riippua jossain määrin myös vaalituloksesta ja hallituspohjasta.

Jos perussuomalaiset syrjäyttävät vihreät hallitusvallasta ja vasemmistopuolueet jatkavat oppositiossa, poliittiset pidäkkeet tekoallashankkeiden tieltä höltyvät.

Luitko jo nämä?