12-vuotias tyttö uhattiin raiskata koululaisten suosimassa some-palvelussa - Uutiset - Ilta-Sanomat

12-vuotias tyttö uhattiin raiskata some-palvelussa

Ask.fm voi olla vaarallinen paikka alaikäiselle lapselle, varoittaa Lankavuoren ala-asteen rehtori Janne-Pekka Nurmi Helsingin Mellunmäestä.

13.9.2014 9:00

Ask.fm on latvialainen yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat kysyä toisiltaan kysymyksiä nimellään tai nimettömänä. Kysymykset ja vastaukset ovat julkisia.

Palvelu on tarkoitettu yli 13-vuotiaille, mutta sivustoa käyttävät myös alakouluikäiset, jopa toisluokkalaiset.Suurin osa kysymyksistä on viattomia. Ilta-Sanomien lyhyt selailu kuitenkin osoitti, että jotkut lapset ovat saaneet rankkoja viestejä tuntemattomilta.

Eräs 12-vuotias tyttö uhataan raiskata. Viesti on ollut sivulla kahdeksan kuukautta. Toisessa viestissä tuntematon kysyy teini-ikäiseltä tytöltä anaaliseksistä.

Eräältä tytöltä pyydetään bikinikuvia. Nuoret jakavat sivustolla myös intiimejä asioita seksikokemuksista.

Ask.fm:ää on syytetty siitä, ettei se valvo viestejä. Sivusto on yhdistetty ainakin neljään nettikiusaamisesta johtuneeseen itsemurhaan Britanniassa.

Valerie Combs Ask.fm-verkkopalvelusta tuomitsee sähköpostihaastattelussa epäasialliset viestit.

- Raiskausuhkaus on kauhistuttava. Emme hyväksy tällaista sisältöä.Combsin mukaan sivuston valvontaa lisätään investoimalla "moderointijärjestelmään ja -tekniikkaan" 20 eri kielellä, mukaan luettuna suomi.

Vanhemmat tietävät sivuston huonosti. Ilta-Sanomat kysyi Lankavuoren koululla vanhempainillassa vanhemmilta, kuinka moni heistä tuntee Ask.fm:n. Vain yksi yli kymmenestä viittasi.

Mediakasvatuksen kehittäjä Satu Valkonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta kehottaa alaikäisiä miettimään, mitä verkossa kertoo itsestään.

- Henkilökohtaisten asioiden kertominen voi johtaa siihen, että muut voivat tarttua niihin. Voi tulla ilkkumista, pilkkaamista tai kiusaamista.Valkonen muistuttaa, että useimmat nuoret eivät kohtaa verkossa rikollisia, vaan nuoret saavat sieltä vertaistukea ja kommentointia omasta itsestään.

Valkosen mielestä vanhempien ei tarvitse tuntea jokaista nettipalvelua, jota lapsi käyttää.

Riski ei tarkoita välttämättä haittaa, jos siihen osataan suhtautua oikein. Kannattaa keskustella siitä, mitä voisi tehdä, jos joku pyytää bikinikuvia.

Rehtori Janne-Pekka Nurmen mukaan lapset ovat haavoittuvimmillaan viidennellä tai kuudennella luokalla, kun keho alkaa muuttua hormonaalisesti. Tällöin epäasialliset viestit voivat erityisen loukkaavia.

- Kielletty hedelmä kiinnostaa, mutta seuraukset voivat olla järkyttäviä, jos netissä kohdataan sellaisia, jotka ovat aivan muun ikäisiä kuin mitä he sanovat olevansa, Nurmi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?