Tule uutiskuvanäyttelyyn - Ilta-Sanomat esittelee vaikuttavimmat valokuvat 80 vuodelta - Uutiset - Ilta-Sanomat

Vaikuttava uutiskuvanäyttely - tule katsomaan IS-valokuvia kahdeksalta vuosikymmeneltä!

Ilta-Sanomat esittelee yhteensä 160 sykähdyttävää uutiskuvaa 80 vuoden ajalta. Uutiskuvanäyttely on yleisölle ilmainen ja sijaitsee Sanomatalon Mediatorilla Helsingin keskustassa.

24.2.2012 15:46

Vaikuttavan kuvakavalkadi on osa Ilta-Sanomien 80-vuotisjuhlia. Vuosikymmeniin mahtuu valtaisa kirjo iloja ja murheita, joita uutiskuvaajien eri sukupolvet ovat ikuistaneet lehden lukijoille.  

Ensimmäinen kameraostos vaati valuuttaluvan

- Olen työskennellyt yli puolet tästä ajasta valokuvaamisen parissa, kertoo näyttelyn koonnut Martti Peltonen. Uutiskuvan Grand Old Man jäi eläkkeelle IS:n kuvatoimituksen esimiehen paikalta 2007. - Paljon on muuttunut. Jouduin anomaan viranomaisilta valuuttaluvan, jotta sain ostettua ensimmäisen ammattilaiskamerani vuonna 1959. Se oli länsisaksalainen Rolleiflex.

Peltosen mukaan kuvien ammattimainen julkaiseminen alkoi toden teolla vasta 1960-luvun jälkeen. Sitä ennen kuvat olivat useimmiten 2-3 palstan kokoisia. Viikkosanomista Hesariin siirtyneen Simo-Pekka Nortamon ansiota oli, että kuvalle ryhdyttiin antamaan yhä enemmän arvoa, Peltonen kertoo. Tämä säteili myönteisesti myös Ilta-Sanomien kuvajournalismiin. Näyttelyn hauska yksityiskohta on Peltosen mielestä kuva Paul Ankasta, joka esiintyi Linnanmäellä 1959. Tunnelma oli korkealla. Paavo Noponenkin kommentoi radiolähetyksessä, että yleisö sirkutti kuin miljoona tervapääskyä. Sirkutus tapahtui aina, kun Paul lauloi sanat "love" ja "destiny"...  

Uutiskuvauksen tekniset välineet kehittyneet jatkuvasti

Uutisvalokuvaamisen tekniikka on kehittynyt jokaisella vuosikymmenellä. Kansainvälisten kuvatoimistojen otoksia vastaanottaneiden "kuvapönttöjen" laatu parani pikku hiljaa.

Parhaimmillaankin niiden taso oli kaukana digitaalisesta laadusta. Se on nähtävissä joistakin näyttelyn kuvista. Eikä digitaalinen tekniikkakaan tullut toimituksen käyttöön kertarysäyksellä. Ensimmäiset ammattimaiset digikamerat maksoivat peräti 30 000 euron verran 2000-luvun alussa.  

Näyttelyssä esillä myös lukijoiden uutiskuvia

Kun hinnat tulivat alas, digitaalinen valokuvaus ja kuvien jakaminen kasvoivat räjähdysmäisesti. Siksi Ilta-Sanomien juhlanäyttelyssä on esillä myös lukijoiden ottamia uutiskuvia. IS:n kuvatoimituksen esimiehen Panu Katilan koostamasta esityksestä näkee havainnollisesti, kuinka lukijoiden ottamilla kuvilla on tärkeä merkitys erityisesti yllättävissä uutistilanteissa.  

Näin pääset näyttelyyn

Uutiskuvanäyttely on yleisölle ilmainen ja sen viimeinen päivä on sunnuntaina 4. maaliskuuta 2012.

Sanomatalo sijaitsee Rautatieaseman läheisyydessä, osoitteessa Töölönlahdenkatu 2, Helsinki. Klikkaamalla oikalla puolella olevaa karttaa, näet tarkan sijainnin.

Sanomatalon Mediatori on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7-22 ja viikonloppuisin kello 9-22.

Lue lisää uutiskuvanäyttelystä ja sen avajaisista kuvan alla olevasta linkistä "Uutiskuvanäyttely" (sivu julkaistu Ilta-Sanomien paperilehdessä 22. helmikuuta 2012):

Klikkaa alla olevaa linkkiä. Saat koko sivun pdf-muodossa luettavaksesi:­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?