Uutiset

Lue Kansa taisteli -kirjoituskilpailun koskettavat tarinat

Julkaistu:

Ilta-Sanomien ja WSOY:n yhteiseen Kansa taisteli -kirjoituskilpailuun tuli noin 200 muistoa jatkosodasta. Esiraati valitsi aineistosta 10 finalistia, joista arvovaltainen palkintoraati valitsi voittajaksi Viljo Salste´nin realistiset kokemukset puna-armeijan läpimurtohyökkäyksestä Valkeasaaressa 1944.

Toinen palkinto meni Niilo J. Heinosen sotavanki-aiheelle ja kolmas Esko O. Väätäisen lämminhenkiselle muistelolle Bruno-hevosesta. Lisäksi raati antoi kunniamaininnan Kosti Rasinperälle koskettavasta lapsuudenmuistosta sankarihautajaisista.

Sotaveteraani Viljo Sahlsténin, 90, olohuoneen seinällä kehyksissä on kellastunut Ilta-Sanomien sivu kesäkuun 8. päivältä 1984. Otsikko on ”Valkeasaaren helvetti”.

- Pistin sen aikanaan seinälle, koska se oli silloin niin harvinainen juttu, kirjoituksen helvetin itse kokenut Sahlstén sanoo.

Artikkelin ilmestymisen aikaan Neuvostoliitto eli syvintä pysähtyneisyyden kautta ja YYA-sopimus oli voimissaan. Kansa taisteli -lehti veteli viimeisiään.

Nyt, liki 30 vuotta myöhemmin ei ole YYA-sopimusta, ei Neuvostoliittoa ja moni muukin asia on toisin. Yhden sotaa käsittelevän sivun sijasta Ilta-Sanomissa julkaistiin jatkosodan syttymisen muistovuoden kunniaksi tänä vuonna toistasataa sivua kesän 1941 tapahtumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niiden yhteydessä pyydettiin kirjoituksia jatkosotaa käsittelevään Kansa taisteli -kirjoituskilpailuun. Sahlstén kirjoitti kokemuksensa Valkeasaaresta ja voitti kilpailun. Ilmapiiri on muuttunut.

- Sota-aikoja saa jo muistella, mutta oli aikoja, jolloin menneisyyttä piti peitellä. Varsinkin Suojeluskunta-tausta oli niin raskauttava, että sitä piti yrittää häivyttää.

Näin jopa poliisin tehtävässä, jota Sahlstén hoiti ensin Turussa ja sitten vuosikymmeniä kotikunnassaan Merimaskussa Naantalin kupeessa.
Marttilan Suojeluskunta opetti Sahlsténille tärkeitä sotilastaitoja, kuten ampumisen. Taito on yhä tallella, vaikka 90. syntymäpäivä tuli haastattelua edeltäneenä päivänä täyteen.

Omakotitalon pihalla seisovat ampumahiihdosta tutut kääntyvät taulut tarkkuusammuntaa varten. Valkoinen lätkä paistaa joulukuun 2011 lumettomassa maisemassa kauas eli osumia on tullut.

Valkeasaaressa 9. kesäkuuta 1944 ammuntaa harrastettiin tosissaan.
- Se on kovaa hommaa, kun linjojen väli ei ole kuin 60 metriä.

Siltä etäisyydeltä korpraali Sahlstén tähtäsi suurhyökkäyksen alkaessa konekiväärin takaa vihollista ja tuosta päivästä hän halusi kirjoittaa muistonsa kirjoituskilpailuun.

- Kun niin paljon puhutaan Tali-Ihantalasta, niin halusin kertoa, mitä Valkeasaaressa suurhyökkäyksen ensimmäisenä päivänä tapahtui.
  Sen Sahlstén teki raadin eli puolustusvoiman komentaja kenraali Ari Puheloisen, WSOY:n kustannuspäällikkö Sari Forsströmin, sotaveteraani ja kirjailija Reino Lehväslaihon ja Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsinin mielestä vakuuttavasti.

-   Valhetta siinä ei ole, hän sanoo kuin vakuuttaakseen niitä, jotka eivät sotaa ole kokeneet. Eikä niitä sotaa käymätön voi ymmärtää.
 
Noin  3000 miehen rykmentistä kaatui vuorokaudessa noin 400 miestä, sadat haavoittuivat. Miehiä hautautui ennenkokemattomassa tykkitulessa ja lentopommituksissa elävältä ja niin oli käydä Sahlsténillekin. Korsun katto romahti päälle ja 15 miestä jäi loukkuun.
 
- Vuosia muistin näyn, kun katto tulee päälle.

- Ei nuori mies ala ihan helposti Jumalaa rukoilla, mutta siellä kuuli niiden puolentoista tunnin aikana sellaisia rukouksia, joita ei kirkossa kuule.

Sahlstén kaivettiin esiin ja hän on voinut kertoa tarinansa.

Sotakirjoja tai elokuvia Sahlstén ei harrasta.

- En löydä niistä mitään uutta. Minulle oli sodassa ihan tarpeeksi kokemuksia.

 Kirjoituskilpailu tuli Sahlsténin mielestä kreivin aikaan.

-  Monella miehellä olisi ollut paljon kerrottavaa, mutta ei heitä ei enää ole. Siksi kiitos Ilta-Sanomille, että se järjesti tämän kilpailun. Palkinto on minulle arvokas ja osoitus meidän veteraanien arvostuksen noususta, Sahlstén sanoo.

Palkitut kirjoitukset löydät allaolevista linkeistä.

Koko Kansa Taisteli -lehden löydät pdf-muodossa ladattavaksi tästä linkistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt