Näistä asioista tänään äänestetään

Aluevaaleissa valitaan valtuutetut päättämään siitä, miten sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut tulevaisuudessa järjestetään.

Aluevaaleissa äänestettiin tänään Vantaalla Korsossa.

23.1. 18:11

Tänään äänestetään ensimmäistä kertaa aluevaaleissa. Kokosimme tähän juttuun tiivistyksen siitä, mistä asioista tänään äänestetään.

Hyvinvointialueita on 21. Ne vastaavat jatkossa kolmessa tärkeästä asiasta: sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä. Nämä tehtävät siirtyvät kunnilta alueille 1.1.2023 alkaen.

Hyvinvointialue vastaa alueensa perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta, sosiaalihuollosta sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluista, työikäisten palveluista, ikääntyneiden asumispalveluista, mielenterveys- ja päihdepalveluista, vammaispalveluista, oppilas- ja opiskelijahuollosta sekä pelastustoimesta.

Aluevaltuusto tekee myös päätökset siitä, missä alueen terveyskeskukset ja muut palvelupisteet sijaitsevat. Näitä tarkastellaan entistä enemmän alueen kokonaisuuden kannalta, ei välttämättä kuntarajojen mukaisesti.

Alueilla on itsehallinto, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen alue voi itse päättää, miten se palvelunsa ja toimintansa parhaiten aikoo järjestää. Alueen asioissa ylin päätösvalta siirtyy siis kunnilta uusille aluevaltuustoille.

Aluevaaleissa äänestetään yksittäistä ehdokasta ja äänet lasketaan samalla tavoin kuin kunta- ja eduskuntavaaleissa.

Lue lisää: Miksi äänestää aluevaaleissa ja mistä aluevaltuustot päättävät? 20 keskeistä vaalifaktaa

Aluevaltuusto valitsee itselleen aluehallituksen ja hyvinvointialuejohtajan. Aluehallituksen puheenjohtaja on alueen ykköshenkilö. Käytännön toimintaa johtaa hyvinvointialuejohtaja.

Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, koska Helsingissä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestää jatkossakin kaupunki. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei koske myöskään Ahvenanmaan maakuntaa.

Hyvinvointialueet rahoitetaan valtion kassasta ja palvelumaksutuloista. Kustannukset siirtyvät siis kunnilta alueille. Myös maakuntaveroa on väläytelty, mutta sitä ei ainakaan toistaiseksi näytä olevan tulossa, koska puolueet eivät ole siihen halukkaita. Maakuntaverosta ei kuitenkaan päätetä aluevaltuustoissa.

Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Tämä tarkoittaa, että aluevaalit järjestetään seuraavan kerran vuonna 2025. Jatkossa aluevaalit järjestetään samanaikaisesti kuntavaalien kanssa.

Aluevaalien tuloksia kerrotaan sunnuntaina iltakahdeksasta eteenpäin, kun vaalihuoneistot sulkeutuvat. Ääntenlaskennan odotetaan valmistuvan sunnuntai-illan aikana.

IS seuraa vaali-iltaa hetki hetkeltä sekä suorassa lähetyksessä tässä artikkelissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?