Uskaltaako Ukrainan armeijan tilille lahjoittaa rahaa? Asiantuntija vastaa

Nordean asiantuntijan mukaan Ukrainan kriisiä on jo alettu käyttää hyväksi keräyshuijausten muodossa.

Ukrainan armeijalle voi lahjoittaa rahaa IBAN-tilinumeron avulla.

28.2.2022 21:32

Ukrainan keskuspankki on avannut pankkitilin, jonka kautta yksityishenkilöt voivat lahjoittaa rahaa suoraan Ukrainan armeijalle. Tarkoituksena on keskuspankin mukaan tarjota ihmisille mahdollisuus tukea Ukrainan puolustusvoimia suojautumaan Venäjän aseelliselta hyökkäykseltä.

Keskuspankin tiedotteessa sanotaan, että tilille voi tehdä siirtoja useilla valuutoilla. Sivulla on annettu tilitietoja eri valuutoissa tehtäviä maksuja varten. Euromääräisiä maksuja varten on annettu IBAN-muotoinen tilinumero, saajan nimi sekä maksun selitys.

Linkkiä sivustolle on jaettu paljon muun muassa sosiaalisessa mediassa. Mutta mihin rahat oikeastaan menevät ja onko sivustoon luottamista?

OP-Ryhmän talousrikollisuuden torjunnan yksiköstä kerrotaan, ettei sillä ole mahdollisuutta tutkia ja varmistaa Ukrainan keskuspankin tilien luotettavuutta. Sen vuoksi se ei voi ottaa asiaan kantaa.

Yksikön mukaan kansalaisen on turvallista lahjoittaa rahaa Ukrainaan tunnettujen kansainvälisten järjestöjen kautta. Useilla järjestöillä on tällä hetkellä käynnissä erityisiä keräyksiä tilanteeseen liittyen.

Lue lisää: Tavalliset suomalaiset lahjoittaneet miljoonia euroja apua Ukrainaan

Nordean petosviestinnästä vastaavan asiantuntija Annukka Multanen sanoo, että kyseinen verkkosivu on heidän näkemyksensä mukaan luotettava, Ukrainan keskuspankin verkkosivu.

– Verkkosivun luotettavuutta voi arvioida tutkimalla esimerkiksi sitä, kuinka vanha kyseinen verkkosivu on, mikä taho siitä vastaa tai mitä tietoa verkkosivusta löytyy muualta verkosta, hän sanoo.

Multasen mukaan voidaan yleisesti ottaen ajatella, että luotettavalla verkkosivulla ilmoitetut tilitiedot ovat kyseisen toimijan, mikä pätee myös korttimaksuihin.

– On kuitenkin huomioitava, että kuten yleensäkin lahjoituksissa, yksittäinen ihminen ei voi tietää tai päätellä, mihin hänen lahjoittamansa varat kokonaisuudessaan käytetään.

Multanen muistuttaa, että lahjoituksia tehdessä tulee aina olla tarkkana.

– Olemme jo havainneet, että petostelijat käyttävät Ukrainan tilannetta hyväkseen muun muassa luomalla hyväntekeväisyyskeräyksiä, jolla pyrkivät keräämään varoja omiin tarkoituksiinsa. Petostelijat ovat keränneet lahjoituksia myös huijaustekstiviestejä lähettämällä.

Hän sanoo, että lahjoituksia ei pidä tehdä yksittäisen sosiaalisen median julkaisun tai tekstiviestin perusteella. Verkkosivua ja sen taustalla toimivaa tahoa kannattaa tutkia tarkemmin ennen lahjoituksen tekemistä.

– Mikäli maksu epäilyttää, sitä ei kannata tehdä.

Suomen Pankin yleisvalvontatoimiston toimistopäällikkö Jussi Terho sanoo, että yleisesti kaikessa maksamisessa kannattaa ensimmäiseksi arvioida lähdettä, josta tilinumero on saatu.

– Varmaan netistäkin löytyy kaikenlaisia tarkastussivustoja, mutta niissäkin on se, että ovatko ne luotettavia. En lähtisi pelkästään googlaamaan, Terho sanoo.

Rahan lahjoittamisessa toinen huomioitava seikka on se, jatkaako lahjoitettu rahasumma matkaansa sinne, minne pitääkin. Sen arvioiminen on kuitenkin vaikeaa.

– Jos tällainen asia mietityttää, kannattaa pyrkiä käyttämään virallisia avustus- ja rahankeräyskanavia. Se minimoi sen riskin, että raha menee jonnekin muualle kuin on tarkoitettu.

Uutista korjattu 21.2. klo 20.23. Korjattu kirjoitusvirhe.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?