Husin ylilääkäri kertoo: Tällainen on korona­tauti, jos sen saa ensimmäisen rokotuksen jälkeen

Husin infektioylilääkärin Asko Järvisen mukaan jo ensimmäinen annos koronavirusrokotetta vähentää vakavan taudin riskiä selvästi. Itse tartunnalta se ei välttämättä suojaa.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan ensimmäinen koronavirusrokote estää taudin vakavoitumisen neljällä viidestä rokotetusta.

21.7.2021 15:45

Oletko sairastanut koronan saatuasi jo yhden rokotuksen? Ota yhteyttä ja kerro tarinasi tatu.partanen@is.fi. Käsittelemme yhteydenotot luottamuksella.

THL:N julkaisemien tietojen mukaan 63,9 prosenttia suomalaisista on nyt saanut ensimmäisen rokotusannoksen. Ensimmäinen rokoteannos ei takaa täyttä suojaa tartunnalta, mutta tutkimustietojen mukaan se auttaa välttämään vakavimmat koronavirustaudin oireet.

Lue lisää: THL: Suomessa todettu 453 uutta korona­tapausta – katso, missä kunnissa tartunnat nyt leviävät

Husin infektioylilääkärin Asko Järvisen mukaan dataa taudin tarkasta oireilusta ensimmäisen rokotuksen jälkeen on harvakseen. Hän kuitenkin painottaa, että oireista riippumatta tauti on rokotuksen jälkeen todennäköisesti lievempi.

– Ensimmäisen rokotteen jälkeen vaikean tautimuodon riski laskee noin 80 prosenttia. Todennäköisemmin se tarkoittaa myös sitä, että myös taudin muu oirekuva jää lievemmäksi. Voidaan tavallaan ajatella, että oireet ovat todennäköisesti samat, mutta ne ovat lievempiä, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan mitkään tietyt oireet eivät suoranaisesti rokotuksen jälkeen poistu. Rokotuksen vaikutuksista taudin pitkäaikaisiin oireisiin ei myöskään ole tällä erää tietoa.

– Itse uskon ja toivon, että rokote vähentäisi myös taudin pitkäaikaisia oireita, mutta siitä emme saa vielä pitkään aikaan tietää, Järvinen sanoo.

Vakavien oireiden lieventymisen myötä koronasta paranee Järvisen mukaan todennäköisesti nopeammin ja taudin vakavoituminen sairaalahoitoa vaativaksi vähentyy.

– Näyttää siltä, että taudin vaikeutuminen sairaalahoitoa vaativaksi jää pois neljällä viidestä sairastuneesta. Tehohoitolääkäreidemme mukaan tehohoidossa olleiden potilaiden taudit ovat myös olleet lievempiä. Siihen toisaalta vaikuttaa se, että joukossa on ollut myös yksittäisiä nuoria. Rokotettuja ei tehohoidossa juurikaan ole, Järvinen kertoo.

Kaksi viikkoa sitten julkaistun brittiselvityksen mukaan rokotteet suojaavat Intiasta ponnistaneelta deltavariantilta esimerkiksi alfavarianttia tai alkuperäistä Wuhanin viruskantaa heikommin. Järvisen mukaan delta on nyt myös Suomen vallitseva variantti.

– Deltavariantti on selvästi kiertävä virus. Kesäkuun puolivälin jälkeen käytännössä kaikki esiintyneet varianttitapaukset ovat deltaa. Yli viisikymppisillä ei käytännössä muuta varianttia ole edes löytynyt, Järvinen kertoo.

Rajummasta leviämistahdistaan huolimatta deltavariantin oireilu ei eroa merkittävästi tavanomaisesta koronavirustaudista.

– Ei niin, että ihminen itse huomaisi eron. Eri ihmisten välillä oireet vaihtelevat kuitenkin niin paljon, Järvinen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?