Varusteleka varoittaa: älä postita Ukrainaan sotilas­varusteita – toimi näin

Suomalainen armeijatavaroiden erikoisliike Varusteleka kehottaa pitämään huolen, että tavaralahjoitukset menevät varmasti perille.

28.2.2022 13:30

Ukrainan sodan sytyttyä moni suomalainen on pohtinut, miten voisi auttaa Ukrainaa vaikeassa tilanteessa. Samalla kun valtiot keskustelevat sotilasvarusteiden lahjoittamisesta, on tavallisille kansalaisillekin tullut mieleen taisteluissa tarvittavan tavaran lähettäminen Ukrainaan.

Armeijaylijäämän ja ulkoilun tuotteisiin erikoistunut Varusteleka kertoo Facebookissa, että viime päivinä monet ovat ostaneet siltä runsaasti tavaraa Ukrainaan toimitettavaksi. Yritys kirjoittaa, että vaikka ajatus on oikea, siihen liittyy paljon riskejä.

– Sodat ratkaistaan isolta osin logistiikalla, ja jo musketeilla taistellessa oli haastavaa saada riittävä määrä ampumatarvikkeita, ruokaa, rehua ja varusteita oikealle porukalle silloin, kun niitä tarvittiin. Nykysodassa tavaramäärä on kertaluokkaa isompi, ja oikean kaman vieminen oikeaan osoitteeseen oikeaan aikaan on painajaismaisen vaikeaa. Ukrainaan ei parane nyt lähetellä postipaketteja.

Varusteleka sanoo, että tavaran sijaan paras tapa auttaa on lahjoittaa rahaa erilaisten avustusjärjestöjen kautta. Myös Ukrainan puolustusvoimille on avattu lahjoitustili, jolta varat ohjautuvat suoremmin sotilaalliseen toimintaan paikallisesti.

Lue lisää: Miten ukrainalaisia voi auttaa? Kokosimme listan eri hyväntekeväisyysjärjestöistä, jotka vievät apua Ukrainaan

– Kriisin keskellä kaiken maailman paskiaiset nousevat esiin koloistaan, ovat keräävinään kamaa hyvään tarkoitukseen, mutta myyvätkin sen eteenpäin, yritys kirjoittaa.

Varustelekan mukaan tavaraa voi kuitenkin lähettää, kunhan varmistuu siitä, että kuljettaja on ehdottoman luotettava, jotta tavara löytää perille ja oikeille ihmisille.

– Hyvät alusvaatteet ja sukat kelpaavat, maastokengät kokoa 43­45, pipot ja käsineet, taisteluliivit ja varustetaskut, reput ja rinkat, ensiaputarvikkeet ja kuivamuona.

Varustelekalla on valikoimissaan myös Suomen puolustusvoimien käyttämällä M05-maastokuviolla varustettuja tuotteita. Tällaisia maastokuvioituja tavaroita ei pidä lähettää sotatoimialueelle, yritys muistuttaa.

Varustelekalla on ollut myös oma lahjoituslähetys. Yrityksen mukaan sen luotiliivit ja suojakypärät on myyty loppuun ja viety Ukrainaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?