Arvo ja Leila olivat kokemassa kalaverkkojaan, kun syvyyksistä paljastui jättimäinen yllätys – ”Tuntui, että joutuuko tässä itse veneestä pois” - Uutiset - Ilta-Sanomat

Arvo ja Leila olivat kokemassa kalaverkkojaan, kun syvyyksistä paljastui jättimäinen yllätys – ”Tuntui, että joutuuko tässä itse veneestä pois”

Jättihauen kohtalona on päätyä koiran syötäväksi. Leila Lintulan mukaan isot hauet maistuvat puulta.

Leila ja Arvo Lintula saivat jättihauen Sodankylän Riipijärvellä.

23.9. 12:34

Sodankyläläiset Arvo ja Leila Lintula olivat maanantaina kokemassa kalaverkkojaan Sodankylän Riipijärvellä, kun veden syvyyksistä paljastui todellinen yllätys. Verkossa pyristeli valtava hauki.

– Sehän oli ihan pelottavan näköinen, kun se suu auki sieltä oli tulossa. Tuntui, että joutuuko tässä itse veneestä pois, Leila Lintula kertaa tapahtumia.

Hauki oli tiukasti kiinni kestävässä verkossa, kun Leila Lintula veti sitä veneeseen verkko rutisten. Toisessa päässä venettä ollut Arvo Lintula riensi apuun, työnsi melan hauen avonaiseen suuhun ja nosti kalan veneeseen.

– Se luikerteli siinä veneen pohjalla ja tuntui, että pureeko se kumisaappaan rikki. Olihan se jo jonkin verran väsynyt, että ei se kovin kauheasti hyppinyt siinä enää, Leila Lintula sanoo.

Leila ja Arvo Lintula ovat ahkeria kalastajia. Näin isoa haukea he eivät kuitenkaan ole ennen saaneet.

Pariskunta kalastaa aktiivisesti kotinsa lähellä sijaitsevalla Riipijärvellä niin verkoilla, katiskalla kuin koukullakin. Näin isoon haukeen he eivät kuitenkaan ole aiemmin törmänneet. Edellinen ennätyshauki painoi vajaat kymmenen kiloa.

Petokalan pituudeksi mitattiin 125 senttimetriä, ympärysmitaksi 57 senttimetriä ja painoa sillä oli kotoa löytyneellä lihapuntarilla punnittuna 14,8 kilogrammaa.

Suolistaessa jättihauen sisältä löytyi toinen, Lintulan arvion mukaan reilun kilon painoinen lajitoveri.

– Yli puoli haukea oli vielä. Ei ollut vielä pehmennyt eikä kulunut, tunnisti haueksi kyllä selvästi.

Hauki painoi 14,8 kiloa. Pituutta sillä oli 125 senttiä ja ympärysmitta oli 57 senttiä. Vatsasta löytyi ruoaksi joutunut pienempi lajitoveri.

Hauki ripustettiin kuivumaan. Sen kohtalona on joutua koiran ruoaksi, omaan ruokapöytäänsä Lintulan pariskunta ei sitä kelpuuta. Hauki oli myös verkossa vaurioitunut ja olisi tuskin selvinnyt enää luonnossa.

– Tuommoinen iso hauki maistuu vähän puulta. On tullut joskus kokeiltua. Ei se ole niin hyvää kuin pienempi hauki.

– Emme me ala noin isoa syömään. Se on saattanut syödä hiiret ja kaikki mahdolliset Linnunpoikaset ja vaikka mitä.

Kalatalouden keskusliiton tilaston mukaan suurin Suomessa kalastettu hauki pyydettiin vuonna 2009 verkolla Iin Oijärvestä. Se painoi 18,8 kilogrammaa ja oli 135 senttimetriä pitkä.

Hauen keskipituus on naaraalla 55 senttimetriä ja koiraalla 40 senttimetriä.

  • Oletko kalastanut jättimäisen vonkaleen tai nähnyt jotain muuta jännää luonnossa? Lähetä kuva tällä lomakkeella tai Whatsappiin numeroon 040-6609019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?