Uutiset

Bisquitin kolumni: Huipulta tulee

Julkaistu:

Kolumni
Hoidetaanpa hienot vierasperäiset sanat alta pois heti kärkeen.
Prominentit kommentaattorit ovat analysoineet eurooppalaisen oikeistopopulismin nousua, diagnosoineet sen orgaanista kasvua selittäväksi tekijäksi globalisaation, ja siinä erityisesti virtauksen kaksi aggressiivisimmin kasvanutta valtasuuntausta islamisaation ja robotisaation.

Tässä kontinentin demokratioiden perusteita jäytävässä populistisessa symbioosissa robotisaatio vie työpaikat ja islamisaatio tuo äänet.

Tällä tolalla asiat ovat siis Manner-Euroopassa. Entä meillä Suomessa?

Huojentavaa huomata, että täällä työpaikat lisääntyvät, ja mikä ilahduttavinta, viime aikoina kasvua on raportoitu ennen muuta korkean palkkasumman sektorissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka robotit yleisesti ottaen vievätkin työpaikkoja, kaikkia ammatteja ne eivät vastaisuudessakaan korvaa, ehkä osuvimpana esimerkkinä taloustieteilijät.

Taloustieteilijäksi sanotaan henkilöä, joka tieteilee siitä, mitä muut ovat konkreettisesti tehneet tai ylipäätään saaneet maailmassa aikaan, ja antaa suosituksia, mitä asianomaisten olisi itse asiassa pitänyt tehdä.

Nyt tätä kallisarvoista tavaraa on luvassa lisää.

Pääministeri Sipilä herkistyi nimittäin lupaamaan satavuotiaalle Suomelle lahjaksi uuden taloustieteen huippuyksikön ja siihen kakkuun loistaviksi kynttilöiksi viisitoista (15) taloustieteen professoria.

Huippuyksiköillä on ollut meillä aivan omanlaisensa maine.

Erityisesti sellainen on Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköllä, jonka huippusaavutus taitaa toistaiseksi olla yksi naisten potkonyrkkeilyn huippupronssi.

Huippukivaa kuitenkin seurata, miten homma lähtee käyntiin.

Kokemus on osoittanut, että jo kahdenkin taloustutkijan on vaikea päästä samaan lopputulokseen, jos myös ongelma on sama, kuinka sitten käykään noinkin isolla väkimäärällä.

Nostetta hankkeelleen Sipilä on hankkinut oikein Atlantin takaa.

Pääministeri teki varmaan itsensäkin yllättäen laadullisen loikan yli kaiken maailman dosenttien ja tuotatti täsmähaulla siipimiehekseen tämän suomalaisten uuden amerikanherkun, oikeistoekonomistien ylistetyn kotijumalan Bengt Holmströmin.

Totta kyllä, Renny Harlinissa alkoi näkyä jo sen verran kulahtanutta alakuloa, että olikin jo aika panna kansikuvapoika vaihtoon.

Ekonomisteja kutsutaan joskus leikillisesti modernin yhteiskunnan uudeksi papistoksi, ja totta mooses, sen porukan hokemissa taloudellisissa mantroissa on, anteeksi vaan, tietyssä robottimaisuudessaan jotain liturgista.

Sinänsä robotisaatio ei tietenkään sovi millään muotoa yhteen papillisten toimien kanssa.

Tosin ilmeisen leikillisesti on joskus kerrottu, että Konevitsan luostarissa olisi aikoinaan kokeiltu hengellisten prosessin mekanisointia, mutta ei sielläkään sentään apottia robotilla korvattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt