Asiantuntija varoittaa: Hyttyset pian kiusana talvellakin - Uutiset - Ilta-Sanomat

Asiantuntija varoittaa: Hyttyset pian kiusana talvellakin

Hyönteistutkijan mukaan lattiakaivoissa ja viemäreissä elävät kaupunkihyttyset voivat piinata ihmisiä jopa talvella.

17.8.2014 9:00

Kesän pikkuhiljaa kääntyessä syksyyn, moni huokaisee helpotuksesta, kun ei tarvitse kuunnella hyttysten ininää tai sietää verenimijöiden ruokailun jättämiä kutiavia paukamia. Riemu on kuitenkin hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan ennenaikaista.

- Jos on melko lämmin ja kostea sää jatkuu, sieltä voi tulla vielä hieman pienempi toinen sukupolvi, Leinonen kertoo.

Aikuisina talvehtivat kirsi- ja horkkahyttyset puolestaan lähtevät lentoon vasta loppukesänä.

Vasta viime vuosina on havahduttu kaupunkihyttysten olemassaoloon. Ne ovat eri sukua kuin ne hyttyset, jotka piinaavat ihmisiä alkukesänä.

Todistetusti niitä on nähty Helsingissä ja Tampereella, mutta niitä on todennäköisesti myös muissa suurissa kaupungeissa. Kaupunkihyttyset voivat kiusata jopa talvella.

- Ne pystyvät elämään ja lisääntymään pihakaivoissa, viemäreissä ja lattiakaivoissa, Leinonen kuvailee.

- Silloinhan teoriassa, jos ajatellaan, että ne elävät esimerkiksi lattiakaivossa, niin silloinhan ne voisivat kuoriutua talvellakin.

Eniten kaupunkihyttysiä on tavattu kerrostaloissa, joskaan mahdotonta ei ole, että niitä olisi myös omakotitaloissa.

Yleensä hyttysen läsnäolosta varoittaa inhottava ininä. Kaupunkihyttyset ovat kirsi- ja horkkahyttysten tapaan siitä inhottavia, että ne ovat äänettömiä.

- Ne tulevat yöllä, kun nukut, etkä kuule edes, että siellä mitään olisi ja aamulla sitten huomaat, että joku on käynyt syömässä.

Lisäksi kaupunkihyttysiä on vaikea häätää, sillä esimerkiksi pihakaivoihin tai viemäreihin ei voi laskea hyönteismyrkkyjä. Lattiakaivo kannattaa pitää puhtaana, mutta myrkkyjä ei sinnekään kannata kaataa.

Leinosen mukaan kaupunkihyttyset voivat tulevina vuosina jopa yleistyä.

- Kun ne pystyvät elämään likaisemmissa vesissä, se on niille se valtti. Sitä kukaan ei tiedä, lisääntyvätkö ne reilusti vai ei, mutta esimerkiksi Euroopan kaupungeissa niitä on ollut jo pitkään.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?