”Meillä on vain tämä yksi maapallo, josta pitää huolta”, totesi Annika Saarikko (kesk) rippipapin nuotilla luontoaiheisessa vaali-illassa.
Tätä linjausta olisin hartaasti toivonut jo kuluvalla vaalikaudella. Mutta pääasia että tosiasiat tunnustetaan edes nyt.
Kaikki puolueet olivat sitä mieltä, että luontokriisien torjuminen on taloudellisesti kannattavaa. Itämerta pitää suojella. Metsäluonto puhututti, ja teki mieli muistuttaa: älkää unohtako, että metsä ja vesi kuuluvat yhteen!
Petteri Orpo (kok) pamautti Maria Ohisalon (vihr) ja Li Anderssonin (vas) iloiseksi yllätykseksi: valtion vanhat metsät pitää suojella. Hän jatkoi, että jos vanhojen metsien suojelua lisätään, Metsähallituksen tuottotavoitetta täytyy alentaa.
Lähes kaikki puolueet kannattivat 30 prosentin suojelutavoitteen toteuttamista. Siispä valtion omat maat arvokäyttöön ja yksityismaiden suojeluun rahaa. Ely-keskuksiin ihmisiä riittävästi, jotta homma ei jää siitä kiinni.
Valtio on vaikuttanut hakkuumääriin paljon, usein tavoitteenaan lisätä puunkaatoa. Hakkuutasosta voidaan kirjata jotain hillitsevääkin hallitusohjelmaan.
Itämeri ja järvet ovat samentuneita. Miten olisi metsäteollisuuden osallistaminen vesistöjen kunnostukseen vaatimattomalla siivulla tuloksesta? Positiiviset tulosnäkymät myös luontoon.
Aika paljon rahaa ja luontoa säästettäisiin myös sillä, että jätämme vaan tekemättä turhia luontoa heikentäviä tekoja.
Ojien kaivaminen ja kunnostus siis luvanvaraiseksi. Luvan saa vain, jos ei aiheuteta haittaa alavirtaan. Laskeutusallas ei riitä.
Purouomat pitäisi suojella, ja reunoille taata riittävän leveä koskematon vyöhyke. Pienten metsävesien suojelu on järvien, jokien ja Itämeren suojelua. Pienistä puroista kasvaa iso virta.
Hyvinvointivaltion olennainen rakenne on elävä ja terve luonto. Turvatkaa se lailla! Metsälakiin ja vesilakiin jämäkkyyttä, kiitos.
Luonto parantaa tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia. Jopa ruudun kautta. Monimuotoinen digiluonto voi olla tärkeä lisä vaikka sairaaloihin.
Luonnonvarakeskus Luke mittasi virtuaaliluonnon vaikutusta: Eniten elpymisen tunnetta edisti metsä- ja vesimaisemavideoiden katselu yhdessä luontoäänien kanssa.
Elvyttävä video oli kaunista vehreää metsää. Mikähän olisi ollut avohakkuun tai rehevöityneen järven vaikutus ihmisen sykkeeseen? Ehkä on syytä mitata tätäkin jatkossa.
Mutta älkää tehkö näin julmaa koetta hoivapaikoissa. Ahdistavaa, jos liikuntakyvytön vanhus joutuisi tuijottamaan tuhottua luontoa.
Päättäjille ja metsänhoitajille tutkimus saisi kääntyä arvoksi. Vaalikaa näitä stressiä laskevia maisemia! Monimuotoinen metsä, jossa vesi solisee kivien lomitse mutkitellen, on hyvinvointia.
Yleisesti tulos tarkoittanee vähemmän ruutuaikaa ja kipinkapin lähiluontoon. Miten moninkertaiset vaikutukset ovatkaan, kun saa äänet, tuulet, tuoksut ja mikrobit mukaan.
Mietin, että taidamme tarvita digipeilin muistaaksemme, että olemme osa luontoa. Voimme sen keskellä hyvin. Olemme kotona.
Kirjoittaja on Baltic Sea Action Group -säätiön perustaja ja ympäristövaikuttaja.