Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsinin kommentti Prinsessa ja herne sai sosiaalisen median syttymään. - Uutiset - Ilta-Sanomat

IS:n päätoimittajan Ulla Appelsinin kommentti sai sosiaalisen median syttymään

Onko Suomi huono maa ja Hollanti hyvä maa? Ovatko "aivan tavalliset suomalaiset" ihmiset rasisteja? Ilta-Sanomien verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa käydään aiheesta parhaillaan poikkeuksellisen vilkasta keskustelua.

2.1.2013 20:32

Kaikki sai alkunsa, kun toimittaja Umayya Abu-Hannan kirjoitus Lottovoitto jäi lunastamatta julkaistiin Helsingin Sanomissa (HS) viime sunnuntaina - verkkolukijat syttyivät Abu-Hannan ajatuksia arvostelleelle nettikommentille, jonka Ilta-Sanomien uutispäätoimittaja Ulla Appelsin kirjoitti seuraavana päivänä otsikolla Prinsessa ja herne.

Appelsinin kirjoitus oli keskiviikkona alkuillasta kerännyt yli 25 000 Facebook-suositusta. Luku kasvaa koko ajan. Päivää aiemmin julkaistu Abu-Hannan alkuperäinen kirjoitus oli saanut peräti 40 000 suosittelijaa Facebookissa ja nousi HS.fi:n viime vuoden luetuimmaksi jutuksi.

- Määrät ovat todella suuria, sanoo IS:n sosiaalisen median tuottaja Rosa Salo.

Prinsessa ja herne -kirjoitusta oli keskiviikkoiltaan mennessä kommentoitu reilut 1 500 kertaa.

- Se on hurja luku. Tavallisesti hyviin puheenaihejuttuihin tulee muutamia satoja kommentteja päivittäin, Salo vertaa.

Aiheen ympäriltä tehty uutisointi kiinnosti myös. Appelsinin verkkokommentista kertonut Helsingin Sanomien nettiuutinen nousi HS.fi:n luetuimmaksi jutuksi. Myös Twitter-mikroblogipalvelussa käytiin aiheesta tiivistahtista keskustelua.

Palestiinasta Suomeen 20-vuotiaana muuttanut Abu-Hanna jätti Suomen kaksi vuotta sitten, 49-vuotiaana. HS:ssa hän kertoo lähdön syyksi pieneen mustaihoiseen adoptiotyttäreensä kohdistuneen avoimen ja jatkuvan rasismin, johon syyllistyivät aivan tavalliset suomalaiset.

Appelsin ja Abu-Hanna ovat yhtä mieltä siitä, että rasistinen nimittely on aina tuomittavaa, ja siihen tulee puuttua. Sen sijaan Appelsin muistuttaa Abu-Hannan perustelleen lähtöä kaksi vuotta sitten hieman eri syyllä: silloin Abu-Hannan mielestä Suomessa ei ollut tilaa koulutetulle siirtolaiselle.

Appelsin huomauttaa Suomen tarjonneen Abu-Hannalle verovaroilla kustannetut korkeakouluopinnot ja useita hyviä työpaikkoja; hänen kirjojaan ja juttujaan on julkaistu, hänet on äänestetty Helsingin kaupunginvaltuustoon, hän on saanut runsaasti ääniä EU-vaalessa ja hänet on palkittu mm. Kansanvalistusseuran palkinnolla, Vuoden Kristiina -palkinnolla, opetusministeriön Suomi-palkinnolla ja Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla. "Mutta huono maa, mikä huono maa", Appelsin tiivistää kommentissaan Abu-Hannan viestin. "Kirjoituksen ydin on tämä: Suomi on surkean rasistinen maa ja uusi kotimaa Hollanti taas valon ja suvaitsevaisuuden valtakunta."

Abu-Hanna kertoo HS:ssa, ettei aio opiskella hollannin kieltä, vaikka tuskin tuleekaan palaamaan Suomeen. Appelsin arvelee, ettei kieliopinnoista olisi haittaa: "Hän voisi sitä kautta tutustua joidenkin hollantilaisten näkemyksiin, jotka edustavat sellaisia arvoja, joista tulee lähinnä mieleen vain arjalaisuus."

Appelsin toivoo Abu-Hannalta peiliin vilkaisemista ja sen kysymistä, oliko kodin, työn, koulutuksen, uran ja lopulta adoptiolapsenkin 46-vuotiaalle yksinhuoltajalle tarjonnut Suomi "oikeasti niin kamala paikka kuin hän nyt antaa ymmärtää".

Abu-Hanna sekä Appelsin kommentoivat kohua keskiviikkona Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistussa jutussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?