Osaatko varoa näitä varkaiden kikkoja pankkiautomaatilla? - Uutiset - Ilta-Sanomat

Osaatko varoa näitä varkaiden kikkoja pankkiautomaatilla?

Takana kyttäävät vorot vakoilevat pin-koodin, harhauttavat rahaa nostavan kiinnittämään huomionsa muualle, ja pihistävät kortin.

Julkaistu: 16.8.2014 14:12, Päivitetty 7.9.2014 22:48

Maasta toiseen kiertävät ammattirikolliset keksivät uusia keinoja nyhtää rahaa pankkiautomaateilla.

Sisä-Suomen poliisi otti kuluneella viikolla kiinni kolme ulkomaalaista miestä epäiltynä yrityksestä varastaa rahaa pankkiautomaatin rahaluukkuun kiinnitetyn muovisen levyn avulla viime viikonloppuna Jyväskylässä. Levyn kääntöpuolella oli liimapinta, johon automaatista ulos tulleet setelit liimautuivat.

Anastusmenetelmää kutsutaan "cash trappingiksi". Se perustuu siihen, että tehdään seteliaukon suojalevyä vastaava levy, jonka taakse laitetaan kaksipuolinen teippi tai vastaava liimapinta. Kun asiakas tulee automaatille ja tekee noston, rahat eivät tulekaan ulos, koska levy estää sen.

Asiakas kuvittelee, että automaatti ei toimi, koska se saattaa antaa virheilmoituksen. Silloin asiakas menee toiselle automaatille ja voi unohtaa koko jutun.

- Cash trapping on suoraan sanoen näpertelyä. Rosvot voivat saada hirveällä yrittämisellä joskus setelin tai kaksi, rikosylikonstaapeli Tero Toivonen keskusrikospoliisista sanoo.

Rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista on samaa mieltä siitä, että rosvot eivät juuri saa taloudellista hyötyä tästä huijauksesta.- Näitä tulee Helsingissä eteen kymmenkunta vuodessa, Laaksonen arvioi.

IS listasi poliisin avulla muita rikollisten käyttämiä keinoja.

Rautalankakikka

Kortti jumiutetaan automaattiin rautalankasysteemillä, jolloin asiakas lähtee pois ja hetken päästä voidaan tulla hakemaan kortti. Toivosen mukaan Suomessa "card trapping" toimii harvoin, koska suomalaiset kortit menevät yleensä siniseen aukkoon, jolloin kortti jää näkyviin ja sen saa vedettyä takaisin.

Sen sijaan maailmalla on paljon automaatteja, jotka imaisevat kortin sisäänsä. Kun kortti on jäänyt jumiin, rikollinen tulee kertomaan, että hänelle kävi äsken itselleen samoin ja neuvomaan, että kortin saa pois näppäilemällä pin-koodin. Suomalaiset jäävät näiden huijausten uhreiksi yleisimmin lomamatkoilla.

- Heti kun mennään muualle, se että joku tulee vieraalla kielellä neuvomaan, ei välttämättä enää olekaan niin epäilyttävää, sanoo Automatian Pankkiautomaattien turvallisuuspäällikkö Ari Partanen.

"Cash Claw"

Niin sanottu käteishaarukka on nähty kerran Suomessa, viime syksynä Orimattilassa, mutta rosvot saatiin verekseltään kiinni. Rikollinen saa setelinsyöttöluukun auki tekemällä pienen käteisnoston.

Kun rahaluukku on auki, rikollinen ujuttaa sinne metallisen liuskan, jossa on pienet koukut toisessa päässä. Kun seuraava asiakas tulee ja nostaa rahaa, automaatti lataa setelit hihnalle, mutta ne menevät metalliselle liuskalle ja haarukka estää setelien ulostulon.

- Suomalaiset automaatit ovat niin hyvin suojattuja, että ne hälyttävät tuollaisesta, Toivonen kertoo.

Skimmaus

Korttikopiointia on Suomessa tapahtunut bensa-asemilla. Automaattiin laitetaan ylimääräinen sirulukija huulten päälle, johon kortti menee. Sirulukija lukee magneettijuovan ja tunnusluku yritetään saada haltuun automaattiin asennetulla kameralla. Otto-automaateilla skimmaus ei ole koskaan toiminut.

- Meillä on korttilukijat uusittu vuosien varrella. Meillä on erilaiset korttilukijat kuin Euroopassa ja yleensä Euroopasta tulleet korttilukijat eivät toimi täällä, muistuttaa Automatian toimitusjohtajaMarko Vilo.

Kopiointilaite pankkiautomaatissa.

Harhautus

Pankkiautomaatilla ihmisiä on harhautettu niin, että kun he työntävät kortin laitteeseen ja näppäilevät pin-koodinsa, selän taakse tulee muutama varjo.

Takana kyttäävät vorot vakoilevat pin-koodin ja heittävät esimerkiksi pikkusetelin uhrin jalkojen juureen.

Sitten he koputtavat selkään ja kertovat, että sinulta tipahti seteli. Kun katsot alas ja lähdet poimimaan seteliä, he ottavat kortin automaatista ja katoavat paikalta. Sitten he alkavat nostaa tiliäsi tyhjäksi, Juha Laaksonen Helsingin poliisista kuvailee.

Vaihtoehtoisesti pitkäkyntiset voivat ottaa viedä samalla tekniikalla automaatista nostetut rahat.

He eivät edes juokse, vaan lähtevät rauhallisesti katoamaan taivaanrantaan ja sitten vasta tajuat, että näin tapahtui, Laaksonen varoittaa.